Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2016, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Тази година се очаква да имам около стотина кила десертно - бяло и червено (Велика, Сиана, Молдова, бяло без семе, Кардинал, Дунав) До година може би ще имам около 400-500 кила.
Мислех да направя от това което не се изяде малко винце за проба и гроздов сок за пиене.
Оказва се според някой, че от това десертно грозде, вино не ставало.....
Сега какво - на ракия ли да го правя :mocken: или да опитам пък каквото стане... ще добавя колкото трябва захар...

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2016, 11:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
infomar написа:
Оказва се според някой, че от това десертно грозде, вино не ставало.....
Ще ти кажа репликата на дядо ми, че: "Вино става и от грозде".
По телевизията даваха как правят вино, без да е имало ферментация на грозде, някои са ти казали, че от десертно не може да се прави вино. Пълни глупости...

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2016, 20:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Може....да стане някакво подобие на вино.
Основната причина е ниската киселинност и захарност,танини-има и други показатели,но не виждам смисъл да се описват.Няма как да очакваш от такова грозде да получиш вино...а не винена напитка или в най-добрия случай ,трапезно вино тоест вино с 8-10% алкохол,което бързаш да изпиеш преди Коледа...
Л34 пак с неговите дедовизми...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2016, 21:26 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 675
ХУБАВО вино не става от десертно грозде.Много бързо се изпива....Иначе си е ....вино!Няма как от грозде да се пръкне мастика само с една ферментация,я! :lol:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2016, 07:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Основната причина е ниската киселинност и захарност,танини-има и други показатели...

Киселинноста се оправя с реагент за повишаване на киселинността, захарността с ъс захар....

А бе хора... ще стана за смях на комшиите, ако направя всичкото грозде на сок.... а ракия не ми трябва....

http://www.img-share.eu/f/images/257/Snap3hBJx7QF.jpg

http://www.img-share.eu/f/images/257/Snap4T2qQgdv.jpg



Надеждата умира последна.... все се надявах, някой да подскаже как да стане винце... 20-30 литра, не повече.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2016, 08:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Може и да не спечелиш награда от конкурс, но ще стане вино. Аз десертното го оставям за бяло вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2016, 09:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Изображение

Изображение


Да спирам компотите тогава?
Да пускам ли нова тема или тук някой ще подскаже как да процедирам :wallbash:

Ще спра за сега..... в изчакване.....
Измерена захарност в момента с "винен захаромер" - 15-16 гр. и спир - 6-7. С друг стандартен "захаромер за битови нужди" измерено 18-19 гр. Друго не знам какво и как да меря.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2016, 10:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 23
Местожителство: Чавдар
Не може ли, на това десертно грозде да му се намери пазар ? Пък щом, се очакват и по големи количества! Преди 2-3години си правих винце от бяло десертно,изпи се ама добре,че беше малко.Ако аз имах по голямо количечество десертно грозде,или ще го продам като такова.Или ще го заменя с винен сорт. :megagrin:П.п щом е стотина кила,давай смело на винце!Тъкмо ще видиш резултата пък догодина :nixweiss:


Последна промяна Lukata на 09 Авг 2016, 11:13, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2016, 11:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Щом имаш желание,почвай.То не е казано ,че е погрешно,а че ще е трудно за съхранение...
Взимай консумативи,материал имаш...повдигай го до 23-24% и дерзай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2016, 15:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
от туй сочното грозде сладка и конфитюри не стават ли? Вино... може и да има някакъв аромат, но цвят, вкус.. ще става за бързо изпиване и не много претенциозно.. Пробвай балсамов оцет да си направиш... нали го подслаждат с шира...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2016, 09:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Тази година реших след много мислене да се откажа от виното. Ще направя стотина компота, 20-30 л. шара за пиене (гроздов сок) и ако остане нещо ще му мисля. Като гледам Великата, как с едно зърно пълни устата, ме е жал да я хабя.
До година, ако гроздето е повече, вече ще правя вино, пък каквото стане. Все още не съм добре подготвен теоретично как да го правя от сладко грозде. ще купя предварително каквото трябва и.. каквото стане.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2016, 12:16 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Аз съм пробвал да правя вино от десертно грозде, болгар (20 литра вино). Най-големият проблем е, че гроздето е много месесто и трудно се отделя шира. Добивът беше малък а виното непретенциозно. Десертното грозде не е за вино.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2016, 13:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
И понеже е месесто не става вино?

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2016, 14:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Това е едно от многото причини.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2016, 16:01 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 857
Местожителство: Плевен
:nixweiss: Не е ли,колкото по-месесто,повече сок??????


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gos, lhristov и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима