Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2016, 09:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
vnnaidenov написа:
:nixweiss: Не е ли,колкото по-месесто,повече сок??????

Не...десертните се селектират и по линия на так нар. транспортабилност...тоест да понасят известни натоварвания зърната...без да се втечняват като винените.За това при тях е трудно да се извади сока ...разбира се като престоят смачкани ,ще пуснат,но са доста богати на целулоза, а знаем това е нежелателно във виното и още по-малко джибрата за ракия.А при белите вина се опропастява цялата технология..за това често сме виждал разни тъмножълти до кафяви "бели" вина ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2016, 09:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Стотина компотя, сладка, конфитюри. Да не сте сбъркали форума само :)
А така като гледам компотите и ми става жал за гроздето...

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2016, 11:36 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Точно така е - месесто и е много трудно да се извади сока.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2016, 13:37 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1121
Местожителство: Дупница
Тъй не , месесто е , а не сочно! И освен че няма сок , захарността е по-ниска , киселинността също! Така че от такова грозде не става добро вино.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2016, 16:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Не съм убеден, че като е месесто означава и че не е захарно. Това са съвсем различни неща.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2016, 20:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Добре колеги, тази захарност и киселинност няма ли начин да се коригират по някакъв начин. Някой правил ли го е и какво се слага.


Някой правил ли е, да обменим опит....

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2016, 00:20 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1121
Местожителство: Дупница
L34 написа:
Не съм убеден, че като е месесто означава и че не е захарно. Това са съвсем различни неща.

Нямам намерение да убеждавам никого... Който не ми вярва , да прочете ампелографските характеристики на десертите и винените сортове и да се убеди сам! :prost:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2016, 10:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Стандартно десертните са със захарност 17-19. При добавяне на захар не бива да се повишава с повече от 2-3 Bx. За да е здраво виното, предпочитаме да е с повече алкохол.
Ниската киселинност пък предполага липса на тяло и също нестабилност. Ако се свали изкуствено pH, става киселоч, щото го няма естествения баланс на киселините.
Та, не само казват, ами направо не става :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2016, 08:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 51
Местожителство: София
И аз да задам един глупав въпрос.
Ако въпросното месесто десертно грозде се прекара през центрофуга /примерно/ за отделяне на сока няма ли да си стане перфектно винце?
Тъкмо ще се отделят семки, чепки и шлюпки, които са основен източник на танини.
А за ниската киселинност на десертното грозде сам съгласен, но да се говори за ниската захарност при десертното грозде е ........

Значи много хора си правят винцето по "бабешки" и "дедовски" рецепти, и си пият киселяк и му се радват. Те между другото някой винпроми в страната правят вино и без грозде въобще но това е друга тема на разговор.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2016, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Някои май бъркат субективното усещане за сладост със захарно съдържание по Брикс :)
Много от десертните сортове даже и при 16 Bx са готови за консумация - https://greenlife2014.alle.bg/%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8/
http://enosiasti.bg/index.php/statii/14 ... de-za-vino

Усещането за киселини също е субективно. pH-метърът може да покаже едно, а небцето да усети друго, просто защото някои киселини са по-остри на вкус.
За целулозата ilu6a писа...

Не че няма да се изпие такова вино, просто няма нищо общо с вино от винен сорт.
Компромиси има, освен типично десертните и типично винените има и някои сортове, които стават и за консумация и за вино :prost:

Едит: Може би най-ярък пример за изключение е Димят.
Цитат:
Димят е късен, едновременно винен и десертен сорт...
Като винен сорт той се използва основно в две направления - за производство на приятни, трапезни, сухи бели вина, които се отличават с дискретен ванилов тон в аромата, както и за производство на винен дестилат (поради високото съдържание на киселини той е много подходящ за производство на конячни дестилати с отлични качества).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2016, 20:29 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
а бе за вино съм съгласен но две три години правих ракия от булгар десертно та дрънка и добър рандеман за ракия даде а и не е и лоша ракията не знам какво казва науката за това :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2016, 21:28 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Тази година асмата на родителите ми даде 50-60 кила черна резекия. Захарност - 24% . Винаги съм я вкарвал в казана, но сега ми дожаля и го сгъчих за вино. Мнаго е гъста каша в момента и ферментира бурно.
Не знам какво ще става, но ще ви информирам. Абе тоя сорт и за ядене не става / ... а един сорт - резекия - още се почесва по врата и се двоуми да зрее ли вече, или да почака още малко на припек.../ Й.Радичков.
Отделете малко време и прочетете това на Радичков. Ще ви изкефи майсторлъка му на разказвач.
http://liternet.bg/publish5/jradichkov/ ... a/loze.htm
ГОЛЯМ МАЙСТОР ! ВЕЛИК !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 19:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Понеже ме отчаяхте с мненията, че от десертно грозде вино не става, лятото реших да пробвам колкото да натрупам опит.
Направих две шишета по 4 литра бяло вино по традиционният начин - както са указали в съответната тема. Останалото го изпихме на сок.

Стана вино за чудо и приказ. На който съм дал да пробва не престава да го хвали. Едната бутилка замина за дегустациите.. другата я пазя за специални случай. До година ще действам смело напред :prost: (сорта Брестовица без семе)

Ще знаете, че и от десертно грозде става хубаво вино!!!

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 08:33 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
ее то сега като е вина за приказ какво да говорим ,когато му дойде времето да е истинско вино .....?? :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 09:04 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
От тези 50 кг . резекия източих 20л.вино с цвят на розе. Това грозде ферментира и се избистри най-бързо .Сега му се радвам всяка вечер с половин каничка.
Не е с качеството на памида , но става за пиене когато другото се забави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: tos и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима