Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2016, 08:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Здравейте колеги,
Може ли да помогнете малко. Имам едно мерло на една година, което явно е "глътнало" въздух, т.е. има лека промяна на вкуса, вследствие достъп на кислород /разхлабила се е тапата на бъчвата и не съм видял/. Има ли лек, защото аз не се сещам на първо четене. Не знам дали ако го назобам със серниста ще има подобрение, освен че ще спра процеса.
Дано някой даде някаквъ акъл, че 100 л. ще отидат за ракия, а много съм се трудил за това винце. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2016, 09:35 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Светни и погледни повърхността на виното в бъчвата.
Ако няма някакви петна,то (предполагам промяната на вкуса е към повече киселини) с малко откиселител и серниста ще закрепиш положението за няколко месеца.
Колко време според теб е стояло не добре затворено?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2016, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
:2thumbs:
И аз това си мислех. Веднъж ползвах калиев биларбонат, но след това във виното остана един послевкус, който отиваше към неприятната тема с мириса на бадеми. Та се чудех дали не аъм "предобрил" откиселяването. Ти какво би ползвал и в какви пропорции.
Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2016, 12:45 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
http://vinarko.com/magazin/otkislyavash ... nat-detail

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2016, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Мерси за инфото, това съм го гледал като съм влагал калиевия бикарбонат, но и тогава и сега усещам промяна на вкуса на виното след третирането с откиселител. Не става дума само за намаляване на киселата жилка, има и друг вкус, който прибавя.
Цялата драма е причинена от зле завита канелка /вече не си купувам бурета с канелки, това ми е първото/. Съвсем леко е подлизвало и там са се развивала раознообразна флора, която вероятно е оказала влияние на виното в бурето. Сулфитирах, откиселих, ще джокаме по-бързо :lol: ...
И ще сменям бурето. :datz:
Мерси за съпричастността на колегите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2016, 20:51 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
А възможно ли е да си добавил повече отколкото трябва?!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима