Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 09:52
Мнения: 9
Здравейте,

тази година за втори път в живота ще се опитам да направя БЯЛО вино. При първият опит преди 2 години стана супер (благодарение на инфото тук а и късмет на начинаещия, може би :) )

Питането ми е за идеи как по ефективно без преса мога да пресовам и източа шарата ден след смилането?
Миналия път практикувах 2 дни след смилането - накланяне на бидона и източване в кофи на самотек почти цял ден (докато стигна до няколко капки на минута), но подозирам че има разхищение на материал :(

Някакви други идеи и предложения ? / за протокола - гроздето ще е мускат 350-400кг, до довечера ще е обрано и доставено до мазето :)


Благодаря предварително

п.с. и още един въпрос, за да не отварям нова тема: какво ви е мнението за сорт "Памид"? Би ли станало хубаво бяло вино или розе от него ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Има няколко варианта, но имай предвид, че няма как без "разхищение на материал" защото ако изстискаш всичко до сухи люспи, после много трудно ще се бистри виното.
- мачкане без отделяне на чепки, за да използваш чепките като дренаж в бидоните (трябва да има кранове отдолу)
- мелене с отделяне на чепките и отточване в съдове с кранове и дрениращи приспособления. Бавно става и остава доста сок и при двата начина.
- напоследък практикувам следното. Още след смилането и отделянето на чепките, сипвам 2-3 кофи в пресата. Много бързо се оттича. Може и лекичко да се натисне, но без винта, само на ръка - за още по-бързо. Но не е задължително да натискаш, особено ако ще използваш джибрата за ракия.

От памида става т. нар трапезно вино, без особени претенции, но пивко. Памидът е с по-висока захарност от муската. От муската става ароматно вино, но без тяло/ плътност. Купаж от двете може и да стане по-добре.

Друг важен момент е колко аромат искаш да извлечеш, т.е. колко време сокът ще стои с люспите, дали ще използваш ензими и т.н. При тези заигравки има риск да тръгне неконтролирана ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 10:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 09:52
Мнения: 9
Здравей бай Танас,

Пак да уточня, че нямам преса и практикувах по същия начин описан от теб в точка 1: мачкане с чепките във високи бидони с канелки отдолу и след това източване, но ми отне цял ден и пак остава много сок. След няколко дни се събират на дъното нови няколко литра, но не ми се рискува да ги добавям (за ракия няма време и джибрата ще я изхвърлям или дарявам директно), затова се чудех за някой тарикатлък, но явно пак така ще я карам.

Относо престоя с "майката" мисля поне няколко дни да престоят (не казвам че ги харесвам, но тук по Влашко се харесват по силни/кисели/танинести вина , червените си стоят с майката целогодишно и след това задължително се пият с лимонада :) :) , затова и съм зарязал червените и минавам на производство само на бяло :) ) Иначе ще/ползвам дрожди за бялото вино.

Относно идеята за смесване на Мускат с Памид: звучи интересно и бих опитал, Но: Муската се бере днес (по миналата година беше на 1ви Септевмри), а Памида ще започне да се бере след 7-10 дни (поне при моя "доставчик" - с.Винарово/Видинско).
Как ще могат да се смесят ако при Муската вече е минала бурна ферментация, а Памида тъкмо ще пристигне? Ако ще ферментират отделно на кой етап и как точно е добре да се смесят ??


Последна промяна zlobil81 на 09 Сеп 2016, 10:54, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 10:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Мрежа за топлоизолация армираща...Захващаш я с ринга на бидона и прецеждаш.Като се съберат люспи,махаш ринга и правиш вързоп от мрежата и така изстискваш колкото можеш...и пак я връщаш на бидона.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 10:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Мисля, че не е проблем да се смесят и готови вина.
Грехота е да се изхвърля мускатова джибра.
Има евтини преси 70-80 лв за да пресоваш ако наистина изхвърляш джибрата :cry:

Да, и с мрежа става ако нямаш преса...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Зарадвай жената с една нова пералня,а старата по предназначение. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2016, 09:06 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 51
Местожителство: София
Някой пробвал ли е това?

http://nemski-centar.com/elektrouredi/d ... r-fg-20-07
http://nemski-centar.com/sokoiztiskvach ... ure-juicer

за изцеждане на ширата от вече източеното грозде? Да намалим фирата дето се вика. За да има повече пиЕне :saufen:


Последна промяна christo77 на 11 Сеп 2016, 09:51, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2016, 09:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Аз съм пробвал с подобна. Не върши работа само за течност. Принципа е да има твърди плодове и шнека като се върти да ги пресова. Когато е само течност шнека се върти свободно и няма какво да изтика напред.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2016, 09:55 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 51
Местожителство: София
Идеята ми е не да прекарваме сока през сокоизтисквачката, а дали може да се ползва за ДОизстискване на ВЕЧЕ ОТЦЕДЕНИТЕ джибри.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2016, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Извинявай, не те разбрах в първия момент.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2016, 14:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
А и ако ще е за вино,едно такова пресоване до "сухо" много ще огруби мъстта.
Да не говорим ,че е много малка машинката.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2016, 15:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 09:52
Мнения: 9
BREAKER написа:
Зарадвай жената с една нова пералня,а старата по предназначение. :)


Искаш да кажеш, че мога да "центрофугирам" джибрите в пералнята ? :) - като начало е жестока идея :), но предполагам трябва доработки, например за избягване запушването на помпата (със сигурност зърна, ципи и семки ще преминават през дупчиците на барабана ?!)

ще мисля по въпроса, а иначе ето какво реално стана:

В Петък вечер напълних 2 бидона и половина догоре (400 кг Мусакт). В Събота на обяд източих около 140 литра и прехвърлих в нов бидон, а с джибрите напълних догоре 2та бидона и вечерта източих още около 60 литра от тях.

Стигнах си таргета от пълен с чиста мъст 170 литра бидон +30л. в туба за последващо доливане при откаляване. (т.е. над 50% сок си пусна без никакъв бой :) ). В неделя сутрин "посадих" активираните дрожди, въпреки че всичко вече кипеше.
Стана ми жал за джибрите и долях в двата бидона по 25 литра вода и захар, предполагам че с по 90кг джибра или ще стане още малко хубаво вино за доливане или ще го дарявам на ракиджиите.

п.с. да питам още нещо: След бурната ферментация, да махам ли първо утайката и тогава бентонит? Или да слагам бентонит и после да махам цялата утайка наедно ??


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2016, 15:05 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
преди съм пресовал с корито и чувал и мачкаш с крака източваш и пак мачкаш .. просто преценяш до каква грубост . Може и ронкано да е но в повечето случаи с чепката ,което не е за писане но така беше преди време.
Първо трябва да си решиш проблема с хигиената на ботуши ,корито ,чувал .. но става


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима