Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 20:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 17:34 
Offline

Регистриран на: 22 Сеп 2016, 14:17
Мнения: 2
Здравейте
На 14.09.16 закупих 100кг. памид и 70 кг. мерло.Гроздето го смлях същия ден като общата захарност на мъста беше около 23%.Добавих около 1.5 кг захар за повишаване на общата захарност до около 24%.Мъста разделих в два 120 л. бидона и във всеки бидон добавих по 50 мл 6% серниста к-на.След 10-12 часа(на другата сутрин) към всеки бидон добавих по около 20 гр. дрожди Zimaflore RX-60 рехидратирани по указанията на производителя.До вечерта на 15.09. и в двата бидона тръгна бурната ферментация.Температурата в помещението 24 градуса.Бурната ферментация продължи и на 16 и на 17 със съответното спадане на захарноста( на 16.09 към 17 ч. беше към 15% на 17.09 отново към 17 ч. беше 7%).На 18.09 при остатъчна захарност 4-5% отделих шарата от джибрите в един бидон 120 л. към 90л и в две 10л бутилки от мин.вода затворени плътно на водни клапани.На 20.09 при остатъчна захарност 0% прехвърлих шарата в 2 бурета(предварително измити и подсушени) като оставих 3-4 приста празно пространство от враната, и в една 10л бутилка.Всички съдове запуших плътно на водни клапани.Водата на клапаните барбутираше пез около 10 12 сек. и буретата се чуваше шуменето на тихата ферментация.Температурата в помещението беше 23 градуса.Но на 20.09 вечерта температурата спадна рязко(за съжаление бях нощна смяна).На сутринта на 21.09 температурата в помещението беше спаднала до 19 градуса и водните клапани не барбутираха.На първо време завих буретата с одеала и включих печка.В буретата се чуваше леко шумене.След обед източих по около 10 л от двете бурата шара и я загрях до около 30-35 градуса и я върнах в съдовете.Температурата в помещението беше повишена до 23-24 градуса.Днес през деня обаче отново клапаните не барбутираха и в буретата шума от ферментацията беша още по-слаб.Въпроса ми е :дали е свиршила тихата ферментация и ако не е как да я ре активирам.Мога ли да сложа в материала активатор на ферментация въпреки че захарнаста е 0%, или да запълня празните обеми на буретата с материала от бутилката и да ги запуша плътно на водни клапани за известно време.Пмещението където са буретата се отоплява и температурата през тези два дена не е спадала под 22 градуса.
Ще се радвам ако някой ми даде съвет . Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 18:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Нищо недей да правиш.
Нищо не е спряло ,и нула градуса да беше станало в помещението за 7-8 часа ,промяната в буретата ще е съвсем малка-дървото е много добър изолатор.
Дръж на воден клан и следи кога се е поуспокоило съвсем за да свалиш от първа груба утайка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 19:38 
Offline

Регистриран на: 22 Сеп 2016, 14:17
Мнения: 2
ilu6a благодаря за бързия отговор. Така и ще направя.При първото отдекантиране ще напиша какъв е резултата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2016, 23:56 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2012, 22:23
Мнения: 2
Здравейте! Не съм нов във Форума,но за пръв път пиша.Благодарение на форума четвърта година варя ракия и без да се хваля няма хора които да са пили и да не са възхитени.
И тази година след дълго четене за технологията на виното реших да направя и вино макар,че харесвам много но се въздържах да не объркам нещо.
И така вземах мерло 130 кг. перфектно от самото лозе с 23 гр.захарност без едно зърно да е изгнило и след старателно ронкане 30 кг.ги отделих за розе където процеса върви добре.Проблема е,че 100-те килограма след бурна ферментация след като преди това е сулфатирано сложени са дрожди и активатор и с подходящи ензими която ферментация протече добре след 9-тия ден самотока го сложих в 45 литрово дъбово буре с воден клапан,а останалото го пресовах и напълних две 10 литрови туби с маркучета потопени във вода.В момента тубите изпускат мехурчета но бурето въобще нищо не пуска!Дали след като опуших бурето със серни таблети налях виното още като имаше дим вътре в бурето и виното не се е сулфатирало и така да съм избил дрождите които са останали?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 17:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Възможно е ...отлей 5л от бурето и влей 5л от някое шише,като сложиш на тяхно място тези от бурето.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 19:27 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2012, 22:23
Мнения: 2
Точно така направих само,че изкарах 10 литра от бурето и изсипах 10 литровата туба която добре пускаше мехурчета и след около 10 минути започна да надига разтвора в клапана и така го оставих заради ангажименти и утре като се прибера ще видя какво става.Благодаря за съвета!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2016, 12:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Ное 2012, 11:21
Мнения: 17
Господа, позволете да споделя проблем, подобен на този на castron и да помоля за съветите ви.
В ден Х отточих 70 литра течност от 150 кг мерло и 80 кг широка мелнишка. Поставих го на воден клапан. На следващия ден отточих още 40 литра. И тях на воден клапан. Проблемът е, че виното от първия ден продължава да ферментира ударно, а това от втория си мълчи. Течността е в няколко съда, които са два по два еднакви. Примерно две стъклени дамаджани по 25 литра: тази от ден 1, уплътнена с минимално количество силикон, стреля мехурчета в клапана на 2-3 секунди; тази от ден 2, уплътнена с тройно повече силикон, не помръдва. Втори пример: две пластмасови туби по 10 литра. Тази от ден 1 видимо ферментира, мехурчетата се виждат; тази от ден 2 си мълчи, понадигнала е малко нивото в клапана, но нищо повече, нито шуми, нито мехурчета се виждат.
Да продължавам ли да трупам силикон отгоре в случай, че приемем версията за пробив в уплътненията на три от съдовете, макар да ми е съмнително. Вече доста дебел слой стана.
Да местя ли на по-топло?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2016, 15:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Смени им местата,а ако можеш на по-топло още по-добре.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2016, 18:12
Мнения: 6
Ако мога и аз да споделя моите притеснения и да поискам съвет.
На 17.09.2016 взех 220кг мерло със захарност малко над 24, които сулфатирах със серниста киселина около 1мл/кг. След няколко часа сложих дрожди и на следващия ден вече ферментираше бурно.
На 28ми септември реших да го оточа в две бурета по 55л още преди да беше приключила бурната ферментация. От тогава до 30.10.2016 в буретата се чуваше шум от ферментация, а от водните клапани излизаха мехурчета през известено време. На 30.10.2016 реших да откаля виното и да го опитам, но според мен все още има осезаема захарност. Проблемът е, че температурата в помещението спадна вече до около 14 градуса и днес след откаляването не виждам следи от продължаваща ферементация.
Въпросът ми е дали съм избърал за откаляването и какво бих могъл да направя в момента освен да чакам.
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 18:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 73
Местожителство: София
Цитат:
но според мен все още има осезаема захарност.

Това на вкус ли или според захаромер?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 18:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2016, 18:12
Мнения: 6
Не съм пробвал със захаромер, но на вкус сладнее.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 22:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Какви дрожди си ползвал?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2016, 23:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2016, 18:12
Мнения: 6
Дрождите са за червено вино на Ванков.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 09:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Добави дрожди за трудна ферментация.С тези дрожди и тази температура много е вероятно да не изкараш докрай процеса.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 09:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2016, 18:12
Мнения: 6
Много благодаря за информацията.
В един небеизвестен сайт намерих тези дрожди за трудна ферментация: Винени дрожди Fermactive FCD /Широк температурен диапазон за ферментация 8 - 35°С/
Подходящи ли са?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Ivailo+-, Lukata, shubarkov, tos и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима