Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 18 Окт 2017, 23:12 Дата и час: 18 Окт 2017, 23:12

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 19:18 
Offline

Регистриран на: 22 Сеп 2016, 19:13
Мнения: 2
Здравейте,моля за мнение-мога ли да посея бактерии за ЯМФК без да съм отделилвиното от джибрите, ако да, по кое време-важат ли същите условия ?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2016, 21:27 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6427
Местожителство: София
Всичко можеш да посееш...
Въпроса е защо ще го правиш?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2016, 09:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 142
Местожителство: Варна
защо, защо ...
Например топла мацерация след приключване на алкохолната ферментация(може и да не е топла, просто пост ферментационна), подготвяне на виното за продължително отлежаване ...
Само май по-късно не беше желателно използването на джибрата за нова ферментация.
И количеството бактерии трябва да е по-голямо, съобразено с обема на целия материал.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2016, 18:49 
Offline

Регистриран на: 22 Сеп 2016, 19:13
Мнения: 2
Причините са други, нямат общо с технологията на виното, но благодаря за отговора.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2016, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 673
Местожителство: Пловдив
Виното в джибрите е прекалено непредсказуемо откъм състав (захари, киселини, рН, фенолни съединения и т.н.) ЯМКФ е доста по-чувствителна ферментация от алкохолната и не търпи грубо отношение. Ако причината е просто невъзможност за прибавяне на бактерии в оптимален момент, по-добре е да се изчака, дори и при почти оформено вино, отколкото да се влагат произволно, особено с джибри. Аз не бих го направил, но това си е мое мнение. Естествено има и практики по съвместно засяване с дрожди и бактерии, но това е меко казано спорна тема.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 20:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2015, 13:54
Мнения: 13
И аз бях пред същата дилема. При мен след влагането на дрождите (Zymaflore X Pure), на 4-тия ден рефрактометъра показа 10-11, което според една екселска таблицата във форума отговаря на плътност 1,006 - 0,999. Та се чудих да сложа ли бактериите при джибрата (понеже мисля поне 6 дена да седи с джибрите), вече ми се изясни, че е по добре да не ги влагам, но възникна друг въпрос има ли смисъл при такава ниска захарност да влагам бактериите (Viniflora CH16).
п.с. PH - 3,7-3,8


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 18:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 142
Бактериите първо ще атакуват ябълчената киселина и след това захарите.
Дори при 2 г./л. захари пак ще свършат работата ако другите условия са ОК (рН, SO2, температура).


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 673
Местожителство: Пловдив
Peter Radev написа:
има ли смисъл при такава ниска захарност да влагам бактериите

Ами нали точно това се споменава, че ИМА смисъл.

А за влагането на бактерии при джибри аз вече съм си изказал мнението. Всеки си взима решенията сам.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
 [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: memento и 19 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима