Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 22:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2016, 10:27 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2016, 09:29
Мнения: 2
Здравейте знаещи винари ! Прочетох почти всичко във форума по моя проблем , но не срещнах точния съвет за конкретната ситуация ! За това моля да се въоръжите с търпение и надявам се да ми помогнете ! Ето и проблема : - Купих памид който пресовах и налях в бидон около 120 литра шара . Още при меленето сложих серниста киселина около грам на литър , след което измерих захарност малко под 21 градуса . Източих 5 литра мъст и прибавих към него още три килограма захар ! Измерих захарността и показа около 24 градуса ! След 7-8 часа прибавих изкуствени дрожди за стартиране на ферментацията . На другия ден се беше образувала много тънка шапка и се чуваше слабо шуптене което за мен беше признак на започнала ферментация ! След 1-2 дена ситуацията не се промени и захарния градус падаше много бавно ! Съветвах се със специалист , който ми каза да изчакам че тази година гроздето са силни и температурите паднаха рязко ! И се започна едно следене и чакане около 16 дни , през които захарността падна до 11,5 и продължава да пада на ден с около 0,5 градуса . Избата ми е с постоянна температура около 20 градуса и въпреки това съм завил бидона с две вълнени одеяла .Пак се обърнах към бивш шеф на Винпром който ме посъветва да започна да го преточвам /аериране / за да го обогатя с кислород и сега сутрин и вечер го преточвам ! Не съм много сигурен , но ми се струва че като отворя бидона леко ми замирисва на оцет а като го опитам на се чувства киселинност . Не знам какво да направя , дали да му сложа за втори път дрожди и да го сулфитирам или да го оставя така ! Моля помагайте !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2016, 10:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Не се притеснявай,всичко е наред.
Нормално е да пада по-бавно захарността като е беэ люспите.
При температура около 20 градуса е стандарт да пада с 0,5 градуса на ден.
Няма как да стане оцет,при начална 24% захарност,и течаща ферментация.
По-бавната ферментация гарантира по-богато откъм аромати вино.
Подръжай тази темп.,следи и темп. на мъстта да не пада под 18градуса и всичко ще е наред.
И да знаеш-изкуствени дрожди няма...наричат се културни.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2016, 10:57 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2016, 09:29
Мнения: 2
Ракия пия рядко , а вино всеки ден по една две чаши вечер и затова го предпочитам , пък и жената го обича повече от мене ! . Благодаря за бързите отговори и за съвета относно името на дрождите ! Захарността измерена днес е 11,5 .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 14:59 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
ilu6a
Случва ми се за първи път мерлото да продължава да ври вече 32 дни. Беше 27 % захарност, но я намалих до 25.
Едни ме съветват да го източа от майката и да го остава само , а други да продължа да го бъркам.
Мъстта е в стая в която температурата не е постоянна. Определено е под 20 температурни градуса.
Какво да предприема ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 15:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Температурата е разковничето на проблема...Кажи какви дрожди ползва,защото ако са на Ванков....и друг проблем има.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 16:24 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Прибавих шира от памид до около 25 захарни градуса. Иначе само мерло ми е "тежко".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 16:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Какви дрожди си прибавил?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 16:42 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Никакви.
Около 75% мерло + 25% шира от памид / веднага изцедена/ до около 25 захарни градуса/ и го оставих само да ферментира


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 17:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Бай Драгане
Не се чувствай засегнат, но членуваш във форума от 2008г
Навярно не си правиш експеримент.Новобранците се справят по добре от теб

Нищо лично


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 18:00 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Никога не съм влагал нищо в мъстта . И никога не съм имал проблем. Аз живея в винарски край и никой от познатите ми не влага дрожди.
Впрочем, трябва ли винаги да влагам дрожди Наско? Знам , че виното е жив организъм който се ражда, зрее, живее и умира.
/Може и с хумана бебето, може и майчина кърма./
Та аз питах дали да го отбия вече от майката, или да го оставя още 10-на дни. Ще имам ли проблем ?
И никой не ми отговори.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 19:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Бай Драган написа:
Та аз питах дали да го отбия вече от майката, или да го оставя още 10-на дни. Ще имам ли проблем ?
И никой не ми отговори.

Бай Драган това,което мога да дам като съвет(не искам да те засегна по никакъв начин) е да питаш познатите си от винарския край...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Бай Драгане
Дрождите не са химия,а и винаги има първи път да се случи лошото
Ти имаш спряла ферментация,не си мерил най вероятно,каква е остатъчната захарност.
Трябва да купиш дрожди за спряла ферментация,такива за висок процент алкохол
Следвай инструкциите за спряла ферментация
Вдигаш също темп на помещението и мъстта.
Виното ще натежи от към танини,но ти си си виновен.
Ако предприемеш тези стъпки,всичко ще е наред.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 19:38 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
Бай Драгане, привет!
Не се познаваме, пък и се чувствам много "малък", че да ти давам съвети, но ще кажа моето скромно мнение.
32 дни са прекалено много, но ако го извадиш от майката, рискуваш да се затрудни още повече ферментацията.

И кажи най-накрая колко е остатъчната захарност. Не крий!

И да кажа как бих процедирал аз: Купувам (поръчвам) дрожди (за трудна ферментация или за бяло вино) и активатор. Като дойдат, махам от майката (така ще влезе и въздух във виното), добавям дрождите и на другия ден активатор. И затоплям на 22-24 градуса. (Как ще го направиш, ти си знаеш).

Всъщност, технолога на твоето си вино си ти и решенията и действията, и... провалите са си твой.
Успех желая!

ПП: Питай и Фланкер, ако му нямаш телефона, пиши на лични.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 20:13 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Не крия нищо Христов.
Вчера и двете захаромерчета / домашните/показваха 12 алкохолни градуса и 0 захарни. Но джибрата не беше паднала , и виното сладеше .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Бай Драган е направил една малка грешка при памида/сирак, сулфитирал е и тогава е мерил захарността! Що се отнася за мерлото+памидова шира, комшията има подобен проблем .....29%захарност...онемях! Сложи му водица и въпреки това вече над 30 дена се мъчи да ферментира!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима