Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2009, 12:42 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Винцето ми е с джибрите вече малко повече от две седмици. Гроздето е гъмза и сторгозия. Отстраних всички чепки, "пасирах" с миксера на дрелката и нагодих захарност 25% /с ефтин захаромер/. От тази процедура насам със сонда от ПВЦ тръба претакам и обливам шапката два пъти дневно, като източвам по 2-3 кофи, а през останалото време бидонът е покрит с тензух... абе голям мерак!!! Тази сутрин захаромерът се удари в дъното, но от няколко дни долавям кисела жилка във виното, а тъкмо мислех тези дни да го тделя от пращината за тиха ферментация и да направя второ винце. Един комшия ми каза, че миналата година и неговото вино по средата на процеса доста киселеело, но после си станало супер /и е вярно, щото съм опитвал от него/. Има ли причина да се притеснявам и ако да, как да реагирам и да го "лекувам". Изобщо какви са съветите ви в моето начинание? /Сефте правя сам и винце, и материал за ракийка, аджамия съм./ Съветник ми е предимно този форум.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2009, 20:53 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
:megagrin: виното е жив организъм и крие много тайни,затова се изисква много мерак,любов и настояване докато разбереш тайните му :megagrin: переода на млечната ферментация е времето когато виното изгражда своят характер и тогава тази кисела жилка би трябвало да се превърне в елегантен свеж гроздов нюанс ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2009, 21:19 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
ika написа:
:megagrin: виното е жив организъм и крие много тайни,затова се изисква много мерак,любов и настояване докато разбереш тайните му :megagrin: переода на млечната ферментация е времето когато виното изгражда своят характер и тогава тази кисела жилка би трябвало да се превърне в елегантен свеж гроздов нюанс ;)


Ейй, колега, много поетично, но.. и не малко иронично! Четох темите ТИ за червеното и тук, и в др. форум /и ти си бил лаик ;) /. Дано като цяло постът ти е добронамерен и позитивен за мен и моя мерак! Бях питал тук някъде ще е грешка ли го отделя сега от джибрата и за второто да разбия пак с бъркалката, че има доста цели зърна? Какво е твоето мнение по въпроса? /Явно си понатрупал опит от времето, когато си задавал своите въпроси и мога да се доверя на съвет от теб/.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2009, 09:12 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
съжалявам,че ти е прозвучало иронично но в никакъв случай не съм се отнесъл по такъв начин към твоята тема. Който и професионалист да попиташ ще ти отговори по подобен начин. за мен виното наистина е жив организъм ,който крие много тайни и човек с любов и търпение трябва да ги изучава.
за второ вино не обичам да говоря...........
а кога да изтеглиш виното от джибрите си решаваш ти ,най точният начин е поне за мен чрез измерване на плътноста и захарноста на материала.
успех


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2009, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
galoff написа:
Винцето ми е с джибрите вече малко повече от две седмици. Гроздето е гъмза и сторгозия. Отстраних всички чепки, "пасирах" с миксера на дрелката и нагодих захарност 25% /с ефтин захаромер/. От тази процедура насам със сонда от ПВЦ тръба претакам и обливам шапката два пъти дневно, като източвам по 2-3 кофи, а през останалото време бидонът е покрит с тензух... абе голям мерак!!! Тази сутрин захаромерът се удари в дъното, но от няколко дни долавям кисела жилка във виното, а тъкмо мислех тези дни да го тделя от пращината за тиха ферментация и да направя второ винце. Един комшия ми каза, че миналата година и неговото вино по средата на процеса доста киселеело, но после си станало супер /и е вярно, щото съм опитвал от него/. Има ли причина да се притеснявам и ако да, как да реагирам и да го "лекувам". Изобщо какви са съветите ви в моето начинание? /Сефте правя сам и винце, и материал за ракийка, аджамия съм./ Съветник ми е предимно този форум.

Това е т.н.ЯМКФ,яблъчно млечна кисела ферментация,където яблъчната к-на се преобразува в млечна к-на, която дава в голяма степен характера на виното.
Така че нищо страшно,наздраве! :) :) :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2009, 18:24 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Благодаря за насърчаването! Вече е преточено в отделен бидон, но се чудя ако е без воден клапан с плътно затворен капак ли да си почива, или даго отхлабя. А и дали го преобърна някой друг път през времето на тази тиха ферментация, в смисъл да източа от бидона някоя и друга кофа и да я налея отгоре...или би било вредно!? :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2009, 20:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
viewtopic.php?f=15&t=224
galoff ако искаш да се осветлиш сам, по темата за виното, тук съм дал линкове за две книги за производство на вино в домашни условия. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2010, 20:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Да питам в тази тема ...
Може ли да се мери остатъчна неферментирала захар , във вино с виномер
-аерометър ?
Нали като има 12% спирт примерно , аерометъра ако има захар ще отчете просто по- малко спирт ?
Централно не съм на ясно ...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2010, 20:48 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
emil emilov написа:
Да питам в тази тема ...
Може ли да се мери остатъчна неферментирала захар , във вино с виномер
-аерометър ?
Нали като има 12% спирт примерно , аерометъра ако има захар ще отчете просто по- малко спирт ?
Централно не съм на ясно ...


Не може !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :klugscheisser:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима