Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2009, 18:06 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 18:26
Мнения: 5
Здравейте
Въпросчето ми е следното- значи в мазето температурата на въздуха е около 13гр. и аз досега завивах бидона с разни якета но тази година реших вместо тези якета да използвам минерална вата с която обвих бидона който е зареден от 3 дни, та одеве пъхнах ръка между ватата и бидона и ми се стори доста висока температурата( мисля че е поне 30гр. след като я усетих на ръка) ,ще ли е проблем това.
Ако е така кога да го поразвия малко след бурната ферментация или веднага?
Ще съм благодарен на вашите отговори


Последна промяна Lookout2 на 14 Окт 2009, 19:44, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2009, 18:52 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Хич да не ти пука,ако го развиеш ферментацията ще протече по-бавно,но затов пък по-пълноценно.А температурата на джибрата колко е?,това е по-важно. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2009, 19:33 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 18:26
Мнения: 5
Няма как да я премеря без да разпечатам бидона
:wallbash:
а мисля че сега в бурната ферментация е наи лошо
Поразвих малко бидона ,че ватата я бях попристегнал с тел и се надявам нещата малко да се нормализират :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2009, 21:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
По винарските книги пише нормална температура за бяло вино 18-22 гр., за червеното 22-28 гр.
Високата температура на материала води и до образуване на вредни фракции, така че една температура около 25 гр. мисля че е най добра.
термометъра може да го сложиш помежду ватата и бидона ше ти да де разлика 1-2 гр.
Когато съдът е с воден клапан, след отварянето при бурната ферментация кислорода много бързо се избутва от въглеродния двуокис./СО2 е по тежък от О/, при тихата ферментация е по опасно.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима