Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: дъбов чипс
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2009, 10:51 
Offline

Регистриран на: 17 Сеп 2009, 23:59
Мнения: 13
Здравейте,моля за съвет!
В момента тече бурната ферментация на виното ми-мерло около 200литра заедно с джибрите.
Утре(на седмия ден) мисля вече да го отделя от джибрите в друг съд за откаляване.

1.Закъснял ли съм за дъбовия чипс,защото мисля да го сложа в съда за откаляване?
2.В какво да го сложа като го пускам в съда-в тензух,в кърпа или....?
3.Колко дни да го държа?

Благодаря!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: дъбов чипс
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2009, 12:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
varna2005 написа:
Здравейте,моля за съвет!
В момента тече бурната ферментация на виното ми-мерло около 200литра заедно с джибрите.
Утре(на седмия ден) мисля вече да го отделя от джибрите в друг съд за откаляване.

1.Закъснял ли съм за дъбовия чипс,защото мисля да го сложа в съда за откаляване?
2.В какво да го сложа като го пускам в съда-в тензух,в кърпа или....?
3.Колко дни да го държа?

Благодаря!!

1 Малко си закъснял,сложи го.
2 В тензух.
3 Колкото искаш(колкото позволява). :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: дъбов чипс
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 11:01 
Offline

Регистриран на: 05 Ное 2008, 20:27
Мнения: 24
Чипса може да се сложи по всяко време. Най-добре да е в тензух, за да може да се махне при нужда, ако много се одръвчи винцето.

_________________
От всички зеленчуци, най-обичам суджуци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: дъбов чипс
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Моето мнение за дъбовия чипс при виното е че трябва умело да се борави.Виното (както и ракията ) разкрива своите вкусови качества доста по късно след ферментацията.Ако прекалиш с чипса ще получиш ефекта на ново буре то е ще ти "бие" на дъска.Пробвай в малко количество и сам определи необходимото количество или си направи настройка от дъбов екстракт (в малко вино много чипс) и добавяй към основното количество.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: дъбов чипс
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 16:57 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
според 2 до 3 грама на литър е оптималното количество и не повече от три четери месеца да се държи. всепак и това е малко относително,зависи и какъв чипс използваш,какво искаш да постигнеш с виното ,изобщо виното е деликатна работа :megagrin: жив опганизъм и изисква много грижи и внимание. ейй затова го обичам пустото му вино :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: дъбов чипс
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2009, 20:46 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
ika написа:
според 2 до 3 грама на литър е оптималното количество и не повече от три четери месеца да се държи. всепак и това е малко относително,зависи и какъв чипс използваш,какво искаш да постигнеш с виното ,изобщо виното е деликатна работа :megagrin: жив опганизъм и изисква много грижи и внимание. ейй затова го обичам пустото му вино :D

Понеже и аз направих вино в бидон,да попитам за този чипс,който се продава в агроаптеките директно ли се слага в виното и ракоята или трябва да се вари(попарва),а после да се плакне и суши,както четох някъде за обработка на дъбови дъсчици.По добре виното ми да мирише на дъска от колкото на тръба(бидон) :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: дъбов чипс
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2009, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
bgjoro написа:
ika написа:
според 2 до 3 грама на литър е оптималното количество и не повече от три четери месеца да се държи. всепак и това е малко относително,зависи и какъв чипс използваш,какво искаш да постигнеш с виното ,изобщо виното е деликатна работа :megagrin: жив опганизъм и изисква много грижи и внимание. ейй затова го обичам пустото му вино :D

Понеже и аз направих вино в бидон,да попитам за този чипс,който се продава в агроаптеките директно ли се слага в виното и ракоята или трябва да се вари(попарва),а после да се плакне и суши,както четох някъде за обработка на дъбови дъсчици.По добре виното ми да мирише на дъска от колкото на тръба(бидон) :)

Не ,за директна употреба е,дръж го колкото искаш(на вкус и аромат),но трябва да пробваш по-често. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима