Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 19 Авг 2017, 09:03 Дата и час: 19 Авг 2017, 09:03

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2009, 19:14 
Offline

Регистриран на: 11 Окт 2009, 09:03
Мнения: 8
Преди 5 дни сложих виното но сега чак премерих захарност.Показа ми 25,какво се прави в такива случаи>да наливам вода докато стигна 22 или да го оставя така?Вече съм сложил сериста киселина и дрожди 15гр.Давайте акъл да не вапцам работата.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Пробвай с друг захаромер, то през тези пет дни завчя ли.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 537
Местожителство: някъде в Хейтърландия
vreden написа:
Преди 5 дни сложих виното но сега чак премерих захарност.Показа ми 25,какво се прави в такива случаи>да наливам вода докато стигна 22 или да го оставя така?Вече съм сложил сериста киселина и дрожди 15гр.Давайте акъл да не вапцам работата.

Захарността се мери ,не след ,а преди!!!
п.п.5 дни са много време.
Ако имаш много кисело грозде слагай,съразмерно на количеството,не искам да го казвам но вода не се слага по принцип(но като няма друг начин),лани и аз слагах. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 22:48 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 409
е що да не се слага вода...?????? какъв е проблема,за да си докараш една нормална захарност от 23 до 25 ,ако се налага смело разлеждай с вода.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 23:09 
Offline

Регистриран на: 11 Окт 2009, 09:03
Мнения: 8
Според мен,ферментацията е тръгнала,чуват се шумове от балончета.Мъстта е все още сладка,но има леко боцкащ вкус ,като при ферментация струва ми се.Утре заран пак ще премеря и може би ще метна малко водица.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 06:31 
Offline

Регистриран на: 25 Ное 2008, 17:55
Мнения: 6
Тази година мерлото, което сложих бе 27гр. На вторият ден - 25 / беше в топлият период преди 2 седмици/. Ден 7 - 10гр. Ден 10 - 1гр и го извадих. Сега е по-студено и ферментацията почва по-бавно. Измери температурата на мъстта за да видиш накъде си.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 17:02 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 409
хораааа с какво я мерите тази захарност бреее :megagrin: , вие с такава захарност виното ви ще е с алкохол колкото ракия бре :) нищо лошо,но при домашни условия е твърде рисковано да се борави с такива величини. едно добро червено вино става и с захарност 23% айде 25 да са но от там на татъка рискувате да пиете сухо вино .


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 537
Местожителство: някъде в Хейтърландия
ika написа:
хораааа с какво я мерите тази захарност бреее :megagrin: , вие с такава захарност виното ви ще е с алкохол колкото ракия бре :) нищо лошо,но при домашни условия е твърде рисковано да се борави с такива величини. едно добро червено вино става и с захарност 23% айде 25 да са но от там на татъка рискувате да пиете сухо вино .

Напротив,рискуват да пият полу-сухо вино,т.е. вино с остатъчна захарност(не може да се усвои напълно захата) и от повечко ще ги цепи киферицата!!! :wallbash: ;)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 18:42 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 409
точно така полусухо,грешката е моя,мерси :D


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2009, 20:53 
Offline

Регистриран на: 05 Ное 2008, 20:27
Мнения: 24
Зависи от маята до какъв алкохолен градус ферментира /издържа/. Може и да изкара, може и да не изкара. 50:50
Гледай само да не изстине и да спре ферментейшъна.

_________________
От всички зеленчуци, най-обичам суджуци.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2009, 09:07 
Offline

Регистриран на: 25 Ное 2008, 17:55
Мнения: 6
Дрождите ми /бившите/ образуват 0.6 об. % алкохол и издържат до 18%. Измерих и младото вино - 16 градуса алкохол. Главите не ме болят, но след 1/2 ока винце комшийките станаха палави. :D


Върнете се в началото
  
 
 [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata, Запрян Ванев, Мартин85 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима