Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 15 Окт 2018, 16:34 Дата и час: 15 Окт 2018, 16:34

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2017, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 709
Местожителство: Пловдив
Подкрепям и аз. За съжаление, най-важното е долу в скоби. От това зависи много, но пък може да се компенсира донякъде с усет :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2017, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2016, 22:45
Мнения: 43
Що се отнася до ползването на ензим, прочетох някои неща, които сега ще цитирам, но може и да не ползвам. Още обмислям.

"Мачкате червено грозде(ако съдим по розетата в магазините това са :каберне,широка мелнишка,пино но мерлото се среща много рядко,памид-никога---най добре каберне)Сулфитирате веднага още при мачкането,иначе получавате леко жълтеникав оттенък.Вромето за мацерация зависи от желания цвят-колкото по дълго толкова по червено става.Напоследък почти всички розета са светли-цвят сьомга, т.е. пресовани са веднага без мацерация.
Пресования сок отива на студено(може да се потдържа със замразени бутилки минерална вода.)Слага се ензим за избистряне(аз използвам на SIHA-Panzim Clair Rapid G).След няколко часа бентонит.След 24 часа сока е утаен и бистър като сълза или като купешкото розе.Температурата се вдига за да може да тръгнат дрождите-16-18 градуса.Засявате дрожди,слагате храна за тях и ако искате хубаво розе ферментация на максимум 16 градуса.Когато стане захарността нула сулфитирате и източвате.Ниската температура бави приоцеса на виното става свежо и плодово"

От: itoto

И още един цитат, съвет към друг колега:

"Колега HHristov,
розето само по себе си е продукт от концентрация. Цвета се определя от времето на престой на мъстта с твърдите части - "колкото повече, толкова повече". Това което трябва да направиш е след смилането и събиране на кашата в един съд, е да отделиш тази част от мъстта която ще става розе. Следва охлаждане и избистряне - студ и ензим. Там от където си взел дрождите би трябвало да ти предложат и ензим - Lafazym CL или Laf. Clarification. Ако няма ензим, просто ще трябва да охладиш мъстта добре, след което се откалява и засява с дрожди."

От: lambri

Но ако е безмислено, може и да пропусна.

vnnaidenov написа:
Възхищавам се на мераклии като теб.Успех.Добре,че не пия вино.Вие сте мъченици :D


По интересно е, че и аз не пия вино, но виж жената и кумата са друга работа, не пропускат вечер без чаша вино. Затова се захващам, а когато правя нещо, то се старая да е колкото се може по изпипано.

И накрая да се похваля. Днес си поръчах: рефрактометър за захари, рефрактометър за алкохолно съдържание, ph метър, бутилираща машина за вино, няколко дигитални термометъра със сонда– за следене на темп. в материала и една ел. везна. :dance: :dance: :dance:

Все пак след няколко дена съм рожденник, какви прекрасни подаръци ще ми донесе "Еконт" :klatsch:


Върнете се в началото
  
 
 [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bat Valio, ivan4o, Patfinderr, vasil_iliev и 25 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима