Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Юни 2018, 09:18 Дата и час: 20 Юни 2018, 09:18

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2017, 21:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 250
Аз го задържах 14 дена. Много бурно вървеше до последно. Вече и с материала за джибрите. Вчера източих. При мен бе по-скоро висока температура, но постоянна. Днес почна тихата. Вече стана и на 19 градуса.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2017, 21:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
На 5тия ден от смилането ги извадих.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2017, 21:42 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1428
Местожителство: Дупница
Значи няма да можеш да го разреждаш с лимонада! :lachtot:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2017, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 301
:lachtot: ... така или иначе не ми разрешават да пия газирано (и бира). Но "пробата" дето изпих днес - усеща се вътрешно загряване.

_________________
Дай на глупавия хиляда акъла, нему винаги ще му хареса само неговия.
(... пословица)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 250
Еми Дели буран. И моето ме загря :)
Дори и това дето забърках за ракия (джибрите) е пивко.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 11:41 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 436
смятате ли ,че крие риск за забавяне или трудно протичане на ферментацията при вадене на виното от майката с висока захарност.
Искам да го извадя на 5 ден/утре/ но захарността ми е 12% макар,че теоретично не виждам да има проблем . Преди години имах такъв проблем ,пак беше хладно време ,нямах добри условия ,пресовах при висока захарност и ферментацията така и не протече като хората .
Виното е с дрожди,активатор и всичко както трябва ..уж.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 13:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 250
Ако е студено нормално да е бавна ферментацията.
Ако се притесняваш да не повториш нещата от миналата година, защо не изчакаш 2-3 дена още?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 14:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Няма риск,стига да няма драстични промени в температурата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2013, 21:09
Мнения: 89
ilu6a, При теб каква е температурата в помещението където е бидона че за 5 дена ти сваля захарността ?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 14:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Аз не съм казал,че за 5 дена захарността ми е на нула...и за бидон не съм говорил)))
22 градуса е помещението.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Цитат:
Аз не съм казал,че за 5 дена захарността ми е на нула...и за бидон не съм говорил)))
22 градуса е помещението.


Отделяш виното от джибрите с все още висока захарност, може би около 10-на % ли ? Какво целиш с това, сподели? Не става ли по- слабо и по- малко ароматно виното по този начин?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 18:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 244
Местожителство: София
gizdo007 написа:
Цитат:
Аз не съм казал,че за 5 дена захарността ми е на нула...и за бидон не съм говорил)))
22 градуса е помещението.


Отделяш виното от джибрите с все още висока захарност, може би около 10-на % ли ? Какво целиш с това, сподели? Не става ли по- слабо и по- малко ароматно виното по този начин?


Нали постоянно се говори за въпросното "огрубяване" на виното когато се задържи много с джибрите. Колегата си го прави пивко, само да не прекали и тази година с чипса!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 149
Местожителство: София
Цитат:
Нали постоянно се говори за въпросното "огрубяване" на виното когато се задържи много с джибрите. Колегата си го прави пивко, само да не прекали и тази година с чипса!


За 14 дни според мен няма да "загрубее" чак толко виното. Аз лично допреди да почна да чета форума го държах до последно с майката (по стара семейна рецепта :megagrin: ) и пак не беше лошо, ако се заложеше хубаво грозде. Не промотирам начина с държането на джибри за много време, но не трябва ли да поседи поне до 0% захарност на захаромера, за да си вземе всички аромати и разни други благинки от гроздето?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 19:17 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1428
Местожителство: Дупница
Зависи какви са целите!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 73
Аз го отделям обикновено на седмия ден. В помещение с температура 22-23 degC и първоначална захарност 24-25, дрождите за това време изяждат всичко.
По стечение на обстоятелствата един път ми се наложи да го оставя 2 седмици и въобще не останах доволен от резултата. Но вкусове всякакви и както казва един колега, според който трябвало да минат поне 21 дена "Аз обичам като отпия и езика ми да изтръпне".

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
  
 
 [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима