Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 16 Авг 2018, 06:18 Дата и час: 16 Авг 2018, 06:18

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 678
Местожителство: София
goshkata написа:
Аз го отделям обикновено на седмия ден...

:thumbs1:
НО, както каза и Марио, зависи от целите. Ако ще седи в буре 3 години, след това в бутилка още 2, демек, гранд резерва... тогава е друго.

Имаше някъде една графика, която показваше, че след петия, най-вече седмия ден се екстрахират повече танини и дъбелни, отколкото цвят, аромат и вкус. Просто след 7-мия няма смисъл. А захарността... какво ви бърка захарността? Спазвате си технологията.
И..., това е важно - при използване на ензими - много внимание. Налага се откаляване няколко дни след пресоването. Иначе...
Това в инструкциите малко го няма!

GunGod, баце, ако ми дефинираш "пивко" ще черпя! И Илииката не съм му пробвал вино с прекалени пушеци и дъбове. По-скоро обратно. :( Да не бъркаш нещо?

_________________
Aз набих достатъчно пари и време в Бг производители...за да стигна до извода ,че е въпрос на много голям късмет да вземеш нещо с качество.
Ама,който има излишни пари и време...нека се опитва, то и онези хора...


_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 647
Местожителство: Варна
lhristov написа:
GunGod, баце, ако ми дефинираш "пивко" ще черпя! И Илииката не съм му пробвал вино с прекалени пушеци и дъбове. По-скоро обратно. :( Да не бъркаш нещо?


Лъчо, GunGod греши. Виното с много дъб е моето мерло от 2016г. Той го е харесал на софийската среща която направихте след Габрово. Март тази година му изпратих един литър. До тогава не бях махнал чипса който сложих малко преди срещата в Габрово. Грешката е моя. Аз постоянно намалявах количеството вино (по понятни причини), а чипсът си стоеше не променен. Това промени аромата (не вкуса) на моето мерло.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2017, 09:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 323
Цитат:
И..., това е важно - при използване на ензими - много внимание. Налага се откаляване няколко дни след пресоването. Иначе...
Това в инструкциите малко го няма!


ДО: lhristov (... и всички вещи по въпроса)

Написаното по-горе важи при първоначално ползване на ензими, след смилане на гроздето ли?
Ако е така
- колко дни след пресоването да се прави откаляване? Една седмица късно ли е?
Иначе ... - Какво следва и има ли оправяне?
Пояснете моля, за невещите и начинаещите. Все пак - някои започваме ... от нищото :o .

_________________
Дай на глупавия хиляда акъла, нему винаги ще му хареса само неговия.
(... пословица)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2017, 10:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 343
Аз разбирам така :слагат се ензими в началото, 2-3 часа след прилагането на КМБС , след това на 6-7 ден се отделя виното от джибрите и се постави на воден клапан . След 2-3 дена трябва да се преточи и да се отдели калта :?:
Това за пръв път го чувам , нека знаещите да споделят за този момент :!:


Последна промяна caribi на 30 Сеп 2017, 17:20, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2017, 13:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 261
Местожителство: София
Жоро написа:
lhristov написа:
GunGod, баце, ако ми дефинираш "пивко" ще черпя! И Илииката не съм му пробвал вино с прекалени пушеци и дъбове. По-скоро обратно. :( Да не бъркаш нещо?


Лъчо, GunGod греши. Виното с много дъб е моето мерло от 2016г. Той го е харесал на софийската среща която направихте след Габрово. Март тази година му изпратих един литър. До тогава не бях махнал чипса който сложих малко преди срещата в Габрово. Грешката е моя. Аз постоянно намалявах количеството вино (по понятни причини), а чипсът си стоеше не променен. Това промени аромата (не вкуса) на моето мерло.


Нее не греша ;)

lhristov написа:
GunGod, баце, ако ми дефинираш "пивко" ще черпя! И Илииката не съм му пробвал вино с прекалени пушеци и дъбове. По-скоро обратно. :( Да не бъркаш нещо?


Значи да знаеш че бира ще черпиш, предпочитам стаут. Пивко значи хубаво за пиене :megagrin: . Относно чипса го коментирахме на последната среща. Прилагам цитат и снимков материал за подсещане:
ilu6a написа:
Дойде ред на моите поред-2016,2015 барик и 2015 чипс.


2015 чипс
https://goo.gl/photos/MoC77EEYixUDAef76

lhristov написа:
И..., това е важно - при използване на ензими - много внимание. Налага се откаляване няколко дни след пресоването. Иначе...
Това в инструкциите малко го няма!


И това не го знех ... значи съм се осрал и сега око ми кажеш и как да се избъша и аз ще черпя защото хич не ми харесва резултата! (11 дни след пресоване, захар около 0).


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2017, 17:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
GunGod...като начало -не съм колега.
Чипса на 2015 беше...щот виното като цяло е едно от най-слабите ми вина.Но в никакъв случай не съм прекалил,а точно колкото ми трябваше...а имаше и барик,щот мога да експериментирам-количествата ми го позволяват...
2016 е нещо съвсем различно...там тепърва ще се развиват нещата...,както установих вчера)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2017, 18:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2015, 17:30
Мнения: 11
Здравейте, искам да задам един или няколко въпроса за моето вино.
Мерло, смляно на 17.09 без чепките, захарност 24, сулфитирано и посято с дрожди за мерло(?!?), само това пишеше на кутийката, в м-н Дионис Елена в Русе правят разни дяволии с опаковките, източих го на 23.09 при показание 0, 75 л. вино от 150 кг. грозде.
Поисках веднага при прехвърлянето в чист бидон да му сложа малолактични бактерии, но от същия магазин ме отрязаха първо, че е рано и второ, че нямат в момента. Вчера отново им звънях да ги питам, отново нямаха. Докога мога да отлагам посявката, вече мина седмица от отделянето от джибрите?
След отделянето виното е на воден клапан в пълен до горе бидон при температура в помещението около 20, 21 градуса.
Благодаря!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2017, 18:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
Отделянето на джибрите не е от значение за ЯМКФ.
По-скоро захарността е от такова....а именно е добре да е около 3-4% .Не е проблем и да е повече,около 10-12 да речем.
Има и практики да се посяват заедно с дрождите.
Но ако е свършила ферментацията,проблем може и да е РНто ако е по-ниско от 3,1!
Какво ги търсиш по разни магазини- първо изобщо не е било рано и второ...поръчай си онлайн и точка...на сутринта са при теб.
Мерло...то и така ще си е меко,не се притеснявай -но винаги можеш да си посееш бактерии.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2017, 19:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 323
И аз днес (10 ден от началото на бурната) отделих виното от джибрите. Като за първо вино, произведено от мен без пресоване, но с леко попритискане на джибрите отделих 70 литра - едно бидонче 65 литра и една тубичка 5 литра от 110 литра мъст без чепки. За догодина (да съм жив и здрав) закупуването на преса ще е задължително.
Така нещо и не разбрах от постовете по-горе за откаляването при условие, че се ползва ензим. Аз съм ползвал ензим, но не виждам как на третия ден ще се отделят утайките след като все още има ферментация и отделяния CO2 "влачи" със себеси частици, като се придвижва към повърхността :roll: . Никъде не съм срещал тази процедура да е описана - поне в книгите, които съм чел и от темите тук. Оставям да си мине тихата ферментация ... пък каквото сабя покаже. Ако правя нещо нередно, моля някой да ми каже - къде бъркам?

_________________
Дай на глупавия хиляда акъла, нему винаги ще му хареса само неговия.
(... пословица)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2017, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 261
Местожителство: София
ilu6a написа:
GunGod...като начало -не съм колега.
Чипса на 2015 беше...щот виното като цяло е едно от най-слабите ми вина.

Съформнико ilu6a , не те упреквам че си ползвал чипс но въпросната бутилка направо си крещеше на дъб. Лъчо може да не помни но всички бяхме единодушни. Аз задържах моя повече и резултата беше аналогичен, не бях сложил на всичкото вино обаче и балансирах в последствие. В крайна сметка е важно на теб да ти харесва не нс мен нали за себе си го правиш. :prost2:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2017, 23:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
Всички сте били...около 2ма...
Знам точно колко е бил чипса,далеч от всякакви крясъци на чипс.
Не си попадал на натоварено вино.
Да не говорим,че за да натоваря виното ,което правя ще са ми необходими около 15кг чипс при 5-6гр на литър ;)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2015, 11:08
Мнения: 18
Здравейте и на мен днес ми предстои отделяне на виното,13 ден е днес и бурната ферментация попремина, при смилането не съм отделял чепките и за това искам да го махна да не седи повече с тях,сложил съм 2 бидона и сега ще отделя в други 2 по малки, но все пластмасови и тук ми е същността на въпроса и предни години откакто нямаме буре а бидони наблюдавам едно изсушаване на виното така да се каже(особено на червеното, сега е 50/50 каберне и поморийска шефка),аз си го обяснявам че може да е от пластмасовите бидони.Какво мога да добавя за да избегна това "изсушаване"?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 10:44 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1444
Местожителство: Дупница
Няма такъв термин "изсушаване"! Опитай се да обясниш какво означава това за теб! Иначе никой няма да те разбере и няма да получиш отговор!
И ще си позволя един съвет - ако си решил да се научиш да правиш вино, забрави за ферментация с чепките и за всичко останало, което са те "научили"! Вино така не се прави! Започнах да четеш основните теми, за да се подготвиш за следващата реколта.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 12:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 261
Местожителство: София
ilu6a написа:
Не си попадал на натоварено вино.

Така е, нямам достатъчно опит и не беше редно от моя страна. Уповавам се на сетивата си които още тренирам. :saufen:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 15:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2015, 11:08
Мнения: 18
То че няма термин "изсушаване" е ясно ама и не знам коя точно дума да използвам,много пали за вода след консумация, така най просто мога да го обясня,все едно като е отделено от майката няма сочността която има когато е с джибрите,може и до сорт да е, но си спомням когато имахме бурета преди години нито сме отделяли от джибрите нито сме махали чепки тогава, не съм забелязвал такова нещо и за това отдавам факт може би на пластмасовите съдове,може би внасянето на малко дъбов чипс или нещо с което да симулирам съхранение в буре може да промени нещо,не че виното е лошо даже мога да се похваля, но това просто ми беше интересно на какво може да се дължи.А иначе тази година го слагах с чепките защото беше късно вечерта и нямах време да ги махам.


Върнете се в началото
  
 
 [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима