Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 14 Авг 2018, 20:50 Дата и час: 14 Авг 2018, 20:50

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 17:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Сеп 2017, 17:40
Мнения: 3
Здравейте малко помощ взех 100кг. каберне захарност 22% сложих 2кг.захар смлях го сулфатирах с 100мл. серниста при меленето чепките ги отделих след това в бидон и всеки ден претакане по 2 кофи сутри и вечер на 8мия ден захаромера показа 0% преместих сока в буре измито и опушено със сярна лента направих воден клапан вече 4ти ден не забелязвам мехурчета на вкус има кисела жилка как да го направя годно за консумация


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 323
И при мен е така, но хората (тук) с опит казват, че е нормално. При мен алкохола е над 14 %.

_________________
Дай на глупавия хиляда акъла, нему винаги ще му хареса само неговия.
(... пословица)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 19:22 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1444
Местожителство: Дупница
Не бързайте толкова, почакайте! Докато чакате прочетете НЯКОЛКО ПЪТИ тази тема viewtopic.php?f=10&t=3061 ! И помнете, че технологията не е в две стъпки:
1 Мачкай грозде
2 Пий вино

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 256
А може и да не сте уплътнили клапана добре. С ухо до гърлото чува ли се?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Май 2012, 20:40
Мнения: 35
аз понеже имам каберне и знам че е ако не е в купаж винаги превира по -бавно.
така че, ако stefan 77, това което си писал като данни е вярно, просто ще чакаш по дълга тиха и ябмк ферментация.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 20:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Сеп 2017, 17:40
Мнения: 3
колеги благодаря ще изчакам да видим над клапана с ухо нищо не се чува за сега наздраве с купешко


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Сеп 2017, 17:40
Мнения: 3
колеги след колко време да махам клапана и да слагам тапата


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 256
С ухо се слуша под клапана, гърлото на бурето, а не над него.
Може да се затапва, ако е бълбулако, спряло да бълбука цял ден и не се чува нищо, а температурата е подходяща.
Примерно 3 седмици след започване. При Памид и почти веднага.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2017, 09:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 176
Местожителство: Варна
Цитат:
колеги след колко време да махам клапана и да слагам тапата


И какъв е проблема да стои с клапан?
Съдовете за съхранение са оборудвани с такъв.
Аз имам миналогодишно бяло вино в дамаджана и на клапан - да не забравяме, че разтворимостта на СО2 е свързана с температурата и той се отделя най-добре през лятото.

И какво е това бързане. Процесите си изискват необходимото време - нека дадем възможност нещата да се случат. Просто да осигурим оптималните условия на които сме способни.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2017, 11:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 256
На дамаджана няма как. Ако затапиш и няма дамаджана.
А и бялото вино си е друга работа, то е само на тиха и много продължителна ферментация.
Аз затапвам и пия вино, колкото пуска бурето (докато освободи налягането). При клапан ще си влезе въздух. Но и в бурето рано или късно влиза. Ако няма от къде, от канелката връща.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2017, 06:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2015, 08:55
Мнения: 10
Здравейте,
Траминер 22% захарност заложен на 26.08. сулфатиран, източен от джибрите на 30.09 с воден клапан при температура 15 С-18 С продължава да има сладост, а виномера показва 4% и се вижда, че отделя мехурчета.
В същото помещение има 54 литрова дамаджана със самоток мерло 24% захарност заложено на 23.09. с воден клапан, което през 10 минути ту се запенва, ту се изчиства от мехурчетата.
Пак в това помещение има хром-никелов съд със заджибрено мерло с потопена шапка на 23.09. с 24% захарност, което все още ври, но се усеща миризма на ацетон или кисело - не мога да го определя точно, а виното е все още сладко.
Пак там в пластмасов бидон от същото мерло с потопена шапка - без неприятната миризма!
Въобще шантава работа - май тази година няма да се справя с виното.Ако някой има идея какво се е получило - да сподели.Имам нужда от помощ!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2017, 09:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6998
Местожителство: София
Аз при теб не виждам проблем,освен при потопената шапка.
Кога за последно си я бъркал.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2017, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2015, 08:55
Мнения: 10
Като пиша потопена шапка мисля, че означава, че съм притиснал джибрите под ширата и отгоре им има само шира без зърна и чепки - не съм го бъркал тъй като кола който съм опрял в тавана не може да се мръдне.Претаках го в началото последно по-миналата неделя -08.10.. Притеснява ме миризмата на ацетон, кисело или каквото е там и защо същото вино в пластмасовият бидон не мирише на същото!
Приятел ме посъветва да сложа ДАФ , но реших първо да се консултирам във форума.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2017, 12:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6998
Местожителство: София
Това,че е потопена не означава,че не трябва да се разбива!
Именно и поради тази причина имаш тази миризма там,тъй като дори и потопена температурата в шапката се повишава доста ,а и се образуват газови възглавници там.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2017, 15:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2015, 08:55
Мнения: 10
Искате да кажете, че ако го разбъркам няколко пъти миризмата ще изчезне без да добавям нищо?


Върнете се в началото
  
 
 [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима