Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 16 Авг 2018, 06:17 Дата и час: 16 Авг 2018, 06:17

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2017, 09:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
koser написа:
Серниста киселина естествено. Тя се използва без изключение в професионалното винарство. По,е евтина, по технологична ... Онлаин прецизно дозиране и моментално въздействие е предимството. Не се товари" материала" с нищо излишно. Би ли ми казал къде КМБС се използва при професионалисти?

Точно обратното е.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2017, 09:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
Кое от изброените неща имаш предвид?

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2017, 09:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
Че е широко ползването на КМБС във винарните...а не на серниста.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2017, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
Приемам, че е така. Да не мажем темата на колегата, защото проблема ми се струва е в дозата и може би в дрождите.

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2017, 15:42 
Offline

Регистриран на: 01 Сеп 2013, 13:01
Мнения: 10
При всички случай КМБС-а е по добрия избор, най малкото защото започва да ветрее от момента на разбъркването му с вода, а в кристално състояние при правилно съхранение може да изкара години.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2017, 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 77
ферментацията взе че тръгна от самосебе си , да видим как ще свърши , дано да няма изненади


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2017, 23:24 
Offline

Регистриран на: 01 Сеп 2013, 13:01
Мнения: 10
Не е от тръгнала от само себе си, от дрождите е, казахти че няма как да не тръгне ако всичко което си описал е така, надявам се вече не съжаляваш че си сложил серниста киселина :D . Внимавай за температурата и всичко ще е наред :2thumbs:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2017, 01:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 77
не очаквах да отнеме толкова време. то спомена че може да е за добре и думата мацерация която не ми говори обсолютно нищо ? Заложих мавруд без серниста , мерлото със серниста и като/ако станат и двете ще кажа кое по ми харесва и дали съм доволен :D Искам да направя вино което не не сухо , не е много сулфитирано и не блъска на "белина или препарат" а на грозде , такова което съм пил от като по малъл. Баща ми и дядо ми слагаха замо пепел ако нещо не е наред с гроздето , и винаги е ставало супер, пивко , не сухо и с аромат на грозде ! Но говорим за собствено грозде , грледано години , а не като мен да купувам не се знае какво и от каде и как гледано , може би от там идва главния проблем


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2017, 09:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
Не знам как ще сравниш мавруд и мерло като млади вина?!-все ено да се опиташ да сравниш телешко и пилешко...алангле.
Вината винаги трябва да са сухи...освен ако не си падаш по съветската(тъпа) линия на сладки вина.
Опивал съм десетки вина и домашни и не...качествени и не дотам ,с какви ли не дефекти...но на препарат и белина не съм попадал.
Гроздето по борсите няма какво да му е....без значение ,къде и как е гледано щом изглежда здраво.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2017, 12:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 77
Нямам предвид да ги сравнявам като различни сортове , а да сравня кое става по добре (за мен) , със или без сулфитиране в началото. Мисля че като се сулфитира се получава по "остър" вкус и аромат но трябва да го проверя !
И кой каза че трябва да са сухи вината ? Не си падам по сладки вина но не искам като изпия една чаша и да ми стане толкова тръпчиво и сухо в устата че да не мога да си преглътна мезето ! За мен такива вина са за гости :D
А повярвай ми има много вина , особено бели които блъскат като че ли на някакъв препарат или химия (не знам как да го обясня) , много сулфитирани ли са , не знам. Не знам как може да определиш дали гроздето е здраво само ако изглежда добре и не изгнило или стафидирало и така нататък. И естествено че като сложиш серниста в началото ще убие всичко и нещата ще са ок.
Всичко е въпрос на вкус , не искам да споря. Ако ми стане виното , такова каквото искам да пия , ще ти пратя една бутилка за да го опиташ и да видиш какво имам в предвид под "не сухо" вино.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2017, 12:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
Нищо не си разбрал от написаното....объркана терминология,объркана технология,а явно и вкусови възприятия.
Тури му пепел и толкоз...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2017, 16:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 77
Няма смисъл да спорим , нищо няма да излезе ! Само не знам защо си мислиш че всички трябва да обичат вино направено по определен начин и с определен вкус ! А сигурно и тези които не обичат вино въобще са с объркани вкусови възприятия !
Както е и да , наздраве и да не омазваме темата повече


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2017, 17:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2815
Местожителство: ''Survivor'' България
jentaro написа:
Само не знам защо си мислиш че всички трябва да обичат вино направено по определен начин и с определен вкус !
Защото не си опитвал неговото вино :megagrin:
Аз като го опитах и веднага сварих моето на ракия :lachtot: :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2017, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 77
със сигурност той е човек който разбира много повече от мен , и аз не споря за това ! И съм сигурен че прави много добро вино , затова не искам да споря , наздраве


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2017, 10:30 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1444
Местожителство: Дупница
jentaro, ти явно не правиш разлика между "сухо" и "богато на танини" вино! За да бъдеш разбиран правилно е редно да познаваш и употребяваш правилно винарската терминология. :prost:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима