Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Юни 2018, 09:20 Дата и час: 20 Юни 2018, 09:20

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 15:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2017, 17:44
Мнения: 6
Здравейте,

за втори път си правя вино, та опитът ми клони към нула :) - първото беше късмет на начинаещия, второто - ще видим ноември :)

Сега реших да пробвам малка доза Малиново Вино, но не съм убеден, че с рецептите, които намерих, ще се получи...

Имам 5 кг Малини - според рецептата (от книга на Димитър Цанков), на която се спрях следва:

1. Да ги намачкам и да ги сложа в малко пластмасово бидонче за 4-5 дни (Без захар ли да ги сложа, да ги бъркам ли два пъти на ден, на каква температура...)
2. Да изстискам сока и при твърдия остатък да добавя вода, колкото 1/2 до 3/4 от източения сок (пак ли без захар?)
3. Малините с водата да стоят 24 часа (Какво да правя междувременно с първия сок - на стайна темп. ли, в затворен съд ли?)
4. Отново източвам и смесвам двата сока.
5. На всеки 10л сок да добавя по 1.5кг захар, разтворена в малко от сока.
6. Заквасва се с хлебна мая (10г за 10л сок), предварително разтворена в 200мл хладка вода (мая ли да ползвам или да купя дрожди и има ли значение какви?)
7. Оставя се да ферментира (Тук не е уточнено, да се прави ли водна тапа, при какви градуси на помещението, колко време?)

Като цяло никъде не видях измерване на захарност - имам стъклен захаромер и един руски за алкохол + захарност.

Моля за съвети или ако някой има изпитана рецепта...

Благодаря предварително :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 19:01 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1200
Местожителство: Плевен
Що не си го правиш като обикновено вино?Мая,не.Прибери го на топло.
chocho999 написа:
един руски за алкохол + захарност.
Това го изхвърли.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2017, 10:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2017, 17:44
Мнения: 6
Благодаря за първите съвети.

Нека да забравим руския уред :) - може да го ползвам за вече готовото вино - да видя горе долу алкохола.

Аз искам обикновено вино, НЕ десертно, но някой може ли да даде малко по-конкретни насоки?

От вчера малините са намачкани и стоят в пластмасова кутия с леко открехнат капак, но в празно помещение което не се отоплява - т.е. около 16 градуса нощем до към 18 денем - мога да го сваля и в мазето при виното от грозде.

Да разбирам, че трябва да си седи така до четвъртък-петък?

После?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2017, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2017, 17:44
Мнения: 6
Здравейте,

какво стана с моята тема - някои влезнаха в спорове, други писаха нещо конкретно, но повечето мнения май са изтрити...

Малинките кипят и правят шапка, която разбърквам сутрин и вечер.

утре-вдругиден трябва да ги вадя и да слагам захар и вода.

Моля за съвет - да слагам ли водна тапа, каква захарност да постигна... - всъщност всичките ми въпроси съм се опитал да ги обобщя още при пускане на темата


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2017, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 571
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Слагай веднага,1-2 кг. захар(със 22 захарност на разтвора)и,каквото стане. :)Защото ще преври и няма да можеш да изкараш нещо. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2017, 00:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 381
Местожителство: София
Не съм сведущ по плодовите вина, но при започнала ферментация на малините добави 2 кг. захар разтворени в 7 л. вода е дръж материала на топло/20-22 С/ и покрит. Няма какво да отделяш и пресипваш, не си мерил първоначалната захарност тъй че се придържай към 1/3,5. провеждаш ферментация с диви дрожди и не е ясно колко захарност могат да поемат, така, че не прекалявай със захарта и дегустирай така ще контролираш нещата. След седмица ще се разбере ще имаш ли малиново вино.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2017, 07:25 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1200
Местожителство: Плевен
Аз ти писах
vnnaidenov написа:
Що не си го правиш като обикновено вино?
още първия ден.Не знам каква е целта да започне ферментацията и тогава да добавяш заха.Какво ще стане :nixweiss: :nixweiss: Но и нищо не губиш.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2017, 09:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
viewtopic.php?f=10&t=1881&p=25688&hilit=%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%81#p25688

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2017, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 301
Тук попаднах на два варианта за вино от малини. Ето линкове:
http://www.bgfermer.bg/Article/6425950
http://www.bgfermer.bg/Article/6425934

_________________
Дай на глупавия хиляда акъла, нему винаги ще му хареса само неговия.
(... пословица)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2017, 22:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Кажи честно...фермер ...30ст вестника...беше .
Там няма какво да се намери.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2017, 22:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 301
От вина, правени от плодове изобщо не се интересувам, че нямам достатъчно плод и време за тях. Попаднах на заглавия, отговарящи на темата ... поразгледах... закачих. Иначе от вестника - от време на време пускат по нещичко ... рядко се случва, но ценно и насочващо за лаици като мен. Професията ми е сравнително далеч от фермерство, земеделие, зеленчуко производство, градинарство, винорпоизводство, кръчмарство, начални стадии на алкохолизъм (или лечението му), но ... никога не е късно ... да станеп за резил - както се казва :lachtot:

_________________
Дай на глупавия хиляда акъла, нему винаги ще му хареса само неговия.
(... пословица)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2017, 11:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2017, 17:44
Мнения: 6
Здравей gogoh,

благодаря на теб и останалите за отделеното време.

Получих съвет и от един опитен винар (и не само винар :))

Реално получих 3л сок и сложих общо 3,5л вода при твърдия материал и омесих всичко.

В момента ферментира - надявам се още 6,7 дни и после ще пресипвам и откалявам два три пъти чрез замразяване.

Пък... ще видим по празниците какво ще излезне :)

Наздраве :prost2:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2017, 14:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2017, 17:44
Мнения: 6
Здравейте,

имам проооблем - виното описано по-горе нещо не се получи добре.

Киселко е (не като оцет, но все пак кисело) и вътре плуват някакви като парцали (да не би така да започва оцетната ферментация - Като цяло в края на тихата ферментация отгоре имаше нещо като фин каймак, който отстраних доколкото можах - може и от него да са тези утайки)

Два пъти откалявах и веднъж замразих и размразих една бутилка (която вчера изхвърлих,) като по-голямата част е все още в камерата, но предполагам ще бъде същото.

Може и снимки да кача, но се опасявам, че май отиваме към изхвърляне.

Някакви съвети за спасяване или преработка или ако трябва още инфо от моя страна?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2017, 14:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 244
Местожителство: София
Ще цитирам колега от форума "На ракия!".

Това което описваш мяза по скоро на цветясване (едни буби ти изяждат алкохола). Казват че лечение няма, но може да декантираш с потопен маркуч без петната от горе (неприложимо щом всичко си замразил), да оставиш на студено за 48 часа при около 2 градуса (неприложимо щом всичко си замразил), да го пиеш по бързо (неприложимо щом още от сега не ти харесва на вкус). Грехота е да се хвърля по добре "На ракия!".


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2017, 22:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Пусни снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима