Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 16 Авг 2018, 06:27 Дата и час: 16 Авг 2018, 06:27

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2017, 16:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 77
Не къща е и е маза-гараж , изолиран и по тавана минават тръбите на парното за къщата и температурата е толкова , има електронен термометър до бидоните !
Да разбърам ли че трябва да го затопля с одяло например че да свърши ферментацията или дали ще тръгне отново като е спряла ?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2017, 18:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 578
Местожителство: някъде в Хейтърландия
jentaro написа:
Не къща е и е маза-гараж , изолиран и по тавана минават тръбите на парното за къщата и температурата е толкова , има електронен термометър до бидоните !
Да разбърам ли че трябва да го затопля с одяло например че да свърши ферментацията или дали ще тръгне отново като е спряла ?

Да,с одеяло но електрическо. ;)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2017, 19:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 257
Цитат:
Какви са тези ферментации по 70 дена и нагоре,аз не знам :? ???

И аз, за това питах в другата тема.
viewtopic.php?f=10&t=2458&start=120#p72831


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2017, 19:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 257
Колега jentaro напълни едно пластмасово шише и у вас на топло. Остави празно и изстискайте въздуха до горе и затвори. Ако почне да спада нивото значи ври. И може да затоплиш и бурето. Било с Ел. одеяло или регулируем нагревател.
Ако не по-опитните да кажат с активатор и дрожди ще стане ли. Дано не е било с над 24 захарност.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2017, 19:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
Miroki написа:
Цитат:
Какви са тези ферментации по 70 дена и нагоре,аз не знам ???

И аз, за това питах в другата тема.

Виж как ферментацията е половин година при грузинците.
Вино по катехински пак може да ти е от полза. Квеври използват и всичко е в земята, а там над 12 градуса няма.

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2017, 19:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
koser написа:
Miroki написа:
Вино по катехински пак може да ти е от полза. Квеври използват и всичко е в земята, а там над 12 градуса няма.

коСер,не са ти ясни някои работи,ако ще даваме такива примери има доста...и по-наблизо и по-дълго време,Унгария да речем.
Но тук е друг въпроса.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2017, 19:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
Miroki написа:
Цитат:
Какви са тези ферментации по 70 дена и нагоре,аз не знам :? ???

И аз, за това питах в другата тема.
viewtopic.php?f=10&t=2458&start=120#p72831

Ами...там нали беше в туби въпросното вино и уж тръгна?
Какво се случи-върна го обратно в мазето ли?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2017, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 257
Това в мазето на къщата си е добре. От асмата смесено. Пия от него.
Това в стълбището на апартамента на 20 градуса не е. Не съм го местил докато не го сулфитирах. Там му беше и бурната.
То бе мерло и вря 70 дена тиха и 11-12 бурна, беше много силна и го оставих малко повече, а и ми трябваше за май-юни и да е по-устойчиво. Имаше един момент, който описах тук, докато пуснат парното за два три дена слезе на до 17 градуса. После се върна на 19-20. А от две седмици е на терасата с КМБС да се охлажда. Двете туби почти беше приключила ферментацията, в едната не. Но почна да киселее, но имаше 3мм. синджир на гърлото. Чаках студ като днешния, но жалко, че ще се затопля. Вчера едно шише налях без да разклащам и в хладилника. Днес гледам още пуска утайка.
П.п. ферментацията му не е прекъсвала. Леко намаля, като падна на 17 градуса.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2017, 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1263
Miroki написа:
То бе мерло и вря 70 дена тиха и 11-12 бурна

Май цитата трябва трябва да е на обратно,но.....при теб може и така да се е получило :nixweiss:

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 00:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
Аз нищо не разбрах.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 77
Ще пробвам да го затопля. Не знам защо само това се прецака , уж дрожди и кмбс да го направя по книга , ама само то се прецака


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 11:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 323
Сигурно нещо не е било наред в движение - я технологична последователност, я температурен режим, или комбинация от двете плюс и якой друг фактор ...
И аз се бях изпопретиснил за моето първо вино, но то се получи - при това много добро.

_________________
Дай на глупавия хиляда акъла, нему винаги ще му хареса само неговия.
(... пословица)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 77
Има нещо със сигурност , А уж мерлото най лесно се правело а само то не стана


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 11:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 257
Цитат:
Май цитата трябва трябва да е на обратно,но.....при теб може и така да се е получило

Пиша от таблет и е трудно да се връщаш и дописваш.
Писахме за тиха, за това писах за нея, просто допълних, че е имало и 12 дена бурна преди това.
Да не си помисли някой, че е точено, като бяло веднага и за това е дълга ферментацията.

Говорим за 70 дена тиха ферментация на 19-20 градуса без да прекъсва. На 60 тия ден беше добре, на 70 ти вече се усещаше кисел вкус, но въпреки това имаше и едвам доловима сладост.
Можеше да се прочете линка, който дадох и да пишем там, щеше да е по-ясно. Там ilu6a предполагаше, че става дума за остатъчно CO2, но после разбра, че не е такова. За това питах, дали не са виновни дрождите.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 257
Цитат:
уж мерлото най лесно се правело а само то не стана

И при мен така.
Дори това от сунгурларски мискет стана.
Приготвено за ракия, но източих една туба и то стана хубаво. А беше със същите дрожди като мерлото.
Всички, които станаха обаче бяха на студено към 15 градуса в избата. А мерлото на 20 градуса.
Май това е разликата.


Върнете се в началото
  
 
 [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима