Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 16 Авг 2018, 06:20 Дата и час: 16 Авг 2018, 06:20

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 12:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Авг 2015, 21:26
Мнения: 77
При мен всичко беше на 1 място , шардоне, мавруд, траминер, и отел от асмата станах но не бяха сулфитирани и слагади дрожди предварително като мерлото. Ще го топля , аке не ще видя за активатор нещо и ако не ще го пека на пролет като се стопли:)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2017, 16:21
Мнения: 6
Miroki, да ти е хрумвало, че проблема не е CO2, а в прекомерно високата първоначална захарност?


Последна промяна IVO 68 на 23 Дек 2017, 18:14, променена общо 1 път
Кирилица!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 16:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
Високата захарност не е проблем...а плюс.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 18:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
ilu6a написа:
Високата захарност не е проблем...а плюс.

Напротив основен проблем е.При висока захарност може да се проточи ферментацията даже и да спре . Зависи какъв процент алкохол понасят дрождите. Излиза, че повече неща не са ти ясни отколкото на мен.

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 18:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 257
Благодаря.
Разбира се, че е важно. Обърнах внимание и на колегата точно това, защото неговата ферментация е спряла.
А за моето писах, че е 24 захарност в началото и си вреше. Т.е. аз ликвидирах дрождите с КМБС. 1 грам на 10 литра на 70 ти ден.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 18:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
Обърнете внимание културните дрожди с какъв алкохолен толеранс са- 14%, а по-сериозните до 18% !Това означава ,че могат да понесат захарност от 26-8%до 36% при зор!!!Престанете с тази захарност.
Високата захарност не е проблем, а плюс при правенето на вино,разбира се ако се прави по начин различен от ширпотребноселскохоремагския.
Тук аз все още не мога да разбера нищо...каша-кога е сулфитирано,кога на студено...защо след като има процеси...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
ilu6a написа:
Обърнете внимание културните дрожди с какъв алкохолен толеранс са- 14%, а по-сериозните до 18%

Това го знае всяко дете, но никой не може да гарантира какви дрожди са работили. Предполагам, че по някаква причина са надделели диваците, а за тях 24% захарност може и да не са им по силите.
И престани с квалификациите , ако си възпитан.

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 257
Защото почна да киселее.
Достатъчно ясно е написано.
Кое не е ясно, да го напиша?
Мерло.
24 захарност.
Дрожди BIO213
12 Дена бурна. 25 градуса. Не помня с каква захарност го източих.
70 дена тиха. 20 градуса.
Почна да киселее. До 60 ти ден нямаше нищо кисело.
Двете туби тихата почти спря. В едната продължи (средно източената).
Откалих го, посях КМБС и го изкарах на студено.

След източване на виното сложих вода и захар 20%. Вря бурно 30 дена.Също много дълго. Вече не помня точно но към 30 ден го взех за казана, като още вдигаше лека шапка. А захаромера потъна на дъното на кофата бърках да го търся.
Ракията поне излезе много хубава.
Сега проверих на 30 ти ден е варено.


Последна промяна Miroki на 23 Дек 2017, 19:10, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 19:03 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1444
Местожителство: Дупница
Не съм сигурен дали "това го знае всяко дете" , но всеки грамотен винар би трябвало да знае как да направи така, че да работят избраните от него дрожди, а не да надделяват автохтонните! И когато се чудите защо ферментацията ви не е приключила в срок, би трябвало да приемате с по-голямо доверие и респект мнението на тези, на които това не им се случва...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 19:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
koser написа:
ilu6a написа:
Обърнете внимание културните дрожди с какъв алкохолен толеранс са- 14%, а по-сериозните до 18%

Това го знае всяко дете, но никой не може да гарантира какви дрожди са работили. Предполагам, че по някаква причина са надделели диваците, а за тях 24% захарност може и да не са им по силите.
И престани с квалификациите , ако си възпитан.

Няма как да надделеят дивите при посявка и старт с културни....пак общолафия ,ей така...само да напишеш нещо.
Виното по принцип е с доста кисели...дефинирай "киселее" по конкретно-РН или гр/л...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 19:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 257
Ако дрождите, които и да са те, бяха спрели да работят, нямаше да има ферментация.
В моя случай имаше.
Сега се надявам студа да помогне малко за киселото, но за сега кристална утайка няма. Има обичайна.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 19:15 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1444
Местожителство: Дупница
Седемдесет дневна тиха ферментация означава че винарят не си е свършил работата както трябва...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 19:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
ilu6a написа:
Няма как да надделеят дивите при посявка и старт с културни....пак общолафия ,ей така...само да напишеш нещо.
Има, и за това тук са се оплаквали нееднократно, от скапани дрожди например, дори при правилни манипулации. За тия на Ванков най редовно. Не е за чудене като на петгодишни само им пренабива датата.
Пак те моля да не минаваме на личностни квалификации.

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 257
Цитат:
Седемдесет дневна тиха ферментация означава че винарят не си е свършил работата както трябва...


Да, за това зададох въпрос в другата тема, в кое може да е проблемът.
Със същите дрожди (от същата опаковка) имам друго вино, което стана, но на студено 15 градуса горе долу - изба.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 20:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7001
Местожителство: София
koser написа:
ilu6a написа:
Няма как да надделеят дивите при посявка и старт с културни....пак общолафия ,ей така...само да напишеш нещо.
Има, и за това тук са се оплаквали нееднократно, от скапани дрожди например, дори при правилни манипулации. За тия на Ванков най редовно. Не е за чудене като на петгодишни само им пренабива датата.
Пак те моля да не минаваме на личностни квалификации.

Не четеш какво пиша...пак празни приказки.
Кви квалификации,къде видя???-много пък тънкообидни...
По въпроса с виното,нещо си ги стресирал или изобщо не е текла ферментация с културни...Няма, как да ти помогнем без да кажеш колко сладни,колко киселее в цифри някакви обаче.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима