Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Мътно вино
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2009, 18:46 
Offline

Регистриран на: 26 Фев 2009, 16:35
Мнения: 43
Местожителство: Montana
след като источих гроздовия сок беше на около 5-6 захарни градоса от както е станало виното на 0 ост захарност вече 3-та седмица,а виното ми е мътно като боза киселина не см добавял..
...след 10-тина дни имам събор и исках да се похваля с новото,а ще трябва да отворя от миналогодишното вино :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мътно вино
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2009, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Jack Daniel'S написа:
след като источих гроздовия сок беше на около 5-6 захарни градоса от както е станало виното на 0 ост захарност вече 3-та седмица,а виното ми е мътно като боза киселина не см добавял..
...след 10-тина дни имам събор и исках да се похваля с новото,а ще трябва да отворя от миналогодишното вино :)

Захаромер ти трябва само за определяне захарността на гроздето за вино,от там нататък хич не го гледай.
Бяло или червено ти е гроздето?Тихата ферментация премина ли?Каква беше захарността на гроздето?За каква киселина става въпрос? :?:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мътно вино
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2009, 13:56 
Offline

Регистриран на: 26 Фев 2009, 16:35
Мнения: 43
Местожителство: Montana
серниста киселина не см слагал(може би е трябвало?)...не см го гледал с захаромер обаче няма сладко..червено грозде(мерло) 24-25 %...захар и вода не см добавял...само см го смачкал и толкос...и ми се струва че от време на време излизат мехурчета в буркана


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мътно вино
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2009, 16:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
щом е мътно и излизат мехурчета -ферментационите процеси не са завършили...просто време иска и всичко ще е наред.
Най лесния начин да утаиш малко количиство и бързо ,е да го охладиш до -1,-2гр.
задръж го така 3-4 часа и голяма част от мътилката ще падне на дъното...
Аз така процедирам с 5-10л. пластмасови бутилки от мин. вода и фризера.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мътно вино
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2009, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Jack Daniel'S написа:
серниста киселина не см слагал(може би е трябвало?)...не см го гледал с захаромер обаче няма сладко..червено грозде(мерло) 24-25 %...захар и вода не см добавял...само см го смачкал и толкос...и ми се струва че от време на време излизат мехурчета в буркана

Щом ти е хубаво гроздето не ти трябва серниста к-на или метебисулфит,тихата ферментация явно не е завършила,бъди търпелив(и аз при първите си вина сън не спях,като се сетя ми е смешно но......МЕРАК!!)
За същото вино ли става въпрос от другата тема или това вино до колкото разбирам не е сирак(самоток)?
Както ти казва колегата илюша,ферментацията не е приключила!!!,да....иска ВРЕМЕ,но следващото не го прави,само се забавят процесите-нищо повече.
Ключовата дума при повечето като нас(нетърпеливи да си покажат-пият виното)е-време!!! :wallbash: ;) ;)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мътно вино
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2009, 09:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
за утаяването съм писал този метод просто като бърз начин ...когато искаш да консумираш ,а е още мътно-т.е не е готово съвсем)))
Естествено че ако се направи с целия обем вино ще спрат всякакви процеси в него.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Мътно вино
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2009, 23:03 
Offline

Регистриран на: 26 Фев 2009, 16:35
Мнения: 43
Местожителство: Montana
и 2-те бурета е самоток...но 1-то остана сладко ,а другото мътно...за мотното не се притеснявам но за сладкото...вече см сигорен и какво точно см объркал :) ,но му сложих някаква добавка и отново започна да шуми(става въпрос за сладкото)

П.п. благодаря все пак ,мненията ви ми бяха полезни !


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима