Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Юни 2018, 09:25 Дата и час: 20 Юни 2018, 09:25

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2017, 14:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 301
Отварям нова тема за да се събират на едно място (доколкото е възможно) мнения за уплътняване на съдове за тиха ферментация, за отлежаване на ... и т.н.
В случая показвам няколко снимки с моя експеримент - уплътняваме на бидонче с притискаща метална гривна. Използвах гумено, самозалепващо уплътнение за прозорци. Залепих го на "прагчето" под капака на съда. Получи се перфектно уплътняване, но незнам дали материалът, от който е изработено уплътнението няма да развие някакви бацили и да създаде проблеми с виното, защото ми се струва, че е пореста гума. Направих добро измиване със сода и опушване със серни ленти, но ... времето ще покаже. Ето и снимки на вида на самото уплътнение и монтирано на бидончето:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

След като се стегне с металната гривна, съдът се херметизира много добре.

_________________
Дай на глупавия хиляда акъла, нему винаги ще му хареса само неговия.
(... пословица)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2017, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 250
Браво за споделянето.
Капаците обичайно имат място за уплътнение от вътрешната страна до резбата.
Но само на един бидон до сега са ми давали уплътнението, като го купувам.
...
Аз днес си играх на обикновена канела за кадус, без резба, да завинтя пластмасова цедка за джибри и зеле.
След изпиляване на пластмасата на канелката, цедката успя да нареже резба. Пиша го, някой, ако се чуди дали става.
Става дума за такава цедка, като на снимката, но за обикновена канела, а не такава, като на снимката.
Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2017, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 301
Въпреки, че не е по темата - точно такава канела с такава цедка сложих на съда за бурната ферментация. Върху цедката навих мрежа от още по-ситна неръждясваща стомана ... и въпреки това канелата се зпуши.
И сега по темата - поставеното уплътнение и снимката му в по-горния пост е от пореста гума. Има ли опасност да развие "бъгчета", които да "инфектират" виното?

_________________
Дай на глупавия хиляда акъла, нему винаги ще му хареса само неговия.
(... пословица)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2017, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 250
То е отвън. Какво ще пречи?
...
Да, понякога се налага да се продуха канелката. Но със ситна мрежа мисля е по-лошо.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2017, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 301
Нито продухване помага, нито нищо. След яко "духане" прокапва 2 - 3 секунди ... и до там. Обяснявам за приложението, за което е направена. Изобщо - за мен тази цедка си е една голяма простотия за вземане на още кинти от неопарили се клиенти.
Но пак повтарям - не съм отворил темата за цедки, а за уплътняване на съдовете.

_________________
Дай на глупавия хиляда акъла, нему винаги ще му хареса само неговия.
(... пословица)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2017, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 250
Извинявай за офтопика. Източил съм няколко съда до край. Още след първото леко продухване и тръгва. (Без мрежа) Недей така крайно за цедките.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2017, 10:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2016, 15:26
Мнения: 14
Някой има ли опит с иноксови съдове на TM INOX, интересуваме белия клапан за тиха ферментация трябва ли да се свързва с маркуч към съд с вода или стои на сухо така, както е. Вътре в джаджата се вижда едно топче, което пи следвало да пропуска само в една посока - излизащите газове от ферментацията.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2017, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 571
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Стои така както е.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2017, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2016, 15:26
Мнения: 14
Благодаря.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2017, 18:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2012, 10:39
Мнения: 16
малко да перефразирам колегата- аз пък стигнах до извода че всичкия тия уплътнения са една голяма простотия за вземане на още кинти от неопарили се клиенти.
Защо стигнах до този извод? Ами в нашто село всички доказани винари се смеят, като им отворя дума за водни клапани, S-образни маркучи и подобни. Какво правят те? При тихата ферментация подлагат тънък памучен парцал и поставят капака на бидона , притиснат с нещо( камък,тухла...) така че да има съвсем малък достъп до въздуха. Значи , какво на практика се получава според мен ? При ферментацията се отделя CO2 и налягането на въдуха в съда(бидона) е винаги по голямо от колкото налягането на въздуха от вън. Следователно през малкия отвор газовете излизат само на вън, а на вътре в съда не може да влиза кислород.
Трябва просто да се следи кога ще спре ферментацията, защото след това в съда ще започне да прониква кислород от вън.
От 6 години правя червено вино така. Само веднъж използвах воден клапан, разликата е че виното стана по резливо, газирано. И значи трябваше повече да се претака. Изобщо с тия клапани и уплътнения просто си създавате повече работа с нулева ефективност. Е, поне уплътнения никога не съм правил, да се похваля :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2017, 18:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 571
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Щом така ти харесва.... :|

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2017, 19:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 250
Е, има полза от клапана. Спестява точно това неудобство, което спомена. Като свърши ферментацията да не чакаш до бурето /бидона да удариш тапата, а си стои с клапан достатъчно дни, за да сме сигурни, че всичко е наред. А ако се затопли времето и си ударил тапите, а тихата тръгне може да скъса обръчите и...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2017, 09:31 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1076
Местожителство: София
разведчик написа:
малко да перефразирам колегата- аз пък стигнах до извода че всичкия тия уплътнения са една голяма простотия за вземане на още кинти от неопарили се клиенти.
Защо стигнах до този извод? Ами в нашто село всички доказани винари се смеят, като им отворя дума за водни клапани, S-образни маркучи и подобни. Какво правят те? При тихата ферментация подлагат тънък памучен парцал и поставят капака на бидона , притиснат с нещо( камък,тухла...) така че да има съвсем малък достъп до въздуха. Значи , какво на практика се получава според мен ? При ферментацията се отделя CO2 и налягането на въдуха в съда(бидона) е винаги по голямо от колкото налягането на въздуха от вън. Следователно през малкия отвор газовете излизат само на вън, а на вътре в съда не може да влиза кислород.
Трябва просто да се следи кога ще спре ферментацията, защото след това в съда ще започне да прониква кислород от вън.
От 6 години правя червено вино така. Само веднъж използвах воден клапан, разликата е че виното стана по резливо, газирано. И значи трябваше повече да се претака. Изобщо с тия клапани и уплътнения просто си създавате повече работа с нулева ефективност. Е, поне уплътнения никога не съм правил, да се похваля :)


На село кой както иска да го прави. Ние се придържаме към добрите практики, които не включват памучни парцали...

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2017, 18:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2571
Местожителство: Пловдив
dedulia написа:
Някой има ли опит с иноксови съдове на TM INOX, интересуваме белия клапан за тиха ферментация
Аз ги преработвам
Прикачени файлове:
inox.jpg
inox.jpg [ 227.62 KiB | Прегледано 220 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2017, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2012, 10:39
Мнения: 16
Цитат:
Е, има полза от клапана. Спестява точно това неудобство, което спомена. Като свърши ферментацията да не чакаш до бурето /бидона да удариш тапата, а си стои с клапан достатъчно дни, за да сме сигурни, че всичко е наред. А ако се затопли времето и си ударил тапите, а тихата тръгне може да скъса обръчите и...

да,може да има някакъв смисъл от воден клапан, ако си в града, правиш виното на село и го наглеждаш веднъж на 10-15 дена.
Но основната ми теза е че няма смисъл от супер изолзация, уплътняване, херметизиране, ленти, силикон... Така или иначе трябва да имаш представа на кой етап е ферментацията. Когато захарноста стане под 1, тихата продължава още 30-40 дена(при 12-15 градуса), съответно клечката гасне при проверка. И просто в последните дни трябва да проверяваш често, на 2-3 дена. Но и да се забавиш 5-6 дена не е проблем, няма да проникне фатално много кислород през мъничките пролуки. Важното е капака да не е широко отворен,за да не влиза свободно кислород в течение на много време , да кажем повече от 7-10 дена. И както казваш ако тръгне ферментация, а ти си изолирал зверски всичко, може да се скъсат обръчите. Просто няма смисъл да се изолира толкоз вманичено и фанатично :) Дори напротив, по-добре виното да има възможност да "диша".


Върнете се в началото
  
 
 [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима