Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Юни 2018, 09:43 Дата и час: 20 Юни 2018, 09:43

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2017, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 250
Цитат:
да,може да има някакъв смисъл от воден клапан, ако си в града, правиш виното на село и го наглеждаш веднъж на 10-15 дена.
Но основната ми теза е че няма смисъл от супер изолзация, уплътняване, херметизиране, ленти, силикон... Така или иначе трябва да имаш представа на кой етап е ферментацията. Когато захарноста стане под 1, тихата продължава още 30-40 дена(при 12-15 градуса), съответно клечката гасне при проверка. И просто в последните дни трябва да проверяваш често, на 2-3 дена. Но и да се забавиш 5-6 дена не е проблем, няма да проникне фатално много кислород през мъничките пролуки. Важното е капака да не е широко отворен,за да не влиза свободно кислород в течение на много време , да кажем повече от 7-10 дена. И както казваш ако тръгне ферментация, а ти си изолирал зверски всичко, може да се скъсат обръчите. Просто няма смисъл да се изолира толкоз вманичено и фанатично :) Дори напротив, по-добре виното да има възможност да "диша".

Не става дума за зверско изолиране, а за съвсем обикновено набиване на чепа на дъбово буре.
Относно ферментацията, след 12 дена бурна и захарност около 0 или 1 (нямам точен уред, показва до 4) сега ври тиха повече от 60-70 дена, първите 60 дена на 20 градуса , сега на 17. Другото в избата вря тиха 30 дена на 15-17.
Така, че точна мярка няма. А едно захлаждане може да излъже работата.
Относно клапаните и аз съм ползвал глава лук за тиха ферментация и се получава добре, но неудобството е края на тихата и дебнене на момента. Я с ухо я друго. Докато с клапана си е лесно и безпроблемно. Да, проблемът е, къде го оставих миналата година. Баща ми вече ми загуби един.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2017, 10:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Тази тема може да обърка доста хора с меко казано глупостите за парцали и тн.
Работенето на клапан и уплътняването на съдовете за абсолютно необходима практика за получаването на качествени и устойчиви във времето вина.
Ако желаете да имате някакво вино до януари,най-късно февруари...а след това киселочи трудни и за дестилиране може да затапвате съдовете и с ....(сещате се)...
Няма такива филми като скъсани обръчи,бидони и тн.,ако се работи на клапан.
Също така неща като 60 дена тиха ферментация,трябва да ви говорят,че вече има някакъв проблем.
А коментара с "дишането на виното" отива директно в темата за бисерите.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2017, 20:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 250
Цитат:
Също така неща като 60 дена тиха ферментация,трябва да ви говорят,че вече има някакъв проблем

Така е. Явно плавно се променя вида на ферментацията. До 60 ден бе добро на 70 ти се усети лека кисела жилка и го откалих и сулфитирах. Каква бе причината още не знам, но е експеримент в стаичката на стълбището 3 туби по 10л. от 50 кг мерло.
Писах го във връзка с възможноста да направи беля на обръчите на бурето.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2017, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1239
Как стои въпросът с поставянето на торбичка пясък върху враната? Приложим ли е?....Или е форумен бисер?
Правилното е воден клапан,ОК,но доколко е грешен метода с пясъка? :nixweiss:

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2017, 20:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 301
Цитат:
... ферментацията, след 12 дена бурна и захарност около 0 или 1 (нямам точен уред, показва до 4) сега ври тиха повече от 60-70 дена ...

Отворих темата "Уплътняване на съдове" с точно определена цел. Самото име говори за това, а и считам че не е маловажно.
И понеже се получва пак изкривяване (често явление във форума) ... искам да изразя благодарност на хората давали ми съвети за да направя първото си вино. Получи се качествено, беше страхотно за мен. Беше - защото вече е на път да изчезне ... :lachtot: . Количеството му не беше голямо (като за първо), а е от част от лозите - първо плододаване. Живот и здраве - догодина повече.
Но ... наистина и на мен ми звучат думите в цитата малко странно. Убедих се, че ако ползваш някакви ... меко казано технологични правила и норми за домашно производство ... проблем няма. Що се отнася до УРЕДИТЕ. В нета е пълно с предложения, на непоносими, на поносими , а включително и на цени за килограм. Въпрос на избор. Само едно разбрах - уредите са повече от необходими ако искаш да пиеш добра напитка... Иначе питай дядо си ... или вещия Байчо от къщата на съседния ъгъл на село... и пий това, което на тях им харесва. Благодаря, аз такова не пия. 8-)

_________________
Дай на глупавия хиляда акъла, нему винаги ще му хареса само неговия.
(... пословица)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2017, 21:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
vtv написа:
Как стои въпросът с поставянето на торбичка пясък върху враната? Приложим ли е?....Или е форумен бисер?
Правилното е воден клапан,ОК,но доколко е грешен метода с пясъка? :nixweiss:

То това не е метод...отживелица е.То и телефоните преди време са били с ръчка...още ги има-ловят риба на с токов удар с тях ...
Всеки в зависимост от ...избира метода или отживелицата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2017, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1239
Нямало е преди години сегашните водни затвори.Затова питам,пък и знаеш,че не съм много по виното.Няма как да сравня моите образци на проведената среща в Габрово с твоите, и това е повече от ясно.Любителски мнооого дребен производител на вино съм и използвам маркуч потопен в буркан с вода. Да бълбука там. Мисля,че отчасти се доближавам до водните клапани,но......дали е правилно така .....Тук не става въпрос за професионализъм,все пак...)))

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2017, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 250
Маркуча в буркан си е воден клапан.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2017, 05:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2012, 10:39
Мнения: 16
Цитат:
Тази тема може да обърка доста хора с меко казано глупостите за парцали и тн.
Работенето на клапан и уплътняването на съдовете за абсолютно необходима практика за получаването на качествени и устойчиви във времето вина.

По време на ферментация, нито клапана, а още по малко уплътянването са задължителни! Обясних защо- налягането в съда е винаги по-голямо от външното, съответно въздуха излиза на вън, а не влиза навътре. След ферментацията може да се получи окисляване, но това е отделен въпрос.
Цитат:
А коментара с "дишането на виното" отива директно в темата за бисерите.

Виното си диша като човек, даже отделя точно въглероден двуокис :) То си живее своя живот, развива се, променя се, старее, никога не стои едно и също. Става въпрос за истинското вино, а не за купешките боклуци.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2017, 08:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Сеп 2014, 20:27
Мнения: 301
Предпочитам маркуча вместо във вода (воден клапан) да е потопен в ракия (ракиен клапан) - някоя непивка, лошоароматна, може и патоки ... Защо ли? Не мисля, че 200 - 300 грама дори и да е добра ракия биха ме ощетили.
Използвам система (медицинска) за преливане. Тя си има и подходящо уширение - ако случайно забравя да я извадя, да не "дръпне" ракия във виното.

_________________
Дай на глупавия хиляда акъла, нему винаги ще му хареса само неговия.
(... пословица)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2017, 11:18 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1428
Местожителство: Дупница
Разведчик, специално заради теб мога да създам раздел за първобитни технологии и да си пишеш там, а пък може да намериш и последователи... Иначе би трябвало да подчертаеш, че написаните от теб мнения са лично твои виждания, и не отразяват съвременните тенденции при винопроизводство!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2017, 11:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Маркуча е опасен,защото ако падне температурата с 4-6гр и имаме приключила ферментация поради свиване на газовете в съда ,може да смукне от течността в буркана...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2017, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 367
Много си прав, но зависи и как си "накъдрил" маркуча ;) :)

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2017, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
NESTI написа:
но зависи и как си "накъдрил" маркуча
Аз слагам пластмасова бутилка от безалкохолно на пода . Най -тясната която имам. Маркуча през капачката тегаво, и водата 5-8 см. височина. Важното е вътрешния обем на маркуча до най-високата точка да е по-голям от обема на водата в бутилката. Капачката само я завивам няколко оборота без да я стягам. Няма как водата да бъде засмукана в бидона.

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2017, 22:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
И какво като е по-голям обема на маркуча до най-високата точка...Въздуха в съда ,който се е свил е важен...Ако се е свил достатъчно,колкото и до сте къдрили маркуча все ще сипе във виното течността от бутилката,буркана и тн...освен ако не е 5км маркуча.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима