Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 15 Окт 2018, 15:45 Дата и час: 15 Окт 2018, 15:45

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2017, 11:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:01
Мнения: 8
Здравейте,

Имам нужда от помощ относно миризма на развалени яйца, която се появи към края на тихата ферментация.

Мисля, че в началото направих нещата както трябва:
1. На 23 Септември смачках 400 кг грозде (80% мерло и 20% каберне) и отделих чепките;
2. Поставих гроздовата мъст в 4 съда по 100кг във всеки (потопена шапка);
3. Проверих захарност – 25 измерена с рефрактометър;
4. Сулфитирах с КМБС – 24 гр КМБС на всеки 100 кг гроздова мъст;
5. Изчаках 3 часа и половина
6. Засях дрожди от тези: https://vinarko.com/magazin/drozhdi-za- ... -60-detail следвайки инструкциите и добавяйки активатор за дрожди от този: https://vinarko.com/magazin/aktivatori- ... hdi-detail и активатор за ферментация (около 30 гр за всичките 400 литра мъст) от този: https://vinarko.com/magazin/aktivatori- ... -ph-detail
7. Добавих ензими от тези: https://vinarko.com/magazin/enzimi-za-c ... uit-detail - 3гр на всеки 100 литра
8. Оставих да ферментира при температура около 20-22 градуса
9. Бурната ферментация започна след 2 дни, като след това започна претакане по 2 пъти на ден;
10. На 10-я ден бурната ферментация приключи, като захарността падна до 0;
11. След това с кошова преса отделих максимално количество сок и го поставих в 2 съда по 120 литра всеки;
12. Затворих го на воден клапан и го оставих при температура около 20 градуса;
13. Не е откалявано;

Вчера го отворих за да го откаля и да сложа бактерии за ЯМКФ, но усетих миризмата на развалени яйца. Източих максимално количество, като на дъното остана гъста утайка, която много миришеше на развалени яйца и я изхвърлих. След това наново затворих съдовете и тази сутрин като го проверих пак си миришеше на развалени яйца, така както и вчера миришеш.

Имах намерение да слагам въпросните малолактични бактерии за ЯМКФ, но сега не знам какво да правя.

Правя вино от 5-6 години и досега никога не съм имал такава миризма. Единствената разлика тази година е че за първи път ползвах кошова преса и отделих максимално количество сок, но пък беше доста гъст. Дали е възможно заради голямото количество гъст сок да се е появила тази миризма?

Да слагам ли бактериите?
Какво да правя с тази миризма? Принципно знам, че се появява предимно по време на бурната ферментация и тогава трябва да се добави Thiazote PH, но сега...?

Благодаря


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2017, 13:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7196
Местожителство: София
Дълго си го държал върху грубата утайка.Преточи го още веднъж и слагай бактериите.
Тази миризма е от дрождите и тяхното утаяване.Вероятно накрая са усетили липса на азот.
Ще изчезне ,не се притеснявай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2017, 18:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 685
Местожителство: София
Ето заради тази груба утайка и миризмите от нея аз предупреждавах и обръщах внимание в други теми.
Това е от използването на ензим и пресоването. Просто утайката е много и трябва своевременно да се махне. Иначе засмърдява.
Откъм рандеман е супер, но пък и изхвърлените утайки са много. Е, за ракия стават...

Аз след 3,5,7 дена след пресоването махам тези утайки. Зависи при каква захарност съм пресовал. Защото не винаги при мен е на нула. Пресовам на 5, 7,9 тия ден от залагането, изчаквам захарността да падне на нула и след 1,2,3,5,7 дена махам утайките. И тогава тихата.

Колегата Христов е стоял с утайки 20-тина дена.

Лечението, както и Илия е казал, претакане наново, при широк достъп на въздух. И ще има пак кал...

_________________
Aз набих достатъчно пари и време в Бг производители...за да стигна до извода ,че е въпрос на много голям късмет да вземеш нещо с качество.
Ама,който има излишни пари и време...нека се опитва, то и онези хора...


_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2017, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:01
Мнения: 8
Благодаря и на двамата за съветите.

Добре, че колегата lhristov е написал как точно го прави с пресоването, защото на мен ми е за първи път и отсега натам ще знам как да го правя.

Махнах грубата утайка още вчера, сложих бактериите днес и след няколко дни пак ще махам утайка.

А друго да ви питам и двамата - с шихтов филтър не става ли? Сега тъкмо ги гледам и се чудя дали си заслужава да си купя този иноксовия Colombo 6?
Няма ли някакви по-груби шихти с които веднага след бурната ферментация да се филтрира за да няма кал? И примерно след седмица-две с по-фини шихти.

Даже бях пуснал една нова тема с разни въпроси за филтрите, ама така и никой не отговори, та си помислих, че може пък да не е добър вариант да се ползват и затова никой да не ми отговаря - понеже хората нямат опит... Знам ли... Старнно ми се стори темата да има над 200 преглеждания и нито един отговор...
viewtopic.php?f=10&t=4398

Благодаря ви.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2017, 21:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7196
Местожителство: София
Hristov написа:
Няма ли някакви по-груби шихти с които веднага след бурната ферментация да се филтрира за да няма кал? И примерно след седмица-две с по-фини шихти.
.

Не няма...
Как си представяш от един 200л съд излиза често около 15 до 30л кал-как точно филтъра ще ги задържи.
И след седмица ,две пак не можеш да филтрираш...по същата причина.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2017, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:01
Мнения: 8
Тогава за какво се ползват шихтовите филтри?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2017, 21:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7196
Местожителство: София
След бистрене.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2017, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2015, 13:01
Мнения: 8
Тогава май няма смисъл изобщо да давам пари за шихтов филтър, щом виното е само за домашна употреба и обикновено не остава нищо за следващата година. :)
Като отворя бутилка от миналогодишното и не виждам никакви утайки на дъното, а съм го бистрил само веднъж с бентонит.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2017, 11:43 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 161
"Ето заради тази груба утайка и миризмите от нея аз предупреждавах и обръщах внимание в други теми.
Това е от използването на ензим и пресоването"

Чакай малко. Каква точно е връзката на използване на ензим и появата на редукция??? Много добре е известно приложението на едното и причината за поява на второто, НО връзка между тях НЯМА!


Върнете се в началото
  
 
 [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bat Valio, chocho999, Dimityr Dimitrov, Elesar, G58, kaishev, waldyco и 36 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима