Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2009, 00:04 
Offline

Регистриран на: 14 Окт 2008, 15:26
Мнения: 23
Здравейте,
След като имам вече 5 ракиени сезона, реших да се престраша и да се пробвам за малко вино. Изчистване, смилане и след около 2-3 дни източих прибл 40л самоток в предв измита и опушена със сярна лента стъклена дамаджана. Сложих и серниста к/на по учебника за домашно вино. Гроздето е бяло, дамаджаната е 50л. След слагане на к/ната разбърквах често, материалът доби мръсен кафеникав цвят и тънък слой пяна отгоре. След 1-2 дни се утаи, източих внимателно само относително бистрото, а калта при другия м/л за ракия. Измих отново дамаджаната, пак я опуших и отново я напълних. Направих воден звънец. В началото бълбукаше на всяка секунда прибл, сега се разреди на около 5сек. Заради липсата на практически опит се объщам за съвет докога да изчаквам да приключи тази фаза на ферментацията. Днес времето доста се постопли тя може би ще се усили отново. Ако дадете и други съвети за по-нататък, ще са добре дошли.
Да си лягам, че утре пак ме чака агрофитнес :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2009, 13:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
aldo написа:
Здравейте,
След като имам вече 5 ракиени сезона, реших да се престраша и да се пробвам за малко вино. Изчистване, смилане и след около 2-3 дни източих прибл 40л самоток в предв измита и опушена със сярна лента стъклена дамаджана. Сложих и серниста к/на по учебника за домашно вино. Гроздето е бяло, дамаджаната е 50л. След слагане на к/ната разбърквах често, материалът доби мръсен кафеникав цвят и тънък слой пяна отгоре. След 1-2 дни се утаи, източих внимателно само относително бистрото, а калта при другия м/л за ракия. Измих отново дамаджаната, пак я опуших и отново я напълних. Направих воден звънец. В началото бълбукаше на всяка секунда прибл, сега се разреди на около 5сек. Заради липсата на практически опит се объщам за съвет докога да изчаквам да приключи тази фаза на ферментацията. Днес времето доста се постопли тя може би ще се усили отново. Ако дадете и други съвети за по-нататък, ще са добре дошли.
Да си лягам, че утре пак ме чака агрофитнес :)

При самотока тихата ферментация е основна(може да продължи няколко месеца,в зависимост от околната температура),дано по коледа да пиеш от него.Дръж го на по-топло. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2009, 09:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Какво означава че тихата ферментация е основна?За тази ферментация най подходящата температура е м/у 12-14гр...ако е по на топло...ще трябва да откиселяваш преди бутилирането по сериозно!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2009, 18:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
ilu6a написа:
Какво означава че тихата ферментация е основна?За тази ферментация най подходящата температура е м/у 12-14гр...ако е по на топло...ще трябва да откиселяваш преди бутилирането по сериозно!

Ами това че при бялото вино няма ясно разграничаване м/у бурна и тиха ферментация,след отточването се слага клапана за тиха ферментация ,за по-топло съм имал пред вид до към 20гр.,всеки знае че над 25гр. е противопоказно.
А бялото вино го държи киселинността,тъй като е бедно на танин. ;)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Емил Йонев, vlado9 и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима