Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 14 Авг 2018, 20:45 Дата и час: 14 Авг 2018, 20:45

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2017, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2015, 11:08
Мнения: 18
Здравейте,накратко-направих си винцето всичко си беше ОК,отделих го от майката в друг бидон и не знам защо реших да му дообогатя вкуса като добавя дъбов чипс, понеже беше в пластмасови бидони и си викам да имитирам малко дъбово буре,добавих минималното количество за моя литраж от указанието на чипса 0,5 гр/л между бурната и тихата ферментация и след 5 дни като реших да пробвам неприятно бях изненадан от много наситения аромат на чипса,не че не си го пия и така но има ли начин да се подтисне с нещо този аромат?Знам че много хора ще ме скастрят за тази постъпка но вече е факт и аз достатъчно си се ядосвам,та ако някой има идеи моля да сподели.Благодаря.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2017, 11:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6998
Местожителство: София
Спокойно,след време сам ще намалее аромата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2017, 18:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2015, 11:08
Мнения: 18
Сериозно ли?След колко време би трябвало да стане това,бидона е запечатан вече,това има ли значение?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2017, 19:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6998
Местожителство: София
Месец...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2017, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2015, 11:08
Мнения: 18
Ами то вече мина над месец, даже близо два ама не забелязвам аромата от чипса да отслабва.Идеи?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2017, 21:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6998
Местожителство: София
Има...и ги споделих,ама бързате.
Казах месец,разбирай месец от казаното...още студа не е дошъл никъде.Тартарати паднали ,ако има са малко.Като се поохлади до 4-6-8макс градуса и постои така,ще паднат допълнително доста киселини и винените аромати ще се отворят още,с което ще подтиснат донякъде този от чипса.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2017, 12:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2015, 11:08
Мнения: 18
А може ли да го третирам на този етап с бентонит, че като че ли ме се струва че нещо не се е доизбистрило,това с нещо може ли да помогне или навреди по въпроса с аромата на чипса.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2017, 13:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6998
Местожителство: София
Няма да навреди с нищо.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2017, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2015, 11:08
Мнения: 18
Значи,сипах бентонит във виното като предварително си отсипах 2 бутилки по 2 литра,докато отделя виното от бентонита,и ги оставих навън,само за ден и половина тази вечер си сипах от едната бутилка все едно пия друго вино,има много лек,приятен аромат от чипса,нищо общо с наситения аромат отпреди ден,може би наистина понижаването на температурата влияе положително върху вкуса на виното,отсега вече се замислям как да изнеса бидона някъде навън на по студено защото мазето ми е доста топло.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2017, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
georgi82 написа:
отсега вече се замислям как да изнеса бидона някъде навън на по студено защото мазето ми е доста топло.
Търпение му е майката. Хубавите неща стават бавно. Да оставиш виното съвсем на открито няма да е добре. Ако удари под минус 5-6 гр. виното може да замръзне. Това няма да ти хареса, трябва да намериш някакъв компромис.

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2017, 20:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6998
Местожителство: София
И на минус 10 няма да замръзне...
А ако паднат по-ниско темп. и замръзне,не е особен проблем ...Няма да му се отрази,освен че ще паднат малко танини при бавното размразяване и ще се избистри още.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2017, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2015, 11:08
Мнения: 18
Е,нямах предвид съвсем навън,а на по студено място от мазето ми ,което е вътрешно и е доста топло имам едно остъклените ,което е с малко по топло от навън,и мисля че там ще му е мястото.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2017, 20:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6998
Местожителство: София
Ако имаш къде..изнеси го навън.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима