Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: "Болно" вино?!?
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2009, 22:03 
Offline

Регистриран на: 25 Ное 2009, 21:22
Мнения: 2
От 20г. правя вино по един и същ начин, като го съхранявам в стъклени дамаджани
/25-30л./. Тази година за пръв път ми се образува сага /тънка ципа /в шийката на
дамаджаната при контакта на виното с въздуха. Това прешественик на вкисване ли е
и ако "да" как се лекува?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Болно" вино?!?
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2009, 22:28 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
mukavej написа:
От 20г. правя вино по един и същ начин, като го съхранявам в стъклени дамаджани
/25-30л./. Тази година за пръв път ми се образува сага /тънка ципа /в шийката на
дамаджаната при контакта на виното с въздуха. Това прешественик на вкисване ли е
и ако "да" как се лекува?

Май да ! Ако е започнало да вкисва трябва да го стабилизираш със серниста киселина или калиев метабисулфит! Според колегата ILU6A от сернистата киселина има остатъчен привкус , който повечето потребители не разпознават . Той препоръчва ползването на калиевметабисулфит ! Виж в раздел ВИНО - тук някъде има една книга , мисля че ще ти бъде от полза !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Болно" вино?!?
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2009, 23:00 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
mukavej написа:
От 20г. правя вино по един и същ начин, като го съхранявам в стъклени дамаджани
/25-30л./. Тази година за пръв път ми се образува сага /тънка ципа /в шийката на
дамаджаната при контакта на виното с въздуха. Това прешественик на вкисване ли е
и ако "да" как се лекува?


Тази съга е цветясване на виното,а не вкисване,макар и в последствие да се стига до там.Тънко вино си направил.
Сулфитирай с 1гр./л. серниста киселина,метабисулфита се усеща повече на вкус(ако въобще се усеща). :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Болно" вино?!?
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2009, 12:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Със съфорумника Марио на срещата явно не сме се доизнадподразбрали)))...Според мен,а и 2-ма технолози потвърдиха съмненията ми,че при третиране със серниста киселина се губи НЕ малка част от аромата
Става въпрос за малки количества...около 200л
Съвета на хора ,които се занимават професионално с вино е ,че при такива количества е по-добре да се сулфитира с калиев мет.б.
За мен няма съмнение че е така ,тъй като преди всяка операция с виното заделям част ,с която мога да направя след това сравнение с обработваната.
Цветясването на виното се причинява от дрожди от родовете Candida,Hansenula и Pichinia.Развиват се само когато виното има контакт с въздуха-образува се бяла или сиво-бяло на цвят пелена.Сулфитирането на виното с препоръчаните количества при започнал процес ,не го предпазват от цветясването.Съхранявай без контакт с кислород,а именно -покривай с парафин повърхноста или напушвай със серен двуокис(серни ленти) незаетото пространство над него.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Болно" вино?!?
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2009, 13:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Това вино е тръгнало към лошо и спасението е да се изпие скоростно или на ракия.Сулфитирането със серниста киселина или метабисулфит ще спаси положението временно.При високи температури серния диоксид ще излети и на ново ще започне да цветясва,особено ако се взимат малки порций от него и херметичноста е нарушена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Болно" вино?!?
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2013, 17:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Хм,май и на мен ми излезе късмета,да ми цветяса виното,и то не кое да е,а хай-класа виното :x поне това забелязвам на повърхността на бурето.....никога не е било празно и алкохола е над 13%.Виждам,че освен претакане,друго май няма да помогне..ще го сулфитирам също...някакви други полезни съвети?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Болно" вино?!?
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2013, 23:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Недей веднага за лошото..
При каква температура е виното?
Убеден съм ,че не виждаш ципа,а нещо разноцветно на петна тук там?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Болно" вино?!?
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 04:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
през цялото време до днес беше на 12-15 гр. така изглеждаше като махнах клапана
Прикачени файлове:
php1wlVuRPM.jpg
и после като го разбърках
Прикачени файлове:
phpegqpGjPM.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Болно" вино?!?
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 08:45 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
msergiev написа:
mukavej написа:
От 20г. правя вино по един и същ начин, като го съхранявам в стъклени дамаджани
/25-30л./. Тази година за пръв път ми се образува сага /тънка ципа /в шийката на
дамаджаната при контакта на виното с въздуха. Това прешественик на вкисване ли е
и ако "да" как се лекува?

Май да ! Ако е започнало да вкисва трябва да го стабилизираш със серниста киселина или калиев метабисулфит! Според колегата ILU6A от сернистата киселина има остатъчен привкус , който повечето потребители не разпознават . Той препоръчва ползването на калиевметабисулфит ! Виж в раздел ВИНО - тук някъде има една книга , мисля че ще ти бъде от полза !!!


Боже Господи, тук още със серниста и метабисулфит ли третирате виното.
Има вече по-добри и по-безопасни консерванти за виното.
А, дано, поне за този гроздобер да ги ползвате...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Болно" вино?!?
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 09:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Алелуя...и кои са тези препарати?
От кога сернистата и КМБС станаха консерванти?
Антисептици да бяха май а?
А бензоатите и сорбатите са консерванти...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Болно" вино?!?
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 18:00 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
vinoirakia написа:
msergiev написа:
mukavej написа:
От 20г. правя вино по един и същ начин, като го съхранявам в стъклени дамаджани
/25-30л./. Тази година за пръв път ми се образува сага /тънка ципа /в шийката на
дамаджаната при контакта на виното с въздуха. Това прешественик на вкисване ли е
и ако "да" как се лекува?

Май да ! Ако е започнало да вкисва трябва да го стабилизираш със серниста киселина или калиев метабисулфит! Според колегата ILU6A от сернистата киселина има остатъчен привкус , който повечето потребители не разпознават . Той препоръчва ползването на калиевметабисулфит ! Виж в раздел ВИНО - тук някъде има една книга , мисля че ще ти бъде от полза !!!


Боже Господи, тук още със серниста и метабисулфит ли третирате виното.
Има вече по-добри и по-безопасни консерванти за виното.
А, дано, поне за този гроздобер да ги ползвате...


Здравей , колега VINOIRAKIA! !
Този форум е за с п о д е л я н е на опита и знанията , които всеки от нас има. Не винаги сме прави и никой от нас не твърди че знае всичко. Дотук ти сподели само че знаеш нещо , което явно аз не зная. С удоволствие ще науча кои препарати препоръчваш в този случай.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Болно" вино?!?
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 22:04 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
msergiev написа:
vinoirakia написа:
msergiev написа:
mukavej написа:
От 20г. правя вино по един и същ начин, като го съхранявам в стъклени дамаджани
/25-30л./. Тази година за пръв път ми се образува сага /тънка ципа /в шийката на
дамаджаната при контакта на виното с въздуха. Това прешественик на вкисване ли е
и ако "да" как се лекува?

Май да ! Ако е започнало да вкисва трябва да го стабилизираш със серниста киселина или калиев метабисулфит! Според колегата ILU6A от сернистата киселина има остатъчен привкус , който повечето потребители не разпознават . Той препоръчва ползването на калиевметабисулфит ! Виж в раздел ВИНО - тук някъде има една книга , мисля че ще ти бъде от полза !!!


Боже Господи, тук още със серниста и метабисулфит ли третирате виното.
Има вече по-добри и по-безопасни консерванти за виното.
А, дано, поне за този гроздобер да ги ползвате...


Здравей , колега VINOIRAKIA! !
Този форум е за с п о д е л я н е на опита и знанията , които всеки от нас има. Не винаги сме прави и никой от нас не твърди че знае всичко. Дотук ти сподели само че знаеш нещо , което явно аз не зная. С удоволствие ще науча кои препарати препоръчваш в този случай.


Честит 1 април :2thumbs:
Дълго още ще се ползва всестранният SO2 :party:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Болно" вино?!?
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
@Naskohondata1
Нещо подобно се получи при мен, обаче при две от бирите, които направих. Търсих доста в нета и се оказа, че при доста хора, които варят бира се получава така. Потърси pellicle homebrew и ще видиш доста писано. Има и доста снимки, обаче в доста по-напреднало състояние от при теб и мен. На доста места пишат, че ако няма странен вкус и миризма, за сега няма проблем. При мен освен странния вид, няма миризми и вкусове от белия филм.
http://www.donosborn.com/homebrew/pelli ... e_2007.jpg
Пише, че това се причинява от Brettanomyces, което често в нета го наричат brett. Пише, че е вид дрожди, които по начало живеят в дървото и им трябва много малко кислород за да живуркат. Също пише, че могат да преработят всякаква захар и дори целулоза и затова мота да се хранят от целулозата в дървените бъчви и да им стигне кислорода, който се просмуква естествено през дървото. Тук има инфо.
http://www.homebrewtalk.com/wiki/index. ... ttanomyces
Изобщо не съм сигурен, че при теб е такъв проблема, но звучи подобен.

Edit
Сега гледам, че и при виното не е рядко срещан проблем, даже при някои е нарочно търсен. На едно място пише, че тази инфекция е била често срещана в началото на 90-те, когато целта е била вината да са максимално натурални и не се е слагал SO2 при меленето на гроздето или дозите са били ниски.
http://www.wineanorak.com/brettanomyces.htm


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Болно" вино?!?
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Благодаря vsd.Изглежда напълно идентично с моя проблем.Проблема е в начален стадий,преди около 20 дни нямаше нищо.Откалих,сулфитирах,филтрирах,измиване на бурето и напушване със серни ленти и се надявам всичко да е ок


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: "Болно" вино?!?
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2013, 20:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Малко се съмнявам да е брет :-? Вината на Наско са си доста високоалкохолни, а и се съмнявам да прави пропуски в хигиената. Все пак може да си отделиш една бутилка и да я следиш. Ако виното замирише на мокър мръсен парцал - може и да е брет. Но едва ли ;)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dimm44, zicfrid и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима