Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Малко помощ
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2009, 10:43 
Offline

Регистриран на: 05 Окт 2009, 08:48
Мнения: 6
Направих около 25 литра червено вино. Сложих мерло, димят и два сорта червено местно грозде подобно на мерлото. Стана виното и след като го извадих от джибрите и го откалих, го сложих в една стъклена дамаджана. Преди няколко дни видях, че отгоре започна да се образува бяла риза, по подобие на тази, която става на киселото зеле!!!
Преточих го, като отделих тая белотия, но след няколко днии процеса започна отново!?!
Прелях виното в пласмасови шишета, като го напълних до горе - да няма въздух! Сега чакам да видя какво ще стане!
Един познат твърди, че трябва да сложа малко натриев бензоат - пак, както при киселото зеле за да спре процеса, но аз не се съгласих и сега съм на изчакване.

Може ли да се даде информация,, какво става и как да го преодолея!
Най-лесно е да се изпие, но ми се иска да си запазя малко за след нова година!

Митко


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко помощ
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2009, 11:20 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1117
Местожителство: Дупница
Пенов написа:
Направих около 25 литра червено вино. Сложих мерло, димят и два сорта червено местно грозде подобно на мерлото. Стана виното и след като го извадих от джибрите и го откалих, го сложих в една стъклена дамаджана. Преди няколко дни видях, че отгоре започна да се образува бяла риза, по подобие на тази, която става на киселото зеле!!!
Преточих го, като отделих тая белотия, но след няколко днии процеса започна отново!?!
Прелях виното в пласмасови шишета, като го напълних до горе - да няма въздух! Сега чакам да видя какво ще стане!
Един познат твърди, че трябва да сложа малко натриев бензоат - пак, както при киселото зеле за да спре процеса, но аз не се съгласих и сега съм на изчакване.

Може ли да се даде информация,, какво става и как да го преодолея!
Най-лесно е да се изпие, но ми се иска да си запазя малко за след нова година!

Митко


Здравей !
В никакъв случай не слагай натриев бензоат! Слага се серниста киселина или калиев метабисулфит... Не съм сигурен обаче какви са дозите ! Не каза дали има промяна във вкуса на виното - май е болно от "Цветясване" ...
При това положение е правилно че си изгонил въздуха.
PS: Мястото на твоята тема не е тук , а в раздел "Вино" !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко помощ
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2009, 15:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
няма оправяне...другата година преди всички манипулации с гроздето-маниакална чистота и дезинфекция на съдовете...както и сулфитиране при ронкането и мачкането и при приключването на тихата ферментация.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: batplamen, goshkata и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима