Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2009, 19:31 
Offline

Регистриран на: 27 Юли 2009, 13:35
Мнения: 9
Искам да попитам , след като виното ми е станало и искам да сложа калиев метабисулфит. Само прибавям 10 грама за 100 литра вино , разбърквам го добре и после трябва ли да седи някакво време в бидона преди да го затварям в бутилките , или веднага трябва след смесването да се затвори в бутилки ?????


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2009, 20:26 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Sloopy написа:
Искам да попитам , след като виното ми е станало и искам да сложа калиев метабисулфит. Само прибавям 10 грама за 100 литра вино , разбърквам го добре и после трябва ли да седи някакво време в бидона преди да го затварям в бутилките , или веднага трябва след смесването да се затвори в бутилки ?????


Здравей , колега ! Тук във форума има една книга "Производство на вино в домашни условия" Намери я и я прочети ! Не мога да ти кажа със сигурност колко калиев метабисулфит да сложиш , но след като се убедиш че се е разтворил напълно трябва да бутилираш !
Марио

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2009, 23:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
няма нужда да седи в бидона,направо наливай...но не е лошо да разтвориш 10гр в 2-3 литра вода и с тях да изплакваш бутилките и тапите,преди да наливаш виното в тях.
Ако си сулфитирал мъста преди ферментацията-10гр за 100литра са достатъчни,но ако не си ...20гр за по сигурно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2009, 23:58 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
:)
ilu6a написа:
няма нужда да седи в бидона,направо наливай...но не е лошо да разтвориш 10гр в 2-3 литра вода и с тях да изплакваш бутилките и тапите,преди да наливаш виното в тях.
Ако си сулфитирал мъста преди ферментацията-10гр за 100литра са достатъчни,но ако не си ...20гр за по сигурно.


Абе каквото и да кажа - дори да е вярно като го каже Илюша ми звучи по-добре ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2009, 14:46 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Sloopy написа:
Искам да попитам , след като виното ми е станало и искам да сложа калиев метабисулфит. Само прибавям 10 грама за 100 литра вино , разбърквам го добре и после трябва ли да седи някакво време в бидона преди да го затварям в бутилките , или веднага трябва след смесването да се затвори в бутилки ?????

Здравей колега,ако говориш за тазгодишно вино бъди сигурен че виното не ти е за бутилиране,чакай да минат студовете,преточи го(може и два пъти),и.......април, май можеш да си мислиш за бутилки.Метабисулфита действа и като бистрител,чака се поне 5-6 дни утайката да легне на дъното,избираш ден през който атм.налягане е високо и тогава внимателно се налива в бутилките(а може преди това и в друг съд в който се вижда да ли има или няма утайка или размътване). :)
Поздрави.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2009, 16:06 
Offline

Регистриран на: 27 Юли 2009, 13:35
Мнения: 9
Много мерси за съветите.
BREAKER написа:
Здравей колега,ако говориш за тазгодишно вино бъди сигурен че виното не ти е за бутилиране,чакай да минат студовете,преточи го(може и два пъти),и.......април, май можеш да си мислиш за бутилки.Метабисулфита действа и като бистрител,чака се поне 5-6 дни утайката да легне на дъното,избираш ден през който атм.налягане е високо и тогава внимателно се налива в бутилките(а може преди това и в друг съд в който се вижда да ли има или няма утайка или размътване). :)
Поздрави.

Ами след като свърши бурната ферментация аз го отделих от джибрите и го сложих в едни туби с отворени капачки в една стая в апартамента където е доста топло.Та седя близо 15тина дена и днеска дори като сипах една чаша да измеря захарноста ,захаромера потъна целия.Наистина странното за мене е че като опитах от виното все още имаше сладък вкус.Незнам дали не се дължи на сорта на гроздето ( Памид ).
Сега мисля да сложа сулфита и да го оставя още 4 5 дена както каза за да падне утайката , след което да го затворя в стъклени шишета и да го употребявам възможно най-бързо.
Идеята с сулфита ми е да се избистри малко и да не вкисне поне 1 2 месеца , както и ако може да се намали този шампански привкус.
За 1-ви път правя вино тази година и не се получават най-желаните резултати , но се надявам догодина да е по добре :)

П.С - забравих да кажа че първата реколта вино която изкарах някаде началото на октомври се получи доста по добре ( но тя не беше лично моя ) , но не бях слагал никакви сулфити и последните 3 бутилки които останаха като ги отворих тапите ,пукаха като шампанско и имаха някакви бели неща вътре.Бутилките държах в стаята си при сравнително топли температури.Надявам се с сулфита да не се развали така виното и този път смятам да ги държа в мазето кадето е по хладно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2009, 16:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Памида не се слави като сорт с висока захарност...напротив.
Не съдържа и достатъчно танини и титр.киселинност която да позволи вината от този сорт да отлежат,те са за бърза консумация...или за ракия.
Ако искаш да избистряш,не разчитай много на сулфата,все пак приложението му е за друго-вземи бентонит и следвай инструкциите в/у опаковката.При прилагането му действа по добре ако след смесването охладиш виното ...може и под нулата,след това сулфитирай и затваряй...в каквито искаш съдове,стига да са чисти и напълнени така ,че виното да има най-малък допир с въздуха над него.
Памидовото вино е много податливо на болести поради ниските танини и киселинност и не разчитай да ти остане няколко години..без промяна на цвят ,мирис,вкус...
Не случайно на пазара преобладават памидовите ракии ,а не вина.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2009, 16:40 
Offline

Регистриран на: 27 Юли 2009, 13:35
Мнения: 9
ilu6a написа:
Памида не се слави като сорт с висока захарност...напротив.
Не съдържа и достатъчно танини и титр.киселинност която да позволи вината от този сорт да отлежат,те са за бърза консумация...или за ракия.
Ако искаш да избистряш,не разчитай много на сулфата,все пак приложението му е за друго-вземи бентонит и следвай инструкциите в/у опаковката.При прилагането му действа по добре ако след смесването охладиш виното ...може и под нулата,след това сулфитирай и затваряй...в каквито искаш съдове,стига да са чисти и напълнени така ,че виното да има най-малък допир с въздуха над него.
Памидовото вино е много податливо на болести поради ниските танини и киселинност и не разчитай да ти остане няколко години..без промяна на цвят ,мирис,вкус...
Не случайно на пазара преобладават памидовите ракии ,а не вина.

Благодаря много за пояснението . И аз така чух че не става памида за отлежаване , но така или иначе аз смятам да го употребя в близките няколко месеца , така че в това отношение няма проблем.
Искам само да попитам нормално ли е захаромера да потъва и въпреки това виното да има сладък вкус ????


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2009, 22:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Не, не е нормално,пробвай с друг захаромер да премериш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2009, 15:04 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Sloopy написа:
Искам само да попитам нормално ли е захаромера да потъва и въпреки това виното да има сладък вкус ????

Сладкият вкус със захаромера не можеш да го "хванеш",има остатъчна захарност,виното ти не е "съзряло"(ако може да се говори за вино от чист памид).
Догодина освен памида сложи поне 40% от някой винен сорт,(мерло,каберне или мавруд) за да му казваш вино. ;) :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2009, 01:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Sloopy мога да дам съвети но по добре прочети книжките за домашното вино viewtopic.php?f=15&t=224
И каквото и да е виното не го дръж на топло.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: lhristov, vesko11, vtv и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима