Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 17:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2009, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Дек 2009, 20:02
Мнения: 3
септември сложих бяло вино за първи път - димят. обаче още сладни виното. като на колеги. Може ли да ми кажете какво да правя - дали да му сипя малко сухи дрожди или да му пускам печка от време на време в мазято да стои на топло. :datz:
п.с. бурето не е напълнено до горе. фатално ли е ако не го допълня?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2009, 21:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
малко разкажи...има ли ципи...ако не ,кога си махнал утайка първи път и кога втори имало ли е батонаж-разбъркване,съдовете задължително трябва да са така напълнени че да са с минимален контат с въздух...Кakто памида за червените ,така димята за белите е най слабия представител на сорт за направа на вино...Ако ще го мъчиш да възбудиш спряла ферментция с дрожди,преди това задължително сулфитирай...Но да знаеш,спряла ферм. при белите не е като при червените...Аз лично не бих се опитал да го оправям...имам горчин опит-тръгва алкохолна ферментация която доста незабелязано преминава в друга....оцетна,или по гадно-някви процеси с отделяне на сероводород...променя цвета...Но пък димятовата ракия би могла да бъде мека...с характерен аромат!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2009, 09:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Дек 2009, 20:02
Мнения: 3
сложих виното без ципи - цеден гроздов сок.преточих го към края на октомври, веднъж ноември и вчера пак. поизбистрило се е и има харахтерен аромат и тръпчив вкус за бяло вино. но отпиеш ли е много сладко. аз ракия от димят си направих - верно е хубава. ама това вино искам да го докарам на вино. не съм му слагал натриев бисулфат (или както се наричаше) само наръсих малко около отвора на чепа. отгоре не съм го запушвал плътно а чепчето с една марличка леко съм го сложил. да го сулфитирам означава да му сложа това прахче - бисулфата , нали?
а дали да не го оставя така още време като проверявам да не се развали от време на време. дали на пролет ще доври???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2009, 07:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
jack тоя димят от къде е от лозе или от асми бран.Димята е слаб на захарност как така няма да ферментира?
Сега е късно за съвети но догодина купи дрожди за бяло вино и спазвай упътването.
Сега температурите са под 0 градуса а на него му трябват 15-20градуса измери температутата и ще се увериш че е ниска за ферментация.
Попитах за брането защото там може да е причината,не си спомням но в края на септември май бе дъждовно.Дрождите са на повърхноста на зърното и дъждът ги отмива тое намаляват а при самотоците по начало ферментацията протича бавно.Освен това имаше период в който бе студено,ако мъста е с ниска начална температура трудно върви ферментация.
Винарството си е наука в която ние колкото и да се пъчиме сме си само лаици :klugscheisser: .
Разбрах че имаш желание да пиеш димятово бяло вино иначе бих ти предложил да го направиш на пелин така няма да усещаш че сладни.
Не съм много полезен в случая но все пак знам това онова за вината и си правя вино.Не си писал добавя ли захар за да подсилиш захарния градус измерва ли същия преди ферментацията.
Моя съвет за догодина е преди гроздобер отвори форумите нашия и на винарите и чети и питай иначе след дъжд качулка -след свадба булка,като се преобурне каруцата пътища прави много.
p.s. Ако обичате слагайте моля в профила си селище или регион. Ако ви е неудобно точното местоживеене то региона или по голямото селище ще свърши работа.Съгласете се че разлика в климата има едно е в Петрич а съвсем друго в Силистра.В момента в Петрич е +1 а в Силистра е -6.
Нищо лично и наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2009, 10:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
cavxan-не е прието да се слага захар на суровини които ще се използват за правене на вино...сложи ли се захар вече не е вино...
даже има закон ...свързан с винопроизводството именно по тази тема..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2009, 20:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Дек 2009, 20:02
Мнения: 3
захар не съм слагал. захаромера беше към 24 ако не ме лъже паметта. гроздето съм го купувал от борсата във Варна.
т.е. за да се получи нещо свястно накрая трябва да вдигна темп. в помещението на 20 градуса? а ако го оставя в бурето до другото лято?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2009, 20:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Благодаря ilu6a за напомнянето на тази забрана.Мнозина практикуват това защото когато лозите са на асми и са в градина имат голям добив но с ниска захарност.Ниската захарност и лошите практики водят до слабо вино което лесно вкисва.Зная че участваш в "винарски форум" (точното название не го помня) и сред съфорумците ти има много който ще отрекат подобно начинание и ще го приравнят със кощунство,но има обикновени лаици или по скоро пияници който гонят радеман и градус го практикуват.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2009, 10:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Jack , димята не е подходящ сорт за отлежаване,дори и година...ниската киселинност му пречи.
Съда в който го държиш трябва да е с минимален контакт с въздуха-тоест напълнен до горе.
Ако наново ще възбуждаш ферментация с дрожди,сулфитираш-НО ТРЯБВА ДА СИ СЕ УВЕРИЛ ЧЕ В МОМЕНТА НЕ ТЕЧЕ ФЕРМЕНТАЦИЯ!!!Ако сулфитираш а тече ферментация ,макар и слаба-виното почва да СМЪРДИ на варени яйца(сероводород...)
вкарай го на топло...разбъркай утайката(там са дрождите),сложи воден клапан,наблюдавай го...ако почне да отделя газ,значи тече някакъв процес-през ден следиш за вкусът му,защото процеса може да не е ферментационен!
Премести го в друг съд,в бурето виното дълго няма да усети ,че е на по топло.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2009, 21:56 
Offline

Регистриран на: 05 Ное 2009, 12:12
Мнения: 22
Аз имах подобен проблем по-миналата есен с шира от димят.
Не започваше ферментация и някъде към десетия ден му добавих малко дрожди. Държах го при стайна температура и на втория ден ферментацията тръгна.
Ако го оставиш така, когато се затопли времето ще започне повторна ферментация, но може и да се вкисне.
Ако не греша, за бяло вино по книгите препоръчват захарност 19 до 21 на сто.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима