Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 01:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2010, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Искам да ви споделя как се справих с този проблем.
Гроздето беше ракацители 200кг. налях от него 80л. шара. която веднага след източването сулфатицирах с 1мл. серниста киселина на 1л.
Ферментацията протече добре но вкрая на тихата ферментация виното взе да мирише на сяра /минерална вода/ Направо изпаднах в ужас :explode:
Източих виното от бурето, каво течеше в медна фуния. Хвърлих утайката и измих бурето, след това пак през медната фуния налях виното в бурето.
Но пак ми накирисваше преточих го втори път през медната фуния и мириса на сяра почти изчезнз няколко дни след това проветрявах бурето като му отварях капака /бурето е от пластмасовите 100л./ Сега няма и помен от миризмата на сяра. Сега прочетох в една книга че при такова вмирисване на виното е добре да се приточи виното и да се сложи серниста киселина, която влизала в реакция с серо водорода и се получава сяра и Н2О

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2010, 14:13 
Offline

Регистриран на: 05 Ное 2009, 12:12
Мнения: 22
Аз имах подобен проблем преди доста години, понеже бях опушил много силно бурето и в него останала сюблимирала сяра.
Един приятел казваше, че му мирише на барут.
Оправи се чрез преточване върху медна ламрина.
При теб може би се е получило от липса на кислород в началото на ферментацията.
Доколкото знам, по време на размножаването на дрождите е нужен кислород , т. е. преточване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2010, 17:30 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
причината за това е липса на храна за дрождите по време на ферментация. Поради тази причина е добре да се слага малко ДАФ (диамониев фосфат илисулфат). Това е което се е плучило е познато като запарване и прекарването през медна ламарина (решетка) върши работа плюс вкарване на въздух.
Наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010, 10:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
дрождите са анаеробни микроорганизми...тоест за тяхното съществуване и размножаване кислород не е нужен!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Таман съм стигнал на една книга до Влияние на кислорода върху алкохолната ферментация /професор Трифон Иванов - Технология на виното 1981г./, че там пише: Винените дрожди водят както аеробен, така и анаеробен живот, т. е. те са факултативно анаеробни. В присъствието на кислород размножението на дрождите е по-активно, отколкото при анаеробни условия. В отсъствие на кислород обаче ферментативната им способност се засилва. Следователно дрождите имат свойството да дишат и да предизвикват ферментация. При дишането свързано със силно проветряване на гроздовата каша или мъстта, около 20% захарта се разпада на вода и въглероден двуокис, а останалите 80% се превръщата в алкохол и въглероден двуокис. Следователно при аеробни условия се изразходва повече захар за размножаване и дишане на дрождите, отколкото при анаеробни.За тов когато се цели да се получава повече алкохол трябва да се ограничава проветряването. От друга страна проветряването ускорява размножаването на винените дрожди и ускорява ферментацията.
Трябва да се каже обаче , че технологията на получаване на гроздовата каша и мъст е такава че в тях се съдържа достатъчно кислород за размножаване на винените дрожди.

Книгата очаквайте във форума края на февруари

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010, 22:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
:gott: :2thumbs:
чакам я с нетърпение...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2010, 19:10 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Здравейте колеги!!!
И аз ще споделя моя скромен опит.Когато купя гроздето му отделям чепките,после слагам по милилитър серниста киселина на литър/обем/джибри,напр.200кг гозде се събира в 200литров бидон до средата т.е. слагам 100мл серниста киселина.Разтварям едно пакетче винени дрожди за червено вино в 200мл топла вода и го държа 1час.За този час сернистата киселина е убила дивите дрожди които предизвикват оцетната ферментация и са нормален обитател в гроздето но в малки количества.Сипвам ги в джибрите и разбърквам.В продължение на 20-25 дни бъркам джибрите.Държа ги толкова защото обичам тъмно и силно вино.За този период културните дрожди са направили винената ферментация.Наливам виното в бурето през медна фуния на която отгоре има сложена чиста домашна метла.По този начин виното се аерира от метлата и се йонизира от медта.Йонизацията е стар попски трик със светената вода да не зеленясва щото седи или в сребърен или меден съд.Виното започва да ври наново във бурето ,но не така активно както първия пътСлед около седмица тихата ферментация спира ,източвам го във бидон измивам бурето и пак през метла и медна фуния.Така вече виното ми е стабилизирано и не се разваля до края на февруари :megagrin: ,.За април и май не знам,не ми е оставало вино до тогава :help: .

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима