Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 100 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2010, 10:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Има още доста винарни спечелили отличия в този ценови диапазон...Логодаж...Терра Тангра, Катаржина...Шато Копса...спечелили медали на изложения във Венеция,Германия и Испания....
Просто странно защо тази информация не е така известна на хората...просто не се изнася...,а си се фукат по между си технолози и енолози...
Тук в Бг съм усетил едно как да кажа ...ааа доста пренебрежително отношение на производители(технолози,енолози...и пр.)към средния потребител-смятат го за доста незнаещ и неотбиращ...което си е доста обидно като цяло.Вместо това трябва да има повече изложения,дегустации ...курсове...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2010, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Специално към Илюшата , имам молба , но все ми е неудобно...
да опише как прави личното си вино .
По точки и кратко .

Примерно 1- оронвам и смачквам гроздето , изхвърлям чепките , правя захарност 20 гр.

2- на 5-ти ден претакам и аерирам като ....
3- 20 - ти ден отново претакане изхвърляне на пращината и т.н.


Затрупах се с толкова литература , че предпочитам да имам
10 точки които да ме подсещат , отколкото панически да ровя маса книги ,
още повече че става дума за правене на 100л вино
в пластмасов бидон ,
в условията на градски апартамент с гараж , и маза.

Смятам , че ще е полезно и за други хора , макар , че имаше мисля тема от типа 10 най важни неща при правене на вино , не помня .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2010, 11:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
А защо пък да ти е неудобно...
Само че няма нищо кой знае колко особено моята направа на вино...по-скоро в дегустирането ми е силата)))или поне така си мисля...
Та,ще опиша накратко какво правя:
1.Купувам грозде не по -малко от 20% захарност...(средна проба от 1-2щайги ,ползвам рефрактометър...)
2.Разстилам гроздето да поизстине и поизсъхне-обикновено при купуването го слагат в чували...
3.Така както е разстлано е и по-лесно да се махнат всички загнили и не добри зърна и чепки.
4.Оронвам го и смачквам на ръка....в един по-голям леген го мачкам с парче дъбова греда)))-обикновено за 250 кг отива един ден(за никъде не бързам)))
5.Понижавам температурата в бидона посредством замръзнали 10л бутилки-успоредно с това и сулфитирам(30мл на 100кг)
6.Поддържам около 8-10 градуса мъста така около 20 часа-така нареченото настойване или мецарация.
7.През тия 20 часа - 10 часа подготвям закваската, в 6-7 литра чиста сулфитирана мъст правя посявка на културни дрожди(в зависимост от сорта на гроздето и дрождите са различни -сдобивам се с тях или на Винария или по нета)
8.След 20-тина часа вдигам температурата на мъста до 25-30гр(пак с бутилки но този път с топла вода...) и засявам с готовите дрожди-като бъркам добре.
9.След като почне да плува шапката ,след разбъркването(което правя 2-3 пъти на ден) правя така ,че шапката да не изплува.(имам неръждаема мрежа която натискам с тежест),а бидона е почти плътно затворен...тоест газовете да излизат с усилие
10.Следя температурата постоянно- около 25гр,за целта може да завия или отвия бидона с одеало например,апропо целия процес протича на терасата,като гледам да е много чисто(даже преди или след разбъркването пръскам наоколо с Райт -да няма винени мушици,коиито както знаем спомагат за вкисването на вината)
11.Така този процес го поддържам 5-7 дена -зависи опитвам на вкус ,гледам колко газ се отделя следя скороста с която пада захарноста.
12.Тук това което правя е спорно-отделям чистата мъст от зърна семки и ципи преди да е завършила напълно бурната ферментация и слагам в буре и 20 л бутилка затварям ги с с водна клапа...(тук също не ни трябват температури по ниски от15 градуса)
13.Държа в бурето 35-40 дена,след това го изваждам,слагам утайката при джибрите ,измивам хубаво бурето и връщам обратно виното като доливам с специално оставеното за целта вино в 20л бутилка пак с воден клапан..
14.Така вече виното оставям на клапан още 40-50 дена ...
15.След това влагам бентонит ...и след 2-дена и серниста киселина заедно с откиселител....
16.И тук вече го оставям да седи колкото може още...но като ми свърши старото вино))))отварям бурето и бутилирам всичко
ОБЩО ВЗЕТО Е ТОВА!
Кашата която остава при изваждането на виното заливам с вода и захар ...да стане рядка каша и го правя на вино...2-ро)))изчаквам бурна и тиха ферментация отделям мъста и варя рякия- като не забрявям содата!!! поради сернистата киселина вложена в началото.
Дано не съм бил отегчителен но по-кратко не успях...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2010, 17:16 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2010, 16:47
Мнения: 22
За по-лесно и бързо ронене съм си направил едно сито от дъски с ширина 15см. и рабецова мрежа.Поставям го върху едно пластмасово корито и изсипвам половината чувал, и с едната ръка почвам да разбърквам гроздето наляво-надясно. Зърната изпадат много лесно, а чепките остават в ситото.След това зърната през гроздомелачката. Някой купувал ли е "Керацуда" от магазина и какво му е мнението.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2010, 17:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Керацудата не става и за готвене даже....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2010, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Керацудата която е по 4-5 лв. е бая парфюмирана с пелин, приятна е за пиене ама сигурно няма нищо общо с истинската.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2010, 22:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
именно ,освен това доколкото знам от тук от там...никой във винарните не се пъне да прави пелинова настойка...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2010, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ilu6a написа:
6.Поддържам около 8-10 градуса мъста така около 20 часа-така нареченото настойване или мецарация.

Стана ми интересно защо правиш тази стъпка като правиш червено вино, мисля че тя единствено е ефективна и има смисъл от нея при направатра на бяло вино, да се задържи ферментацията, за да се отделят повече аромати в гроздовият сок преди да се източи от джибрата. Така или иначе при правенето на червено вино държиш джибрата във виното от 5 до 7 дни :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2010, 23:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
ооо напротив ,при белите вина изобщо не се прави...тъй като така се оцветяват...
Испанци,италианци сицилианци,задържат така червените си вина по 20- до 30 дена преди да ферментират...
В зависимост от сорта,бурната ферментация е преминала след 5-9 дена...например едно каберне,технологично е изпитано и не се задържа повече от 5-7 (зависи от киселинноста)дена върху джибрите
Това го правя (мецерацията)тъй като така най-добре преминават в мъста всички вещества от ципата и семките ...без влиянието на макар и малко образувал се при ферментацията алкохол-който не действа бллогоприятно на доста от преминаващите в-ва във виното.
Изключително неправилно е при направата на едно добро вино то да се задържа върху джибрите...или по нататък върху утайка-дрожди протеини ,взаимодействието им с различните киселини и танин и т.н. и т.н....
Дълго е да се пише...но е качена доста литература... качил си един учебник за виното...там тези неща са описани нагледно и с много химия...и хим.уравнения.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2010, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Явно за настойването на червеното вино съм го пропуснал. При правенето на бяло вино то може да се задържи в джибрата до 12 часда при ниска температура като предварително е е сулфатицирано.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2010, 11:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
ЪЪ, аз пък това за бялото)))Каквото съм чел все пише че гледат да се намали максимално контакта на мъста с ципите...за белите вина -за това са внедрени центрофужните преси...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2010, 12:20 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2010, 16:47
Мнения: 22
Цитат:
ilu6a написа:
Керацудата не става и за готвене даже....
Така е, защото не се знае от какво е направено това така наречено "вино".Получава се нещо като във Франция, грозде няма а вино има.Като гледам как си правиш виното, надали винпромските могат да ти стъпят на малкото пръстче. На мен специално ми стоят като промити.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2010, 18:24 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
От купешките вина ми харесват: Мерло на Ловико, Русе, Росеново и Тракия Естейт ; каберне на Ловико ; гъмза на Ловико (ок 3-6 лева бутилката). И други. Тази година моите познати неможаха да направят хубави домашни вина :( .
О, скоро ще пробвам Логодаж - сира и каберне...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2010, 21:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
да точно това вино пробвай на Логодаж ...ще останеш изненадан...Ако ти харесват вината на Тракия естейт,пробвай задължително Каберне Фран и Барбера!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2010, 00:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Eхх а беше Винария...утре ще пиша...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 100 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима