Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 16:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 100 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 05 Май 2010, 08:49 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
да така е но при условие,че цената на гроздето 2007,2008 не беше по високо от .45 лв има логика да пиеш сносно вино по четери до пет лева ...ама както и да е де :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 05 Май 2010, 14:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Амиии не е точно така...Пробвайте да направите вино на ишлеме в някой винпром (изба,тази услуга се предлага)по всички технологии с избистряния и йонни отмени на мед и т.н с престой в бурета (пък ако ще и не нови),бутилирайте ,сложете етикет,оставете да отлежи 6 месеца след бутилирането и вижте колко ще излезе като крайна цена....та дори и гроздето да е безплатно!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2010, 08:01 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Информацията за дървесината е налична но не ми разрешава прикачване на pdf. Ако някой може да каже как става - да помага.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
ilu6a написа:
5.Понижавам температурата в бидона посредством замръзнали 10л бутилки-успоредно с това и сулфитирам(30мл на 100кг)
6.Поддържам около 8-10 градуса мъста така около 20 часа-така нареченото настойване или мецарация.


За първи път чувам за понижаване на температурата.(поне в домашни условия)Каква е идеята... и какво е това ''мецарация''? :datz:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Буквално мацерацията е размекване на тъкани под въздействието на течности, а целта на мацерацията и понижаването на температурата е да се извлечат по-добре веществата от ципите на гроздето.,най общо казано.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 21:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
hellreiser написа:
Буквално мацерацията е размекване на тъкани под въздействието на течности, а целта на мацерацията и понижаването на температурата е да се извлечат по-добре веществата от ципите на гроздето.,най общо казано.


веществата от ципите на гроздето не излизаха ли при самата фементация?

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 21:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
baiatia написа:
hellreiser написа:
Буквално мацерацията е размекване на тъкани под въздействието на течности, а целта на мацерацията и понижаването на температурата е да се извлечат по-добре веществата от ципите на гроздето.,най общо казано.


веществата от ципите на гроздето не излизаха ли при самата фементация?

да -но тогава действа и алкохол и се екстрахират и танини и др.груби в-ва в количества, които не са необходими във виното...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 07:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами за този процес мацерацията виждам само приложение при производство на бели вина и смисъла е да се задържи не ферментиралата шара повече време с шлюпките без да протича ферментацията и както каза Илуша да не се отделят танини в бялото вино.
Пък за червеното то така и така ще стои от 7 до 14 дни при шлюпките че и да го охлаждаме каква полза.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 09:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
5.Понижавам температурата в бидона посредством замръзнали 10л бутилки-успоредно с това и сулфитирам(30мл на 100кг), ilu6a не трябва ли 100мл на 100кг?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: за вината
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 13:21 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
нямам впечатление от цената на наливното вино ,което се продава от винпроми и винарски изби ,имам предвид сносни червени вина ,как е по различните региони ?
сигурно има и по 2,5 за литър но без да съм специалист по ценообразуване ми се струва,че това едва ли е цена на вино произведено само от грозде,но може и да греша .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 100 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gos, mineff, shubarkov, vtv и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима