Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Юни 2017, 07:55 Дата и час: 23 Юни 2017, 07:55

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2007, 21:06 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1921
Местожителство: София
Всеизвестно е, че римляните са умеели да си угаждат, както никой друг. Ето една рецепта за греяно вино (Vinum conditum) отпреди упадъка на империята:
  • тежко червено вино - 1 L
  • вода - 0,4 L
  • мед - 200 g
  • шафран - на върха на ножа
  • сакъз - ½ чаена лъжичка, разтваря се предварително в топъл спирт
  • млян чер пипер - ½ чаена лъжичка
  • карамфил - 5 бр. цели
  • фурма - 1 бр. тънко нарязана
  • костилка от фурма - 1 бр. препечена
Затопляли са си го на мангали или в огнище в специални самовари, откъдето е можело винаги да се гребне горещо вино:

Изображение Изображение

А и студено са го пиели :)

Наздраве!

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2016, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 63
Местожителство: Бургас
Колеги, може ли някоя по обикновена рецепта за греяно вино?
Аз идея си нямам как се прави изобщо. Ако може малко насоки. Благодаря предварително.

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2016, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2626
Местожителство: ''Survivor'' България
Баба Бог да е прости загряваше виното на печката,слагаше вътре чер пипер малко червен(лют сигурно), след това го дробеше със стар хляб и сирене, с това закусваше.....
на 90 години умря в съня си :cry:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2016, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 260
Ползвай ХУБАВО ВИНО .... слагаш чер пипер ориентировъчно около 1 чаена лъжичка на 500 мл вино/колкото повече толково по люто става/ добавяш захар или мед около 2 чаени лужички .... колкото повече захар толкова по убит вкуса на пипера всичкото това на котлона,желателно да не е газов да заври и е готово ...... 100 гр и си се запотил здраво ..... ТОВА Е една от МНОГОТО рецепти ....най простата ....иначе и Г:ЮТВЕЙН знам как се прави И по коледа правя ,но тук иде реч за обикновено БЪЛГАРСКО ГРЕЯНО ВИНО :)

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2016, 20:09 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 827
Рецептата ти е точна,но мисля,че се сваля от котлона ТОЧНО преди да заври..... ;) Аз така знам...

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2016, 13:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 260
за ГЛЮТВЕЙНА е така ...... за Българското ... балиго .... аз го оставям да се "обърне" като греяната ракия

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2016, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 133
Местожителство: София
Пипера го слагам цял, добавям пръчка и малко канела и 2-3 зърна бахар, пропорциите за за литър. С карамфила много внимавам, повече от три ми идват too much, мед на вкус (жената обича с повече като сърбите) Довечера пак откалявам и ще пробвам римската. :thumbs1:

п.п. Вода не слагам!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2016, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2016, 21:51
Мнения: 45
Местожителство: Кричим
И при нас се прави така,загрява се леко винцето слага се и черен пипер
...и най важното,люта чушка се препича на котлона и се стрива вътре...
абе ние си му викаме ТОПЕНИК вътре се слага хляб и сирене
Ето това е закуска за шампиони


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2016, 20:22 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 827
hanibal написа:
за ГЛЮТВЕЙНА е така ...... за Българското ... балиго .... аз го оставям да се "обърне" като греяната ракия


И като се обърне-"чао" с алкохола в него. Между другото и за греяната
ракия не се препоръчва завиране,но там алкохола е повече.Разни вкусове....препечената люта чушка във виното,обаче е +1.

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2017, 12:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 253
В последните няколко дена изпробвах доста рецепти за греяно вино и глювейн..... и тъкмо щях да си призная, че това не е моето питие..... то взе, че се получи нещо приятно за пиене :).
Може би загряващия и лечебен ефект си го имаше във всички изпробвани рецепти, но като вкус и аромат не ми допадаха.
Моята рецепта....за сега:
В тенджера с 200мл. вряща вода добавих:
4 карамфилчета
1 супена лъжица захар(аз сложих тръстикова)
1 по-голяма пръчица канела(мисля, че може и две)
1 звездовиден анасон
1 резенче джинджифил
1/2 чаена лъжичка черен пипер
Тази смес ври не повече от минута и се сваля от котлона. Като поизстине малко(до около 80*)
добавих:
- кората на 1 портокал(само горната част -с картофобелачката)
- кората на 1 мандарина( пак с картофобелачката)
- дообелените и нарязани на шайби портокал и мандарина
- една нарязана ябълка
- няколко стафиди
- 1 литър червено вино
- 100 мл. коняк (аз сложих от моето си уиски)
- 3 препълнени чаени лъжици мед
Всичко това се оставя около час на най-ниската степен на котлона да се доароматизира, но в никакъв случай да не завира.
Прецедих в каната и.... на спиртника на масата.
Наздраве! :prost2:
Изображение
Изображение

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
  
 
 [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dani_94 и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима