Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 18:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2010, 20:33 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
интересуват ме стари автентични рецепти за наложен пелин,такъв какъвто са правили нашите дядовци,ароматен резлив


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ароматни вина
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2010, 13:19 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
преди 10 дни извадих готовият пелин,всичко беше ок,добър вкус аромат,но вчера като погледнах....помътнял вкусът му се е променил а бе не става на какво ли се дължи...??? дали от топлото време протича ферментация ???
пелина е правен от старо вино,но в плодовете които наложех имаше и грозде да не би това да е причината нещата да се влошиха ...????? пюууу ццц


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ароматни вина
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2010, 13:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
здравей ! Относно помътняването и другите проблеми не мога да доложа поради фактът, че виното ми е още мътна тематика и смея да кажа, че съм съвсем прохождащ, но вино с дъх на пелин съм правил 2 години. Като смачкам гроздето, в джибрата мятам една хватка диворастящ пелин и след като се избистри (понеже го правя с плаваща шапка) го източвам .
Лично съм доволен от резултатът.

Ти как правиш пелин?
И извинявам се много, но били перифразирал следното изречение "пелина е правен от старо вино,но в плодовете които наложех имаше и грозде да не би това да е причината нещата да се влошиха ..."

Успех !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ароматни вина
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2010, 14:29 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
:) ами правя наложен пелин ..със старо вино,плодове и билки ....та в плодовете имаше грозде,както е уж по рецептите и се мисля че то е причина да помъттнее пелина..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ароматни вина
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2010, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
:? Възможно е . Зависи колко килограма си сложил ..

Успех с проекта !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ароматни вина
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 09:10 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
:) ами той проекта е пред провал.. :) да се надявам на студа да го пооправи малко,но .....освен че помътня му се развали и вкуса. до това колко килограма съм сложил ,ако става въпрос за гроздето ,не е много около 2 кг на 30 литра вино ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ароматни вина
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 14:57 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Много е топло времето и е тръгнала ферментацията - температурата трябва да е окло 15-16 гр. за да има някаква мижава ферментация та да стане резлив пелина. На 100 л. съд слагам по 5 кг. грозде (хамбурски мискет) круши, ябълки и дюли. При нареждането първо гроздето след това ябълките крушите и дюлите, билките в един тензух между плодовете ( купувам ги разделно защото готовите смеси са гола вода) Слагам 1 буркан мед разтворен във вино. Лъжливото дъно затискам с една мраморна плоча за да натиска плодовете и те бавно да си пускат сока. Внимавайте с пелина - винаги можеш да добавиш, но неможеш да махнеш. Това вино се пие от карчака изкараш ли го на другия ден вече не е същото.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ароматни вина
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 15:20 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
хъммм..така е пелина беше отделен от другите билки ..извадих то навреме ,изобщо след 15 дни билки и плодове беше станал много добър, отделих го от плодовете и го налях в бутилки и тогава тръгнаха проблемите. не е кой знае какво но явно топлото време и гроздето ,и белята стана,да се надявам,че студа ще го пооправи,но това което ми е в хладилника ..ммм не е както трябва . явно трябваше да помисля,че е топло и да не избързвам да го налагам,но пък изтървах гроздето и така накрая нищо не станааа :) догодина пак... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ароматни вина
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 02:33 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Защо го източваш от плодовете и билките ? Хряна е естествен консервант и антибиотик, а вероатно и някои от другите билки играят ролята на консерванти и подтискат в някаква степен ферментацита . Гроздето си го приготвяш предварително като го закачваш някъде на хладно и боцваш на дръжките по едно зърно, докато му дойде времето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 28 Фев 2011, 22:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ще започна от там ,че пелина се прави от бяло вино предимно Мискет,димят,алиготе и др...може разбира се и от червено вино:
алкохолно съд от 9%до 11%
съд. на захар 4,5% до 6%
титруема не по-малко от 3г/л(вин киселина)
Има два вида пелин -наложен и неналожен,но традиционния е наложения.
Направата на пелин е добре да започне през октомври,като за направата му се подбира хубаво бяло вино от предходната година и добре узрели и здрави плодове...
За 100л пелин се използват около 350гр до 400гр билки.
Класическа рецепта за 100л пелин:
1. Пелин 90гр-цветове и стъбла
2.Бял равнец 40гр -цветове
3.Червен кантарион 12гр -цветове и стъбла
4.Жълт равнец 14гр -цветове
5.Бъэ дърво 50г -цветове
6.Маточина 20г -листа
7.Лайка 50г -цвят
8.Кориандър 40г -зрели семена
9.Градински чай 20г -стебла и цветове
10.Мащерка 40г -стебла и цветове
11.Бял оман 12г - сухи корени
12.Босилек 12г -стебла и цветове
Плодовете се нарязват на едро,билките може и да не се нарязват с изключение на омана-той трябва да се раздроби.
В съда е добре да има дренажна решетка на крана за източване.На дъното се нарежда цяло грозде, нарязани плодове и се посипва с билките-слой 5-10см...след това пак се редят грозде плодове и билки до напълването на минимум 2/3 от съда.След тове се налива виното като трябва да покрие 10-20см плодовете и билките.Оставя се 30-40 дни като няколко пъти се разбърква(продухва)чрез циркулация на въздух.Тъй като по това време температурите са ниски част от отделения при ферментацията(ферментира частично гроздето и плодовете) въглероден диоксид остава във виното и леко го газира което му придава доп. свежест
Желателно е виното да не стои повече от 2 месеца над плодовете и билките тъй като става горчиво...Най-добре е да се източи да се сулфитира и да се съхранява в друг съд до бутилирането му
Приятния горчив вкус се дължи на гликозида абсентин...
Със затоплянето остатъчната захар е възможно да започне да ферментира и да повдигне алкохолния градус...
Това е в общи линии.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2011, 06:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Прав е този който казва че пелина се пие от :
Цитат:
Това вино се пие от карчака изкараш ли го на другия ден вече не е същото.

Дойде ли баба Марта и зеле и вино тръгват на развала.Топлото време (то сега застудя) и кислорода който си вкарал при източването са довели до това помътняване.
Наблюдавах интересен според мен случаи оставих (абе направо го зарязах) на дъното на един бидон пелин есента не се бе вкиснал а имаше само риза отгоре.Билките действат антисептично и кисела ферментация така и не е протекла.Относно готовите смеси от билки при нас не е така имаме си от години билкова аптека с несменяема "аптекарка" по скоро билкарка (автор на книги за билките).Тя продава готови смеси като пелина е отделно и те съветва според случая (наложен или настроен) как да процедираш с пелина.
Автентични рецепти има във във всеки рецептупник но едвали човек може да изпробва всички .
Наложения пелин има предимство пред настроения но иска да се мисли предварително -да се съхранят плодове грозде и ланско вино (старо вино).
Нстроения пелин е лесен и по бърз сваряваш отварата, подслаждаш,разбъркваш,оценяваш на вкус и след ден-два според мерака го почваш.
За моя метод друг път ;) .
:kaffee2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2011, 09:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Тази "рецепта" не е от някоя популярна книжка....,а взета от производството(грамажите са намалени с по 10 пъти)!Така, че вероятно няма много общо с домашните начини на приготвяне на баба и дядо....Както и при вината като цяло....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2011, 14:24 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
а бе то всичко хубаво ,но октомври месец нито дюлите са озряли добре,нито ябълките а гроздето започва да презрява а и времето октомври както напоследък е 25 градуса ...изобщо нещата малко се поизмениха .. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2011, 14:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ябълки има достатъчно,дюлите трябва да са здрави,грозде може да се съхранява и до февруари,а пък времето не виждам какво пречи и 30гр ако ще да е...
Това е автентична рецепта от производството...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 01 Мар 2011, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
По повод написаното от ika искам да кажа че нещата и при мен бяха горе долу така но се изгяволих направих компот от дюли и ябълки,от грозде компот не съм правил защото то си е във виното.
Зная че пелин се прави от старо вино но кой ще го чака да остарее :lachtot: а младото се измести като готово за пиене към декември и тогава се сетих че може и пелин да си направя :datz: за наложен пелин нямам ни плодове ни грозде и реших да си направя настроен пелин.
Начина е известен прави се билкова отвара която се прибавя към подсладеното вино.Аз пък реших да я модернизирам като подсладих виното с компотите от дюли и ябълки :) получи се нещо според мен добро за пиене според мойте вкусове.За разните там познавачи на вина това може да е нещо което не си заслужава ни да се пие ни да се коментира но за мен си е опит и ми хареса ;) .
Относно рецептите в най скоро време ще говоря с г-жа К.Иванова която е билкарката за нейната рецепта и ще я представя .
:prost: :zauf2: :sauf: :saufen: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kaishev, stinger, vkgeorgiev1 и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима