Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2012, 03:23 
Offline

Регистриран на: 01 Ное 2012, 01:56
Мнения: 2
Здравейте,
Виждам, че темата е доста старичка и моля за извинение, но времето за правене на пелин дойде а с него идват и въпросите.
Искам да подчертая, че съм пълен лаик във винопроизводството, и че това е първата ми среща с това "вълшебно свещенодействие"!
Въпроса ми е следния, гроздето при нареждането на пластовете с чепките ли се поставя или се слагат само зърната?
При производството на наложен пелин като че ли оставам с впечатлението, че преобладава мнението, гроздето да се поставя с чепките, предполагам с цел забавяне на ферментацията.
Ще съм благодарен на всеки за изказани мнения и съвети!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2012, 09:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
Относно наложен/ложен Пелин , ще споделя първият ми опит тази година! Нарязваме добре уздряли дюли в подготвен за целта съд.http://prikachi.com/images.php?images/501/5429501R.jpg
след това добавяме нужното количество билки за определен литраж (в моя случай 300литра) Билките ги купувам от Асеновград от човек заел се с тази задача от почти половин век.
http://prikachi.com/images.php?images/510/5429510W.jpg
Добавяме и ябълките ,не трябва да са червени ако държим пелина да е кехлибарен.
http://prikachi.com/images.php?images/522/5429522Y.jpg
Гроздето трябва да е с температурата на помещението т.е. един ден преди да го заложим го внасяме,трябва да няма загнило и спукани зърна ,които да не предизвикат спонтанна ферментация ,слагаме го бавно и нежно с чепките!
http://prikachi.com/images.php?images/33/5440033C.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/523/5429523Y.jpg
Наливаме виното до нивото на гроздето и правим пауза 2-3часа (незнам защо)
http://prikachi.com/images.php?images/524/5429524O.jpg
След това затискаме материала с подходяща решетка от изварен бук за да не вкараме някой излишен бацил на вкуса.

http://prikachi.com/images.php?images/528/5429528q.jpg
Долива съда с вино до горе
http://prikachi.com/images.php?images/529/5429529Q.jpg
Не трябва да има плодове най-отгоре ,както се получи при мен и се наложи корекция!
Виното ,което ползвам не е старо (това е странно понятие в нашия регион..хаха) то е полу-сухо смес от димят и италия!Първите 2-3 вечери претакаме по една кофа и затваряме съда доста добре за да хванем газирането ,което го прави пенливо и примамливо! Казват ,че трябва да стои 20-25 дена ,ама ние го започваме от 5 ден и доста добре влиза.Хубавото е ,че колкото изпиеш -доливаш и така до като се загуби желания аромат.Лошото е ,че неможе да се бутилира и пренася на дълги разстояния,което е пък води до постоянно посрещане на приятели .На здраве от мен !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 00:07 
Offline

Регистриран на: 01 Ное 2012, 01:56
Мнения: 2
Виноградец, Благогодаря за помоща и изчерпателните съвети! Постарах се да спазя всички условия за "правилното" производство на наложен пелин, пък какво ще стане ще видим накрая. :shock: :explode: :datz:
Пожелавам успех в начинанието на всички мераклии и ентусиасти като нас! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Виноградец написа:
Относно наложен/ложен Пелин , ще споделя първият ми опит тази година...

Браво колега, много ми харесаха и описанието и снимките. Чистичко, спретнато, хубави бели торбички, буренца....абе въобще мераклийска работа. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 18:34 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 222
Местожителство: Добрич
Баща ми прави наложен пелин по начина описан от Виноградец и Илюша или смесица между двата вида ,ето как:
В една раздънена бъчва слага нарязяни ябълки на едро ,грозде със чепките,дюли -пак нарязани на едро и така докато запълни две трети от кацата.Между слоевете от дюли,грозде и ябълки ръси билки .Някой от билките ги бере сам ,а други са купени.Залива със ново вино/старо няма по обясними причини :D /,затиска всичко това с дървена решетка ,а върху нея един голям речен камък.Кацата се завива с дебел найлон и се стяга с гумен пръстен за да не влиза въздух.Всеки ден го претака както се претака зелето,така цели 15 дни.После почва да се пие.Като се изпият 10-20 се долива вино от бурето.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 23:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
ivobal написа:
Виноградец написа:
Относно наложен/ложен Пелин , ще споделя първият ми опит тази година...

Браво колега, много ми харесаха и описанието и снимките. Чистичко, спретнато, хубави бели торбички, буренца....абе въобще мераклийска работа. :prost:

Респект...!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
ilu6a написа:

Респект...![/quote]
O fallacem hominum spem


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2012, 13:37
Мнения: 27
Здравейте колеги
Искам да попитам колко грама билки на литър вино се слагат, колко кг. плодове на литър вино и какви
билки.
Прочетох по-горе 350 гр на 100 литра вино , но това според други източници е адски много. Посочват се около 0,5 гр. сухи билки на литър вино.
Моля да споделите мнения.
Благодаря Ви


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 19:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
за пелин ли става въпрос?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2016, 17:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2013, 16:27
Мнения: 31
Да попитам дадената по напред рецепта,от илюша,за наложен пелин ли е?Ако не някой може ли да ми даде разбивка в грамове на билките,които се слагат в наложения пелин.Мерси в аванс.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2016, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
SEV, написа:" Ако не някой може ли да ми даде разбивка в грамове на билките,които се слагат в наложения пелин.Мерси в аванс." Във всяка билкова аптека има комплекта с билки за наложен пелин по рецептата на известни светила в тая насока! Купуваш са дюли, айвании (ябълки) и бяло грозде спрямо количеството и пей сърце!

ПП. колкото и билки да са в бабините рецепти, единствено се усеща предимно пелина и лекия фруктов вкус на дюлите и ябълките, които и леко го газират! Гроздето, което също е по завета на бабите, се слага май само за против уроки, защото зърната трябва да са цяли, а не спукани/наранени заради непорочна ферментация..така, че след като свърши пиячката може да сервираме на жените си прясно грозде без никакви дефекти!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2016, 11:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
SEV написа:
Да попитам дадената по напред рецепта,от илюша,за наложен пелин ли е?

За наложен е...
Рецептата не помня откъде я забърсах...
Можеш да си намалиш просто грамажите спрямо литрите ,които ще правиш.
П.п. Юнгата и тук не се е сдържал с глупости...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2016, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2016, 15:08
Мнения: 18
Не се е сдържал, но не знам дали са глупости. Поста по-горе от 01.11.2012 г., на който си отдал респект, а също и някои съфорумци, е негово дело.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2016, 18:58 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
plamen_vs , в такъв случай ще обясниш ли какво е "непорочна ферментация" ?! Защото според мен е поредния бисер на капитана! :lachtot:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни вина
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2016, 19:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2016, 15:08
Мнения: 18
Нямам никаква идея, а и пелин не пия :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: teodor_first и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима