Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 23:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: вино от касис...
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2010, 22:44 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5794
Местожителство: София
а пък аз си направих вино от касис...)))така за спорта!!!около 1,5кг касис 2 кг захар и 7 л вода... и дрождиии
резултата след 10 дена е захарност 2-3% (рефрактометър ползвам)...и приятен вкус когато е охладено))),цвят на розе...лилаво))) сега стои на тъмно с клапан ...да се избистри още)))
ще го изчакам още да видя ...ей така ще се вкисне ли или не ли)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2010, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
:2thumbs: браво ! и аз имам план за плодово вино но си счупих ръката и май ще ги пропусна ! :datz: А относно вкисването Стичков каза "Ту партс! Фифти фифти". Пиши после кво е станало че се вълнувам по тая тема.

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2010, 17:45 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
ilu6a, а успя ли да замериш първоначалните показатели на касиса(захарност, pH)??, че аз пък се интересувам за подобно вино но от арония.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2010, 12:25 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5794
Местожителство: София
Леле колко съм изфъздял))))....ми въобще не се сетих за подобно нещо...сори

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2010, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
В учебника "Технология на високоалкохолните напитки" за френско грозде дават Съдържание на захари - 7,3-13,6%; Органични киселини (ябълчена) - 18,0-38,0 g/kg

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2011, 12:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Колега Karovski, успя ли да направиш вино от арония? Да споделя моя експеримент. Тъй като не открих точна рецепта за арония комбинирах от тези за касис и боровинки, тъй като че ли са най-близо до аронията. Смлях с гроздомелачка 40кг арония, добавих 20л вода и 5кг захар/захарността на така приготвения сироп беше точно 20%/. Посях 5гр. дрожди /за бяло вино на Ванков, нямах други/ и 20гр. амониев фосфат, общата захарност беше 17-18%.След 5дни добавих още 5кг захар, 20л вода и 5гр. дрожди/пишеше някъде, че за плодовите вина е по-добре захарта да се добавя на 2-3пъти за да не се затормозяват дрождите/. Получи се много добра бурна ферментация и след 7дни при захарност 0%/леко горчив вкус, огънчето над джибрата не гасне/ източих 50л вино, което сложих в съдове на воден клапан за тиха ферментация. Преди 3 дни замерих виното с виномер, който показа 5%алк. Защо е толкова слабо виното, къде бъркам? Според мен трябва да е поне 9%


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2011, 14:58 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5794
Местожителство: София
Може да не е приключила ферментацията.Захарта при тия плодове органолептично се усеща по-трудно заради високо съдържание на татин .... дъбилни в-ва ,аронията май и йод съдържа.още повече когато в малки концентрации.За това накрая поради тези в-ва ферментацията може да тече съвсем бавно...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2011, 11:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Има всички индикации за приключила бурна ферментация, дори сега във виното изобщо не се усеща сладникава жилка. Вероятно е трябвало да сложа повече захар, 3:1/а не 4:1/. Възможна ли тази да бъде причината за слабото вино? Предстои да правя вино от мерло или каберне около 120л. Мога ли да добавя 30-40л вино от арония към него и в кой етап?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2011, 12:23 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5794
Местожителство: София
ааа такива смесвания аз не препоръчвам...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2011, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Сеп 2011, 21:11
Мнения: 5
Здравейте,
не мога да Ви опиша колко се радвам , че намерих този форум :megagrin:

Та по темата.
Това лято събрах от 5 касисови храста 11 кг. плод. Ще споделя една рецепта за касисиво вино тук - знам я от дядо си !
Тези 11кг. плод ги смачках (омекнаха ми ръцете) и.. в едно бидонче 80л. (такова имах). После 11 кг. захар разтворих в 33л топла вода (около 40С). и добавих в бидончето. Слагам капака (без да завивам) и следва чакане. Забравих да спомена , че бидончето се намира под едно дърво на двора , така , че след 12:00 часа е на сянка(Юли е топъл месец). На 30-тия ден пробвах - беше чудно , но малко мътно. Насипах го в пластмасови бутилки от кола и др. 2л-рови , като затегнах капачките здраво. Както си и мислех - остатъчната ферментация отдели въглерод и се получи налягане => газиране :klatsch: . На 45-тия ден вече беше бистро с рубинен цвят невероятен аромат и газирано - абе касисово шампанско. Лошото от цялата работа е , че излезе 45л и вече е на привършване :zauf2:

П.С.1: Обикновено до средата на септември виното е готово , и в горещите дни е много приятно да се пие от пръстена паница с много лед (изчакайте паницата да се изпоти) :gott:
П.С.2: Внимавайте с отварянето на бутилката (може да пребоядисате тавана). Започнете с леко развъртане на капачката и като започне да съска изчакайте докато спре . Повторете докато налягането в бутилката спадне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2013, 12:15 
Offline

Регистриран на: 16 Авг 2013, 11:57
Мнения: 1
Бих искал и аз да задам един въпрос относно виното от арония. Намерих в интернет една рецепта, но там пишеше нещо, на което не се доверих особено. На 10 л. течност да се слагат 10кг. захар. Това възможно ли е? :skeptisch: Моля ви, ако знаете колко захар трябва да се сложи да пишете, че е спешно, както винаги в последния момент решавам да се интересувам. :afraid:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2013, 07:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
no_comment_about_it написа:
Бих искал и аз да задам един въпрос относно виното от арония. Намерих в интернет една рецепта, но там пишеше нещо, на което не се доверих особено. На 10 л. течност да се слагат 10кг. захар. Това възможно ли е? :skeptisch: Моля ви, ако знаете колко захар трябва да се сложи да пишете, че е спешно, както винаги в последния момент решавам да се интересувам. :afraid:

4/1 вода/захар би трябвало да свърши работа


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: numitori83, slaw и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима