Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2012, 14:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Аз също не съм имал работа с Карменер така че и за мен би представлявал интерес крайния резултат, пък и нали ще е на чужд гръб :prost: За разликите от другите сортове не мисля че някой ще може да отговори категорично. Тук има толкова условности, че свят да ти се завие - климат, почва, дрожди, начин на винификация и куп други. Ти си наясно с нещата. Да, сортовете уж имат някакви характерни черти, но пък според мен интересните вина идват именно когато се излезе от познатия шаблон и в крайна сметка се получи вино, което може да те заинтригува с нещо. Между другото с Пино Ноар сме си играли малко, при различен начин на винифициране и като че ли при открития тип ферментатор плодовите му аромати изпъкваха най-добре. В крайна сметка купажирането винаги прави чудеса ;)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2012, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Благодаря!Избора също не е голям,така че..карменер,малбек,пино и фран ще са тези с които ще се заиграя тази година,едиственото което искам да променя е какъв вид дрожди да използвам този път..искам да изкарам всички аромати доколкото мога.Използваните досега редстар и лалвин са добри,но промяната винаги носи нещо ново.Някакви идеи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2012, 07:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Какта казваше един депутат от далечното минало,днес е хубав ден за мен,взех гроздето-карменер,совинъон и пинот ноар,добра захарност... собственика на винарната откъдето купувам,взел сребърен медал за едно вино.Купих го,50% карменер,40% шира и 10% малбек,лежало в буре 2 години....еми беше деиствително за медал,които аз бих му дал,за разлика от много вина ,неоткрояващи се с нищо.така,лежало в френско буре,не американско,....знаем защо?,но,го попитах,така..всички знаем,че само френският дъб дава ванилата и карамела.Евала на пича!!!!страхотно вино,за разлика от доста френски боклуци продавани на пазара тук.Купих преди дни три бурета,подчертавам френски,доста кинти,но сега разбирам,че си струва.Благодаря на Flanker,за препоръката за типа дрожди и ензим,скъпички тук,но....имам за 2 тона вино,така ги продават тук :) Нещо което си струва да споделя,след тихата ферментация Пича го филтрира и в бурето....и там година или две,редовна проверка на нивото и евентуално доливане.......Баси,а Аз се изтрепвам да претакам....не и тоя път!!! п.с то станало 1 маи,да живее трудъ!!Наздраве :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2012, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Наско, пожелавам ти успех с новото начинание, почти съм сигурен че ще има изненади ;) Тук ТИ ще ни светнеш, така че си води бележки.
Междувременно, мааалко трудно се смила последния ти пост. Да не се дължи на вкуса на сребро от медала :megagrin:
Разпита ли човека точно кога точно филтрира и с какво и как филтрира? Имам странното усещане, че не е уточнил важни подробности :? Това според мен си е съвсем нормално, то и американците не пасат трева и не помня да са били особено отзивчиви за "тънки" подробности. Поне да можеха да пият една ракия с компания, ама не могат :wallbash:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Май 2012, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Не съм го разпитвал за подробности,защото както казваш и ти,не очаквам да бъде напълно отзивчив...каза само,че веднага след тихата ферментация филтрира виното и го налива във буретата,които редовно проверява и долива при нужда.Виното отлежава във френски бурета medium toast между година и две." Медалиста" беше отлежавал 2 години.Не е проблем да му пратя имейл,в който да го питам как да процедирам,след приключване на тихата ферментация....интересно ми е дали е здравословно за виното и тази утайка която,според думите му,остава на дъното на буретата след дългият период отлежаване,няма да изиграе лоша шега...не много утайка ,но все пак има,което ме навежда на мисълта,че не филтрира с най финните филтри...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Май 2012, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Все пак май е казал някои важни подробности ;) Това с филтрацията ми е малко мътно, дали наистина филтрира или просто декантира бистрата част. Между другото оставянето на виното върху утайка е честа практика. Самите автолизни процеси допринасят за един по-плътен и "мазен" вкус и тяло. Тази утайка обаче периодично се повдига с разбъркване в бъчвата.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Май 2012, 22:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
ъхъ...батонаж

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2012, 06:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Даа,чух го ясно,че филтрира,кой знае,може и да декантира,...пратих му имейл,ако не отговори,ще му се обадя..все пак е зает човек,влизам в положение :) Батонаж ще правя и аз сега :) нали съм горд собственик на още 3 бурета(едното се е изгубило по пътя) :lachtot: Разраствам се ей :megagrin: Ще забравя 50 л в едното френско за 24 месеца...пък 2014 ще видим дали има излъгани...специално попитах за medium toast дали е проблем толкова време?...отговора беше не..Иначе карменера има доста интересен карамелов аромат,..и вкуса е подобен :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2012, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Получих имейл от собственика на винарната,в което се казва-1мачкане 2ферментация3пресоване4да постои за няколко дни5отделяне на груби неща(ей буквално го превеждам)иска да каже,преди филтрация да се махнат ако има нещо по грубо)но не казва,че претаква..6филтрация7в бурето....нищо ново,освен,че може би не споделя всичко.Само ми натякна,че виното е реколта 09стояло до сега във френско буре.,е аз разбрах.Ферментацията при мен върви добре,с разликата,че реших да направя единият бидон с карменера,да ферментира с потопена шапка,захарността му е 2%,а на кабернето което е с плаваща шапка ,е 12%.сигурно е нормално,... П.с Flanker,бях купил Malostart,за активиране на малолактичната ферментация,но ми се досвидя да отворя пакета (0.500кг)за някакви си 30-50 гр.Предполагам,не е толкова фатално...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2012, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Е да, не ти е казал подробностите, но както коментирахме вече - това си е нормално. Има доста подходи в такива случаи и нека не му вадим (вадиш) душата на човека ;) Според мен за "медалиста" е използвал доста изтощен барик, щом го е задържал толкова време (ако е така). Все пак ти си дегустирал виното - ти ще кажеш. Може би е много меко, добре заоблено и силно подчертано на послевкус и вкусов аромат. Дъбът не би трябвало да е силно натрапчив, а точно обратното - добре вграден, загатнат и допълващ виното. Все пак само си гадая. То от дистанция като нашата и с писане, всичко изглежда лесно.
П.С. За Malostart не виждам от какво да се притесняваш че ще отвориш пакета, би трябвало да се използва по преднзначение. Разбирам те за количествата, но в крайна сметка не мисля че е консуматив, който заслужава специално отношение и пазене. Ползвай си го със здраве! Щом си го взел - използвай го. Ако си закъснял и виното е ОК, не мисля че ще е проблем. Все ще има къде да го използваш ;)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2012, 21:16 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Макар да съм доста далеч от виното.... във winemakingtalk страшно много са залитнали по филтрирането и "дегазирането" и дори оставам с впечатление, че си ги "мерят" чие е по искрящо... Та общо взето филтрират след тихата ферментация и в последствие още няколко пъти...

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2012, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
А според мен, просто нямат думата претакане в езика си :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2012, 22:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Чудно ми е при тези филтрации дали може да се получи ефекта(дефекта)на свръхбистрене?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Май 2012, 09:46 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Иво, "претакат" през филтри, като отново са едни гърди пред нас (кога ли са били зад нас де...) Масово ползват евтини филтри от този тип http://www.frenel.net/main_frame.php?pa ... click=save

@ilu6a май го постигат...

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Май 2012, 14:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
ivobal написа:
А според мен, просто нямат думата претакане в езика си :D

Racking...обаче не го претаква пича ,а си го филтрира,а пък ние го претакаме и пак си е с утайка :) Аз го филтрирам и пак има утайка,понеже слагам pad 1 и две pad 2,което ще рече ,че не го излъсквам докрая,но пък в бурето пак ще си вземе плътността.От моя изключително скромен опит,предполагам,че филтрира не много финно и слага да отлежава,периодично прави батонаж ,и след като е стояло в буре определен период,се филтрира с най финният филтър и в бутилките... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима