Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 21  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Авг 2012, 16:28
Мнения: 23
Само дето при божолето се използва Macération carbonique, което е "друга бира"

ЕДИТ: Ех... Адаша ме изпревари!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 19:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
Моята професия е в сферата на електрониката, никога преди не съм се замислял над този феномен наречен Ферментация.А тук попаднах в едно доста яко течение ,което се опитва да ме дави....ама зор ще видите ..хаха! Я вижте темата " Направа домашно вино" май доста я осложнихме!
ПП. Ефекта 'Божоле' се постига по десетина начина в зависимост каква суровина се ползва..най-добра е комбинацията / сок от малини,сок от къпини и нектар от женски уста! айде останете си със здраве и на здраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2012, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Виноградец написа:
При Божоле,гроздето се обира, ферментира, бутилира и продава по магазините и заведенията и всичко това става в рамките на няколко седмици т.е. от 4те манипулации е видно , че ферментацията е прекратена в даден етап заради бутилирането . Така се получава едно свежо сладко и щуро вино

Колега бъркаш "сладко вино шира" с божоле.
Така както описваш процеса с прекъсване на ферментацията, си е шира̀.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
На 10.11.2012 ще стане 1 месец от както съм посял бактериите за ЯМКФ. Да го оставям ли така виното (каберне) или да откалявам?
Температурата в помещението е 18° (ако има значение).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Май трябваше да си откалил вече и да си сулфитирал, но това е само предположение и на мене ми е за сефте тая година!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Станила, да не се разочароваш от мириса ? Ти отваря ли го поне за контрол, щото аз тая година замирисах на запъртъци, хем че бях слагал и активатор. Просто тия дрожди са много бързи - бързо се размножават, бързо ферментират, и бързо мрат. А като умрат - лизират и замирисват.
За Лафортските говоря. Ако не откалиш навреме после ще се чудиш как да махнеш проклетия сероводород.
То нищо не му пречи да си кара ЯМКФ и след откаляване.
Та земи виж на какво мирише докато се чудиш дали да откаляваш :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
victoryvt написа:
Станила, да не се разочароваш от мириса ? Ти отваря ли го поне за контрол, щото аз тая година замирисах на запъртъци, хем че бях слагал и активатор. Просто тия дрожди са много бързи - бързо се размножават, бързо ферментират, и бързо мрат. А като умрат - лизират и замирисват.
За Лафортските говоря. Ако не откалиш навреме после ще се чудиш как да махнеш проклетия сероводород.
То нищо не му пречи да си кара ЯМКФ и след откаляване.
Та земи виж на какво мирише докато се чудиш дали да откаляваш :)


E как така ви се осмърдяват вината от дрождите да не слагате повече ....?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2012, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
victoryvt написа:
Станила, да не се разочароваш от мириса ? Ти отваря ли го поне за контрол, щото аз тая година замирисах на запъртъци, хем че бях слагал и активатор. Просто тия дрожди са много бързи - бързо се размножават, бързо ферментират, и бързо мрат. А като умрат - лизират и замирисват.
За Лафортските говоря. Ако не откалиш навреме после ще се чудиш как да махнеш проклетия сероводород.
То нищо не му пречи да си кара ЯМКФ и след откаляване.
Та земи виж на какво мирише докато се чудиш дали да откаляваш :)

Сложил си Zymaflore rx60?без dynastart,или там други подхранки.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 00:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
victoryvt написа:
Станила, да не се разочароваш от мириса ?

Нищо не съм отварял, просто питам.

Naskohondata1 написа:
Сложил си Zymaflore rx60?без dynastart,или там други подхранки.....

Сложил съм Zymaflore FX10 + Dynastart, ама в началото. За ЯМКФ съм сложил Viniflora CH35.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2012, 12:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
victoryvt написа:
Та земи виж на какво мирише докато се чудиш дали да откаляваш :)

Вчера откалих. :) Миришеха само двете гумени тапи - третата е коркова и нямаше и следа от сероводород. Опитах и от трите дамаджани, без никаква нотка от запъртъци. Сега като се позамисля, слагах в водния клапан от водата в която киснах тапите с метабисулфит. Дали миризмата не е от там?

Обаче ми направи друго впечатление. Няма го този "благороден" ефект след използването на бактерии за ЯМКФ. Виното си е леко накиселяващо - възможно е да е нормално, просто аз да очаквам много от бактериите. Или пък е в следствие на по продължителния период, през който виното е лежало върху тях? :? Или пък трябваше да ги оставя още?

И най интересното е, че имах една 5 литрова дамаджана, която не успях да разлея по големите и остана без бактерии за ЯМКФ. Та виното в нея беше най-малко кисело - дали заради малкия си обем и по-бързо протичащите процеси, не знам. Факта е факт - опитвах едновременно и от "двете" вина.

Вчера нямаше много време, пък и бях втора смяна и трябваше да шофирам, ама днеска ще сравня с една проба оставена в хладилника при първото откаляване, преди посаждането с бактерии за ЯМКФ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2012, 12:32 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
По-студеното винаги изглежда не така кисело. ,както примерно на 18гр

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2012, 12:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Не, не, двете които опитах вчера, бяха на едно и също място, с температура както казваш ти, 18°. Единствената разлика, че едното беше с бактерии, а другото без (и различния обем).
Това което смятам да опитам днес е в хладилника, но и от вчерашното откаляване съм сложил в хладилника, щото ми останаха 1,5 л - нямаше къде да ги разлея.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2012, 20:38 
Offline

Регистриран на: 08 Ное 2012, 20:23
Мнения: 2
Здравейте, искам да се допитам до вас относно избистрянето на виното.
Източих 90л. вино(мерло) и му сложих 50мл. серниста киселина. Не съм го претакал още, при зареждането на гроздето съм сложил 100мл серн. к-на. Сега виното е готово, но искам да сложа и бентонит, за да го избистря, че сякаш е леко мътно. Та въпроса ми е дали да го претакам преди бентонита или направо да го сложа и след това да претакам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2012, 21:59 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ама защо трябва да претакаш...това не е зейе...
Сега сериозно,сложи бентонит и след 7-8 дена откали.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2012, 22:59 
Offline

Регистриран на: 08 Ное 2012, 20:23
Мнения: 2
:megagrin: грешка :roll:
А какво количество бентонит да сложа на 90л. вино. И имали някаква вреда от него :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 21  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GECATA и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима