Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 21  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2012, 23:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Количеството зависи от бентонита който купуваш...обикновено има инструкции за ползването му.
Вреда няма...иначе нямаше да се ползва..ква вреда може да има една глина?
За плюсовете му има писано доста във форума.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 09:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
Използването на бентонит взима от виното доста ценни неща от състава му! При твоите обстоятелства и изисквания най-добре го извади от дълбокия съд и го сложи в широк такъв.Така ще помогнеш на гравитацията и ще постигнеш същия ефект,но ще запазиш състава му!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 09:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Би ли се конкретизирал какво точно ценно взема от виното?Най-много да свали малко от цвета...Широкия съд няма да помогне особено далеч по-добре за естественото бистрене е висок и тесен съд...
А плюсовете:
Самостоятелното избистряне и стабилизиране на вина не е достатъчно и пълно..
Бистренето се прилага с цел придаде бистрота за кратко време и стабилност срещу някои помътнявания.
Бентонитна глина...или бентонит-хидратиран алуминиев силикат,съдържа не по-малко от 80% колоидално фракция-близък до състава на каолина,но се различава по свойството си да набъбва във вода и да се диспенсира в течноста след соето се пресича(флуконира) и образува плътна утайка.
Бентонита стабилизира вината срещу медно пресичане тъй като отстранява белтъчните в-ва,срещу железните пресичания действието му е нищожно ,тъй като желязото във виното се намира в състояние на комплексни йони с отрицателен заряд,какъвто носят и частиците на бентонита...А това е важно за стабилността на виното...Бързото падане на белтъчните остатъци също е от важно значение за стабилността на виното.
Бистрителите се делят на
1.Бистрители които не влизат във взаимодействие със съставните в-ва на виното
-неорганични-каолин,бентонитни глини,кварцов (силициев)пясък,кизелгур,азбест,талк....
-органичен произход-книжна каша(целулоза)
2.Бистрители които влизат във взаимодействие със съставните в-ва на виното
-от неорганичен произход са калиев фероцианид(жълта кръвна сол)аферин и е..бълии.
-от органичен призход-желатин,рибен клей,яйчен белтък,мляко,казеин,кръв,албумин,бистрин,филтрагол...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
Явно си пренебрегнал заглавието на темата 'Направа на домашно вино' в случая мижавите 90литра,което придава смешен вид на опита ти да го третираш промишлено! Не съм съгласен ,че бентонита отнема само багрилните вещества,но дори и да е така това не е никак малко . В промишлеността използват бентонита ,но после идва на ред химията с ,която му връщат качествата ,които продават виното! Мога да заложа каквото пожелаш в експеримент пр.две бутилки от едно и също вино,едната от която е третирана с бентонит ,че освен цвета ще има огромна разлика и във вкуса му! ПП.бентонит съм ползвал само в обработката на соц.бензина и никога във вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 10:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Виноградец написа:
В промишлеността използват бентонита ,но после идва на ред химията с ,която му връщат качествата ,които продават виното! Мога да заложа каквото пожелаш в експеримент пр.две бутилки от едно и също вино,едната от която е третирана с бентонит ,че освен цвета ще има огромна разлика и във вкуса му! ПП.бентонит съм ползвал само в обработката на соц.бензина и никога във вино.

Извинявай не 90 ,а и 9 л е добре да се обработят.Кажи коя е тази химия?
Домашното вино, не означава вино бъркано по правилата на дядо и баба...тук се стараем да вдигвнме малко летвата и да повишим качествата на тази напитка...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
Виното на колегата ще си легне(избистри ) само и не е нужно да пресилва нещата! Багрилните кристали освен визулния ефект съдържат минерали ,които бентонита завлича със себе си,танините също т.е. ако обработим няколко пъти виното с бентонит от него ще остане гола водица ,а това едва ли е цел ! Трябва да се стремим да помагаме на виното ,като откриваме причината за аномалията, а не да се намесваме варварски в процесите !
ХИМИЯ ЛИ!?...я виж тук http://www.youtube.com/watch?v=AgalACr2bEE


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 10:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Авг 2012, 16:28
Мнения: 23
Това видео единствено показва, че руснаците (също както българите) не отбират много от вино. Иначе е забавно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 11:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Искам да кажа по случая, че българите дори отбират много повече от руснаците. От нашата страна е такъв бъркоч та даже и по-зле (100кг гроздов сок правят един тон вино) заминава ежедневно с тирове за Русия... кога в Русия е имало винопроизводство та да са ценители там хората .....

ПП
Поне спечелиха медала де :), че нашия винпром Пещера направо си присъжда златен медал от състезанието на критиците в САЩ без дори да е в списъка с участниците :megagrin: :megagrin: :megagrin:


Последна промяна borisgp на 09 Ное 2012, 11:16, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 11:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
slice написа:
Това видео единствено показва, че руснаците (също както българите) не отбират много от вино.

Само добре оборудвана лаборатория разбира от вино.....човека Не! Вкусовите рецептори на човека могат да бъдат заблудени с прости средства и всички напъни на т.н. дегустатори са само суета и гонене на вятъра.Майстор винар е този ,който се стреми да запази това с ,което ни е дарила природата на ,която ние никога няма да можем да й се отблагодарим..Точка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 11:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Майстор винар...а дегустаторите вятър...вино с дюли и билки....природа...
Руснаците (народа) никога не се знаели какво е това вино...
Това не е химия, а опит с който показват винената култура...
Виното само не става...хората въвеждат енологични практики още 14век...дрожди, сулфитиране,бисрене чрез различни прийоми..и какво ли още не...
Ако беше толкова просто и елементарно въобще енологията(тая варварска наука) като наука нямаше да я има...
Нека се ограничим в съветите като се аргументираме за всеки един такъв.
Аз лично бистря понякога и 3 пъти...нямам случай на гола вода...тук има не малко хора които са опитвали това което съм направил и не съм чул да им се струва оголено.
Продължавам да твърдя поради изброените по-горе причини че ползването на бентонит не е някаква порочно химио практика,а нещо необходимо за запазването на едно вино.
Багрилни кристали?-Това пък какво е?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Виноградец написа:
slice написа:
Това видео единствено показва, че руснаците (също както българите) не отбират много от вино.

Само добре оборудвана лаборатория разбира от вино.....човека Не! Вкусовите рецептори на човека могат да бъдат заблудени с прости средства и всички напъни на т.н. дегустатори са само суета и гонене на вятъра.Майстор винар е този ,който се стреми да запази това с ,което ни е дарила природата на ,която ние никога няма да можем да й се отблагодарим..Точка


По принцип има аргумент в това, което казваш аз пуснах една статия от книжка, която засяга точно този въпрос. От същото ми се е оплаквал и Шестака от МЕлник, че се губи традиционния и регионалния вкус и аромат на вината заради намесата на новите технологии. Но пък това не означава, че трябва да седи виното в джибрите докато паднат на дъното аз вече имам 10 литра избистрени по учебник Каберне ще го сравня с другото утре и ще пиша.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 11:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
кой е Шестака?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
ilu6a написа:
кой е Шестака?


Най-известния винопроизводител в Мелник :) Но при всички положения не си сменява бъчвите дори и на 2 години.
Честно казано ако трябва да избирам между някаква стандартизация и тъй нареченото истинско домашно вино избирам стандартизацията, просто няма смисъл да се мъча и да хабя конската пастърма на вятъра :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 12:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
ilu6a написа:
кой е Шестака?



Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 12:23 
Online
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
borisgp написа:
ilu6a написа:
кой е Шестака?


Най-известния винопроизводител в Мелник :) Но при всички положения не си сменява бъчвите дори и на 2 години.
Честно казано ако трябва да избирам между някаква стандартизация и тъй нареченото истинско домашно вино избирам стандартизацията, просто няма смисъл да се мъча и да хабя конската пастърма на вятъра :)


Точно преди месец ми донесоха една бутилка от това вино където го произвежда Шестака. Така миришеше на старо буре, че не се траеше и го изхвърлих с бутилката. По принцип когато ходя в Мелник винаги се отбивам да му опитам виното (на Шестака), ама тази година се е изложил меко казано.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 21  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dimm44, Lukata, marinero_bg и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима