Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 15:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 12:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Както обещах вчера, опитах не две, не три, а цели четири проби :D - от 4-тия, 11-тия и 40-тия ден. Що 4, след като датите са само 3? Защото на 40-тия ден имах вино с бактерии за ЯМКФ, и без. Всички четири проби бяха поставени в хладилника ден преди дегустацията (по принцип първите две са си от самото източване там). Резултата:
- от 4-тия виното беше издуло бутилката най-много, и ясно защо - беше източено при протичаща бурна ферментация. Виното е с най изразен плодов (?) аромат.
- от 11-тия беше с 2 (може би 3) идеи по-малко кисело от предното, без издуване на бутилката
- от 40-тия виното без бактерии за ЯМКФ е с една идея по-малко кисело от виното с бактерии. Както казах, може да се дължи на факта, че съда с виното без бактерии е 5х по-малък в сравнение с 25 литровите дамаджани с бактерии (и 10х по-малък от 50 литровата). Виж между 25 л и 50 л разликата е само 1х, и за аматьор като мен е неуловима. ;)
С други думи, може да му трябва още време, докато се доразвие вкуса. Иначе и двете (със и без бактерии) са по-малко кисели в сравнение с виното от 4-тия и 11-тия ден (предполагам, логично).

П.П. Като гледам каква "бурна" дискусия се е разразила, надали някой ще обърне внимание на написаното от мен. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 12:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Тая дискусия няколко поста нагоре(и мои))) е за триене-нищо полезно...
Нормално е това което си установил...разбира се ,че при приключила ферментация усещането за киселени е по-голямо...по време на ферментацията дрождите образуват значителен брой киселини -мравчена,пропионова,маслена,валерианова,капронова,енантова,млечна,янтарна..ъ всякви ненаситени киселини линолова,олеинова...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 12:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
ilu6a написа:
Нормално е това което си установил...разбира се ,че при приключила ферментация усещането за киселени е по-голямо...по време на ферментацията дрождите образуват значителен брой киселини -мравчена,пропионова,маслена,валерианова,капронова,енантова,млечна,янтарна..ъ всякви ненаситени киселини линолова,олеинова...

Аз стигнах до обратното - че е по-малко кисело. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 13:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
така написано разбрах ,че от 4тия ден и от 11 е по слабо усещането за кисело...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Според мене дискусията си е на място за намесването на елементарните технологични операции във винопроизводството при домашни условия . Хубаво е да чуят хората Шестака и ако могат да си направят изводи как да действат и кое е правилно и кое не. И кое е по тежко, думите на производителя, че виното е истинско или качествата на виното .

Относно бактериите не знам при наличието на толкова отклонения при измерването на захарността дали не е по-добре в домашни условия да се посаждат един месец след приключване на тихата ферментация когато средата се е обогатила на хранителни вещества. Понеже аз моите бактерии ги посадих късно и считам( при % захар във виното 0.и малко), че не е протекла пълноценно на базата на точни лабораторни изследвание при посаждането 10 дни след това и 20 дни след това. И това го казвам при положение, че е вярно твърдението, при правилно протекла ЯМКФ общата киселинност намялява 1-2 г/л за десет дни. А при мен намля на половина от минимума за 20 дни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 13:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
borisgp написа:
Относно бактериите не знам при наличието на толкова отклонения при измерването на захарността дали не е по-добре в домашни условия да се посаждат един месец след приключване на тихата ферментация когато средата се е обогатила на хранителни вещества.

Нещо се обърках. Хем казваш 1 месец след приключване на тихата ферментация, хем че си ги посадил късно. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 13:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
stanilabg написа:
borisgp написа:
Относно бактериите не знам при наличието на толкова отклонения при измерването на захарността дали не е по-добре в домашни условия да се посаждат един месец след приключване на тихата ферментация когато средата се е обогатила на хранителни вещества.

Нещо се обърках. Хем казваш 1 месец след приключване на тихата ферментация, хем че си ги посадил късно. :?


Защото вариантите за посаждане са два или към края на тихата ферментация когато захарта е 2-3% или един месец след приклюване на тихата ферментация когато средата се е обогатила.
Не мога да кажа кой е по успешния вариант, но предполагам, първия щом е даден на упътването на продукта, но при положение, че не можем да си измерим с точност захарността.... и аз тепърва откривам америка като теб така, че това са просто разсаждения на базата четене и първи таз годишен по -сериозен опит.

Независимо от всичко виното ми стана много добро и съм много доволен, а тепърва ще намалявам грешките така, че евалата на Илия и колегите и като цяло на форума !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 16:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
borisgp написа:
Независимо от всичко виното ми стана много добро и съм много доволен...

А това е най-важното! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2012, 19:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
stanilabg написа:
victoryvt написа:
Станила, да не се разочароваш от мириса ?

Нищо не съм отварял, просто питам.

Naskohondata1 написа:
Сложил си Zymaflore rx60?без dynastart,или там други подхранки.....

Сложил съм Zymaflore FX10 + Dynastart, ама в началото. За ЯМКФ съм сложил Viniflora CH35.

Аз питах Виктор,но щом ти отговаряш :thumbs1: Поправям си грешката от по горният пост-имах предвид не Dynastart,а Fermaid K,първото е активатор за Ямкф...Stanilabg,ти нещо си в грешка май...не може да си сложил Dynastart с дрождите


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 08:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Naskohondata1 написа:
stanilabg написа:
Аз питах Виктор,но щом ти отговаряш :thumbs1: Поправям си грешката от по горният пост-имах предвид не Dynastart,а Fermaid K,първото е активатор за Ямкф...Stanilabg,ти нещо си в грешка май...не може да си сложил Dynastart с дрождите

Не съм, или поне си мисля че не съм. По препоръка сложих Dynastart заедно с Zymaflore FX10.
Цитат:
Вид на продукта – Представлява комбинация от фактори, определящи растежа и оцеляването на дрождите, който се добавя към водата при рехидратирането на дрождите.

Цитат:
Dynastart може да се използва при рехидратирането на дрожди за всички видове вина – бели, розови и червени.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 08:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
stanilabg написа:
Naskohondata1 написа:
stanilabg написа:
Аз питах Виктор,но щом ти отговаряш :thumbs1: Поправям си грешката от по горният пост-имах предвид не Dynastart,а Fermaid K,първото е активатор за Ямкф...Stanilabg,ти нещо си в грешка май...не може да си сложил Dynastart с дрождите

Не съм, или поне си мисля че не съм. По препоръка сложих Dynastart заедно с Zymaflore FX10.
Цитат:
Вид на продукта – Представлява комбинация от фактори, определящи растежа и оцеляването на дрождите, който се добавя към водата при рехидратирането на дрождите.

Цитат:
Dynastart може да се използва при рехидратирането на дрожди за всички видове вина – бели, розови и червени.


Toзи активатор ми се струва малко излишен на базата на това, което ми се случи тази година а то беше, че 8 часа след посаждане на дрождите направо щяха да изядат бидона покрай захарта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 08:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
borisgp написа:
Toзи активатор ми се струва малко излишен на базата на това, което ми се случи тази година а то беше, че 8 часа след посаждане на дрождите направо щяха да изядат бидона покрай захарта.

Честно да си призная, и аз имам чувството, че прекалено бързо си вършат работата дрождите, като се добави активатор. Дет се вика, не можах даже седмица да подържа мъстта с гроздето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 15:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
stanilabg написа:
Naskohondata1 написа:
stanilabg написа:
Аз питах Виктор,но щом ти отговаряш :thumbs1: Поправям си грешката от по горният пост-имах предвид не Dynastart,а Fermaid K,първото е активатор за Ямкф...Stanilabg,ти нещо си в грешка май...не може да си сложил Dynastart с дрождите

Не съм, или поне си мисля че не съм. По препоръка сложих Dynastart заедно с Zymaflore FX10.
Цитат:
Вид на продукта – Представлява комбинация от фактори, определящи растежа и оцеляването на дрождите, който се добавя към водата при рехидратирането на дрождите.

Цитат:
Dynastart може да се използва при рехидратирането на дрожди за всички видове вина – бели, розови и червени.

Еее...чисто се олях....пак се оБърках,всичко е наред,Dynastart e активатора на дрождите,обърках го с Malostart който е активатор на ЯМКФ.Пак се извинявам,много имена трябва да помня,а клетките намаляват..... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 15:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Naskohondata1 написа:
Stanilabg,ти нещо си в грешка май...не може да си сложил Dynastart с дрождите

Не е в грешка човека, правилно е действал :)
borisgp написа:
Toзи активатор ми се струва малко излишен на базата на това, което ми се случи тази година а то беше, че 8 часа след посаждане на дрождите направо щяха да изядат бидона покрай захарта.

Не си съвсем прав, просто защото гледаш на нещата от друг ъгъл. Dynastart има и друго предназначения, не само да осигури нормалния старт на ферментацията. Това може да стане и без активатор, но после ... ? Мисля, че по-важен е крайния резултат, а не как е тръгнала ферментацията.

- Използването на Dynastart спомага за подобряване качеството на виното - подобрен аромат и по-малко маскиращи аромата компоненти, както и по-сигурен финал на ферментацията.
- Dynastart оптимизира ароматния потенциал. Вината са чисти – с по-малко летливи киселини, по-малко сяроводород и сулфидни компоненти. По този начин се подчертават повече сортови и ферментационни аромати, продуцирани от дрождите.
- При рехидратиране на дрождите доставя крайно необходимите за мембраната елементи - стероли и гарантира нейната пропускливост, устойчивостта й на алкохол и по-висока ефикасност за транспортиране на захарта на последното поколение дрожди.
- Не внася усвоим азот. Ако гроздовата мъст е с недостиг, добавянето на неорганичен азот може да е необходимо в края на лаг фазата.
- Непременно да се използва в случай на висок потенциален алкохол, ниска мътност на мъстта, ниска температура на ферментация и при подготовка на дрождени култури за рестартиране на спряла ферментация.
- Dynastart е одобрен за производство на органични вина.

За мен е особено ценен заради това, че активираните с него дрожди безпроблемно завършват ферментацията и при трудни условия, като ниска температура и особено при висок алкохол. Последните два фактора почти винаги се оказват сериозна бариера за повечето дрожди. Това важи в пълна сила особено при рестартиране на спрели ферментации. Тази година времето беше благосклонно към домашното винопроизводство, но пък за сметка на това тепърва ще има хора с проблемни, недоизферментирали вина заради високите захари и респективно алкохол. Не е нещо без което не може, но много помага в специални случаи, а и като лека застраховка в случай че не се знае нищо за гроздето и условията при които ще ферментира.

Ааа изпреварил си ме :lol:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 13:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Предполагам, че това което си написал е така най-малко с продуктите, които си закупих тази година и използвах следвайки указанията и ползвайки електронна везна не съм имал никакви проблеми. Но като 10 човка за една седмица ревнат, че им мирише на сяра след дрожди и активатор и почвам да мисля схеми... а всъщност всичко си има обяснение. Да не говорим, че Кабернето ми, което разбирам, че е един от най-проблемните сортове, в повечето случаи нуждаещ се от доста време за отлежаване докато виното стане годно за пиене, даде много добри резултати и вече 3 домашни кабернета които опитвам просто ги удрям в земята по наличие на киселини и танин, а аз съм скромен човек!

Относно спора по-горе за или против технологиите в домашното вино, в събота бях на една хижа и понеже моето вино е прекалено малко и ценно за такива събирания купиха моите приятели чрез връзки и препоръки вино от Виноградец, където хората са върли врагове на дрожди, ензими, бактерии и прочие. Виното хубаво ама вероятно алкохола е изтрепал всички натурално съдържащи се дрожди, диви и питомни в гроздето и виното беше останало доста сладко, ако имах избор нямаше да го пия, но все пак ситуацията беше такава, че като свърши купихме една кутия от хижара за 30 лв на която имаше бележка "цена 11.99" та така с истинското домашно вино... в някои случаи може да се каже, че е доста добро, но истината е съвсем друга.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима