Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 06:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 21  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Проблема в миризмата на сяра май не е в Дрождите и активарора а в допускането средата да е с високо съдържание на алкохол и ниско на кислород....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 11:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Ное 2012, 11:21
Мнения: 17
Здравейте уважаеми господа-другари. Казвам се Крум. Следя диалозите ви с интерес и мога да кажа, че сте ми много полезни. Налага се обаче да задам въпрос.
Имам 80 литра вино. След като му преминаха ферментационните процеси го откалих. Имаше леко кисел вкус, който не ми хареса и го дозирах съответно с калциев карбонат. Сега е добре. Та въпросът ми е следният: Понеже на дъното на съдовете /две стъклени дамаджани и едно пластмасово бидонче/ има неразтворен карбонат, трябва ли пак да го преточвам? Плановете ми за това вино са да се изпие във възможно най-кратки срокове. Не смятам да сулфитирам /проучих с ваша помощ, че ако ще се пие бързо не е нужно/, не смятам и да бистря /виното е в мазе, в което е студено и смятам, че това ще свърши работа/. Виното не е за представителни цели, максимум пет литра да раздам на познати, за които е сигурно, че не могат да направят по-добро. Останалата част смятам да я изпия безапелационно!!! За бидончето е ясно, че ще го преточа, за да го налея в по-малки съдове и там карбонатът ще се отдели. Но с дамаджаните какво да правя? Проблем ли е да си стоят с карбоната до декември или януари или февруари... когато им дойде редът?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 23:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
най-вероятно това не е неразтворен карбонат ,а отделил се тартарат...или иначе казано винен камък.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2012, 08:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Ное 2012, 11:21
Мнения: 17
Утре ще източа бидончето в по-малки съдове и ще видя какво има на дъното. Просто при разбъркване го усещам, че наподобява пясък примерно, задира по дъното. А дава ли негативни ефекти ако си стои във виното два-три месеца?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2012, 14:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Винен камък е щом го бъркаш и на усещане е като пясък...не влияе така отделен на качеството на виното.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2012, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Ное 2012, 11:21
Мнения: 17
Сериозно ти благодаря, ilu6a. Наистина не е карбонат. Отточих виното и дъното, а и страните на бидончето, там където има стеснения бяха покрити с бял материал. По дъното имаше много голямо количество от него. Наподобява някакъв засъхнал гипс примерно. Или нещо подобно. Нямаше някакъв вкус. Малко трудно се чисти от страните на бидончето. Надявам се да не залепва толкова стабилно по стъклените дамаджани. Засега тях ги оставям да седят с него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2012, 21:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Най-лесно се чисти с топла вода.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2012, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Ное 2012, 11:21
Мнения: 17
Това си помислих и аз, но вън беше много студено, а и от студената вода ми измръзнаха ръцете и се прибрах. Оставих го накиснато, утре ще го чистя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2012, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Изминаха 23 дни от второто откаляване и 51 дни от посяването на бактерии за ЯМКФ. Досега никаква видима активност на водния клапан, може би 1 балонче за 1-2 дни. Преди 2-3 дни забелязах, че на повърхността на виното се е образувал "синджир" - на всички 3 дамаджани.
Изображение

Температурата в помещението е 20⁰ (преди месец беше 18⁰, леко се затопли тия дни). Не съм отварял дамаджаните, и не ми се иска много, много.
Трябва ли да ме притеснява това?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2012, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Не би трябвало да има вече,имаш въглероден двуокис.Отгазирай го


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2012, 19:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Naskohondata1 написа:
Не би трябвало да има вече,имаш въглероден двуокис.Отгазирай го

И само 1 балонче за 1-2 дни? :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2012, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Защо просто не си опиташ виното, вместо да се вкарваш в излишна конспирация? Ако имаш контролна проба за сравнение, нещата ще станат съвсем ясни.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2012, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Имам проба, разбира се. Не ми се искаше да го отварям за щяло и нещяло. :)
Да взема да попитам още нещо. Наскоро започнах работа, където имаме "ръчен" рефрактомер, както и цифров/дигитален (японски ;) ). Освен това имаме и уред (устройство) за измерване на титруема киселина. Може ли по някакъв начин да използвам получените резултати? Т.е. ще имам ли полза от такива измервания?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2012, 01:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
stanilabg написа:
Имам проба, разбира се. Не ми се искаше да го отварям за щяло и нещяло. :)
Да взема да попитам още нещо. Наскоро започнах работа, където имаме "ръчен" рефрактомер, както и цифров/дигитален (японски ;) ). Освен това имаме и уред (устройство) за измерване на титруема киселина. Може ли по някакъв начин да използвам получените резултати? Т.е. ще имам ли полза от такива измервания?


Не, според мен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2012, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Можеш да ги използваш, но с някои важни условия. Трябва опитен лаборант, запознат с автоматичния титратор. Опознай "зад-апаратните" устройства и тогава се допитвай до тях. Намери заинтересува от колегите си. Все някак ще получите резултати, но как ще ги тълкувате? Иначе апаратурата и резултатите са безполезни.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 21  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима