Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2012, 11:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Титратора не съм сигурен дали е автоматичен. :? Какво разбираш под автоматичен?

Flanker написа:
Трябва опитен лаборант, запознат с автоматичния титратор. Все някак ще получите резултати, но как ще ги тълкувате?

Нали затова сте вие. :D

П.П. Титратора не се намира в лаборатория. В нашия случай се използва за измерване на титруемата киселина (предполагам) на препарат за пране на авто-части (промишлена пералня). Обслужва го този, който работи на пералнята, т.е. аз или другите колеги. Никой не е завършил лаборант. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2012, 20:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Ясно. Имате някаква апаратура, имате съмнителни "лаборанти" и нямате методика и може би реактиви (за твоите цели) ... По-добре не се занимавай.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2013, 23:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Май се прекарах със пиенето на виното ...
Направих 60л , стана чудесно , но изпих и раздадох на приятели 2/3 ти .
Чак сега - януари обаче след като 2 месеца нямаше промени почна пак да се утаява , виолетова утайка , и на вкус става много, много по- добро .

Остана ми една туба от мин вода 19л , какво да го правя ?
Да остане ли така още година , ... или в бутилки , изобщо не трябва ли да го правим с 1 година напред , тоест да пием само миналогодишно , разликата е огромна ...?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 09:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Трябва !
Ама не знам защо не успява да се залегне :megagrin:
Аз съм си скрил сам от себе си няколко бутилки мерло-2011 и периодично си намирам повод да извадя някоя.
Не само че не се разваля, а става все по-добро.
Новото 2012 е малко зелено, но и то бива засега.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 12:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Един месец по късно, от както писах, че ме притеснява синджира, който се образува на повърхността на виното, източих първите 25л вино в 5-литрови дамаджани. Виното въобще не е газирано, направо си е супер. Както каза emil emilov, става все по добро. :) Между временно, синджира почти изчезна.
Искам да попитам, да слагам ли дамаджаните легнали или да ги оставям изправени? С коркови тапи са, конусовидни, варени и вкарани до толкова, че да мога след това да ги извадя без тирбушон. По принцип едвам ги изваждам, но все пак може да влиза въздух при разсъхване. Виното е предназначено за сегашна консумация, но имам и "второ вино, за приятели", което също трябва да се изпие. Т.е. може да мине месец, два, докато влезне в употреба (а и с тия смени, не ми остава много време за наливане :D ).

И друго нещо. На повърхността на второто вино (в същите 5-литрови дамаджани), се образува нещо като люспа - не се разтваря при при разклащане, просто се разчупва и стои на люспички. Успявам да я прецедя през филтър за чай и според моите скромни познания, не придава на виното никакъв вкус. На какво може да се дължи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 15:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
тази люспа,всъщност да е ципа по повърхноста?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 16:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Май цветясва, напъвай да го пиеш.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Ако е просто фина тънка ципа - колкото да я има, едва ли е нещо сериозно. Според мен не е цветясване. Притеснително би било ако ципата е по скоро пелена с бяло сив, в някои случаи дори кафеникаво червен цвят. Пий си го със здраве :prost2:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 22:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Фланкер ,точно това имах предвид...понякога като се охлади виното в по-големите съдове се появяват такива неща...при затопляне изчезват..някакви етерични масла ли ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2013, 00:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
ilu6a написа:
тази люспа,всъщност да е ципа по повърхноста?

Flanker написа:
Ако е просто фина тънка ципа - колкото да я има, едва ли е нещо сериозно.

Не е ципа. Държи се като слой маст в манджа, когато е изстудена - начупва се на парчета и не се разтегля като ципа.
По другия въпрос - да ги слагам ли в легнало положение дамаджаните?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2013, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
stanilabg написа:
По другия въпрос - да ги слагам ли в легнало положение дамаджаните?


Недей...няма ли да избият тапите!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2013, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Хм, де да знам. :? Не протича нищо, ама знае ли се....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2013, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Наближава времето за пълнене в бутилки. Смятам да сулфитирам преди това. Как се постъпва?
На опаковката (метабисулфат) е написано:
за слабо сулфитиране - 10 гр на 100 л
за средно сулфитиране - 20 гр на 100 л
за силно сулфитиране - 30 гр на 100 л

Не се споменава за вида на гроздето, т.е. предполагам еднакво дозиране за каквото и да е грозде. Така ли е? Такива ли са нормалните дози или има и други? Кои са за предпочитане?
Каква е цялата процедура - трябва ли сулфитираното вино да стои известно време (1-2 часа) в съда, преди да се налее и запечата в бутилки?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2013, 07:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
В твоя случай зависи,какво е било гроздето,здраво ли е било,не дотам добро ли...сулфитирал ли си досега или не.Все въпроси на които трябва да си отговориш ,преди да сулфитираш.Също,колко време ще отлежава виното?Ако ще го пиеш до година,няма нужда от сулфитиране.Аз процедирам така-сулфитирам със 20 ppm(parts per million)метабисулфит в началото предвид здравото грозде.Слет това на всяко откаляване(2 или 3 пъти) сулфитирам отново с 20 ppm(трябва да обърна в гр на литър :datz: )На финала преди бутилиране откалявам и сулфитирам отново същата доза.Слагам в 25 литровата дамаджана метабисулфита и наливам отгоре откаленото вино.След това,не чакам въобще,а наливам в бутилките.За да си сигурен,че ще сложиш правилна доза все пак,има ампули с които се мери нивото на серният окис.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2013, 17:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Наско, благодаря за отговорът.
Гроздето беше 80% Каберне и 20% Blaufränkisch. Общо 200 кг, напълно здраво, без едно мухлясало зърно. Сулфитирал съм го само в началото с 24 гр метабисулфит (на цялото количество).
Дали ще го пия догодина. :? Имам 75 литра, от които смятам да бутилирам 50 - другите 25 ще си ги пия сега (докато издържат), като ги разлея по 5 литрови дамаджани. Тях няма да ги сулфитирам. Петдесетте литра ми се щеше да изтраят колкото може повече. Сега, ако се наложи да се пият догодина, ще бъде догодина, ако артисат, ще бъдат за по късно. С други думи, аз да се приготвя за по дълго време, а пък като се наложи, ще се пият и след месец. :D
От написаното от теб, изхождам, че го бъкаш яко с метабисулфит. Т.е. моите два пъти ще са нищо в сравнение с твоите 4-5 пъти. Така че, дори и да го пия след месец от както съм го бутилирал, предполагам нищо няма да ми навреди. Или?

П.П. Според Google, 1 ppm = 1 мг/л. Ти тия 20 ppm на какво количество вино ги слагаш?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Diqn 81, gizdo007 и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима