Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Производителите са указали как се подготвят дрождите. Ръсенето като семе на полето си е отговорност на този, който не спазва указанията. Свободните съчинения често водят до нежелани резултати и накрая друг е виновен :) Спазвайте си елементарните процедури и всичко ще е наред.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2013, 21:35
Мнения: 18
Ехааа , цяла лекция , на теория научих много неща :idea: само трябва да ги приложа на практика !Благодаря ! Предполагам ,че 100кг НЕ е равно на 100л мъст :? Бидона съм си го разгграфил на литри 50,100,150 и т.н. ще се наложи да тегля преди да изсипя в бидон(Я) :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 22:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Да е лесно за смятане-грубо цифрите са тези:
120кг грозде почистено от чепки и смачкано запълва обем от 100л.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 11:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Здравейте,
Реших да направя бяло вино за първи път и чета тази и др. теми за домашно вино вече шести път, и изникват все още въпроси.
Гроздето от което евентуално ще правя вино е Кайлъшки мискет със 21-22% захарност, тук трябва да благодаря на МОНИ, че ме ориентира своевременно от къде да го закупя. :2thumbs:
1. Кога се поставят ензимите за бяло вино? В инструкцията към тях пише 3-4 часа след сулфатиране. От друга страна се препоръчва мъстта да се източи възможно най бързо т.е. не се ли губи ефекта на ензима
Lafazym Extract.
2. След смилането на гроздето да ли да пресовам веднага или да изчакам 12-24 часа с поставения ензим.
3. Има ли смисъл пресования остатък да се залее със захарен сироп и отново да се подложи на ферментация за ракия, да ли ще има някакви аромати или ще стане "табуреткова ракия"

Въобще ако някой има изпитана рецепта ако може да помогне :?:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 23:33 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 19:37
Мнения: 23
Местожителство: varna
Вийте сега днес смелих гроздето ( мерло 24-25 алк гр.) и го сложих в бидон с кранче може би направих грешка като не прочетох преди да го купя но стана спонтанно . Сега искам да ви питам каде греша в моята примерна рецепта. Нямам намерение да замразявам, дезинфекцирам, посявам, регулирам , стартирам и тнт. ( а можеби е вече касно)
Примерно
1 почистих гроздето и го смелих в бидон ( пластмасов )
2 с една разклонена пръчка извадих чепките (колкото можах)
3 ще изчакам 5-7 дена и ще източа шарата ( може би му викате маста)
4 ще сложа по еди си колко грама от ония препарат забравих му името
и ще се надявам да стане нещо... ( по възможност хубаво)

Ако според някои сам направил нещо фатално кажете ми как мога да го поправя все още съм на 2 ра от моите точки
благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2013, 08:28 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
Orel написа:
Здравейте,
Реших да направя бяло вино за първи път и чета тази и др. теми за домашно вино вече шести път, и изникват все още въпроси.
Гроздето от което евентуално ще правя вино е Кайлъшки мискет със 21-22% захарност, тук трябва да благодаря на МОНИ, че ме ориентира своевременно от къде да го закупя. :2thumbs:
1. Кога се поставят ензимите за бяло вино? В инструкцията към тях пише 3-4 часа след сулфатиране. От друга страна се препоръчва мъстта да се източи възможно най бързо т.е. не се ли губи ефекта на ензима
Lafazym Extract.
2. След смилането на гроздето да ли да пресовам веднага или да изчакам 12-24 часа с поставения ензим.
3. Има ли смисъл пресования остатък да се залее със захарен сироп и отново да се подложи на ферментация за ракия, да ли ще има някакви аромати или ще стане "табуреткова ракия"

Въобще ако някой има изпитана рецепта ако може да помогне :?:



1. Поставяй го като мелиш - на порции. Може накрая да разбъркаш добре цялото количество
2. Изчакай 2-4 часа - да подейства и точиш мъстта
3. За кайлъшки Мискет има смисъл


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2013, 08:31 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
trayn написа:
Вийте сега днес смелих гроздето ( мерло 24-25 алк гр.) и го сложих в бидон с кранче може би направих грешка като не прочетох преди да го купя но стана спонтанно . Сега искам да ви питам каде греша в моята примерна рецепта. Нямам намерение да замразявам, дезинфекцирам, посявам, регулирам , стартирам и тнт. ( а можеби е вече касно)
Примерно
1 почистих гроздето и го смелих в бидон ( пластмасов )
2 с една разклонена пръчка извадих чепките (колкото можах)
3 ще изчакам 5-7 дена и ще източа шарата ( може би му викате маста)
4 ще сложа по еди си колко грама от ония препарат забравих му името
и ще се надявам да стане нещо... ( по възможност хубаво)

Ако според някои сам направил нещо фатално кажете ми как мога да го поправя все още съм на 2 ра от моите точки
благодаря предварително.



3. Червеното - ферментира мъстта със зърната. След край на ферментацията точиш Вино
4. Сложи няколко грама и от другия препарат и надеждата ще е по - добра :dance:


Последна промяна vinoirakia на 13 Сеп 2013, 19:39, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2013, 08:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Фев 2012, 09:52
Мнения: 76
Местожителство: Горна Джумая
4. Сложи няколко грама и от другия препарат и надеждата ще е по - добра :dance:[/quote]

:lachtot:

_________________
Дестилацията не е хоби,а диагноза


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Имам възможност да се снабдя с "сух лед". Мога ли да го използвам за мацерация и в какво да го сложа, за да не се "изсипе" в джибрите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2013, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2013, 21:35
Мнения: 18
След около седмица активно попиване на информация тук от форума ми се изясниха доста неща относно червеното вино! Ето как ще процедирам - обирам гроздето за един ден , на следващя ден го изчиствам от некачествените зърна , отделям чепките и го смачквам и слагам в бидона ,меря захарността ако е 24-25 добре, ако не коригирам със захар до тези стойности ! Сулфитирам с КМБС ,след около 2 часа слагам дрождите като преди това съм ги рехидратирал за около 15 мин в хладка вода и след това ги изсипвам кофа в която съм сложил мъст и когато в кофата започне ферментация изсипвам в бидон(Я) ! След това бъркам мъста в бидона два дни и после докато трае бурната ферментация потапям шапката и претакам докато захарността падне до 1 ,след което отделям виното в друг бидон с воден клапан докато трае тихата ферментация ,след което откявам (отточвам) махам утайката и пак връщам в бидона и после идва щастливия миг :zauf2: Правилно лисъм разбрал ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 11:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2012, 16:59
Мнения: 13
Здравейте моля за мнение за следният казус.

Количество грозде 800кг (каберне и мерло) захарност 24-25 сложенини 12.09. - вечерта в момента захарност 15% което според мен е нормално.
В друг съд Рубин захарност 25 отново сложени на 12.09 - захарност 5% което ме изненадва и нормално ли е това.

При цялото количество е сулфитирано с КБМС, дрожди RX60, Активатор DynaStart и храна Thiazote PH

Моля за мнения на какво се дължи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 12:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
относно въпроса на stanilabg за сухия лед

Аз не виждам причина директно да не се вложи в мъстта. От една страна ще се понижи температурата, от друга разпада до CO2 (т.е. преминаването му в газообразно състояние) ще образува предпазен слой в съда. А елиминирането на кислорода на този етап е повече от желано (според мен).

Тук беше пуснато и клипче, ако не се лъжа от Напа Валей. След сортиране зърната се пълнеха директно в бурета и един младеж ръсеше сух лед.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 12:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
lio00 написа:

Моля за мнения на какво се дължи.

Еднакви ли количества са каб + мерлото и рубина...Нещата зависят експоненциално и от вложените на старта консумативи...тоест и от количеството дрожди.
Възможно е просто единия съд да има по-добър старт.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 15:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2013, 22:53
Мнения: 16
Сухия лед го слагайте директно, той хем охлажда, хем предпазва от окисление. Но в стремежа си да запазите джибрата под инертен газ внимавайте да не стане МЯУ, като се има предвид, че и от нея ще започнат да се отделят макар и минимални количества CO2.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2012, 16:59
Мнения: 13
ilu6a написа:
lio00 написа:

Моля за мнения на какво се дължи.

Еднакви ли количества са каб + мерлото и рубина...Нещата зависят експоненциално и от вложените на старта консумативи...тоест и от количеството дрожди.
Възможно е просто единия съд да има по-добър старт.


Рубина е в инокс 315л - 350кг


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: teodor_first и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима