Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 20:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 10:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Thiazote PH е хранителна смес внасяща фактори за растежа на дрождите.Thiazote PH се внася на два етапа: половината доза при засяването на гроздовата мъст с дрождите, а другата половина преди изферментиране на 1/3 от захарите.
Dynastart се ползва при рехидрирането на дрождите -той не внася азот,че да го слагаш на етапи.
Дрождите и Dynastart се смесват при рехидрирането.
Чипса можеш да сложиш и в началото на ферментацията,а може и на етап вече спокойно вино..
Бентонита и добре да поседи 10тина дена преди са се откали виното.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 11:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2013, 11:11
Мнения: 14
Местожителство: Благоевград
ilu6a написа:
Thiazote PH е хранителна смес внасяща фактори за растежа на дрождите.Thiazote PH се внася на два етапа: половината доза при засяването на гроздовата мъст с дрождите, а другата половина преди изферментиране на 1/3 от захарите.
Dynastart се ползва при рехидрирането на дрождите -той не внася азот,че да го слагаш на етапи.
Дрождите и Dynastart се смесват при рехидрирането.

Благодаря, "Thiazote PH" съм го пропуснал, сега ще го поръчам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 13:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
При смилане на гроздето ще сулфитирам. Обаче ме чакат около 2 часа път, т.е. материала ще е затворен плътно в бидони. Като го присипя на мястото за ферментация, трябва ли да изчакам още 2 часа преди посяване с дрожди за да "изветрее"?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 13:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
не

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 13:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Ок. :)

П.П. Направо забравих, че ще охлаждам с сух лед. :datz: Въпросът ми беше безсмислен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 13:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
те двете неща не се взаимоизключват

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
В какъв смисъл?
Смятам да го охлаждам ~24 часа. До тогава все ще е изветрял серния.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 15:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
аха разбрах ...да не вземеш пак да сулфитираш?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Не, разбира се. :)

Иначе сега като се замисля, не знам дали ще стане работата с сухия лед. Тоя моя човек ми каза, че ги зареждали само в понеделник. На мен ще ми трябва в неделя, т.е. след 6 дни. Не съм сигурен, дали няма да се "стопи" до тогава. По принцип нямам място в фризера, но дори и да допусна, че ще се вмести в него, пак ще има разтопяване - фризера е с 50-тина градуса по-топъл. :D А и в какво да го сложа? В кесия едва ли ще стане работата. :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 23:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
дюаров съд.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 14:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Аз си мислех за хладилна чанта. :?
А за дюаровия съд.... единствено се сещам за термос.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 15:29 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
знам, че всеки си има тертип и предпочитания но при каква захарност или плътност отделяте червеното от джибри те ,моята практика е при показания на рефрактомера 12 брикс /26 първоначална / което би трябвало да е около 3% реални или плътност 1,01 но това като време в което виното престоява в джибри те ми се вижда малко повече затова съм решил да го съкратя малко и да го извадя някъде при плътност 1,03 и захарност към 6 или 14 на рефрактомера ,това дали няма да ми създаде проблем при тихата ферментация


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Не е ли по-важно колко дни е стояло виното при ципите, а не при каква захарност ще се отдели. За екстракцията на цвят съм сигурен че е важно времето, а не до каква захарност ще стои, за другите вещества които се извличат обаче, не знам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 00:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
едно от значенията за захарността е за ЯМКФ.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 12:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Задържането в ципите зависи и за какво е предназначено виното. Ако е за бърза консумация се вади при по-висока плътност, ако е за отлежаване при по-ниска , ако е за специална резерва още по-ниска. Точните цифри, по-късно.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata, GunGod и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима