Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Май 2012, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Макар и в Гугъл да превеждат Racking като претакане, мисля че по-точния превод е източване или изцеждане. Не че мисля, че американците са по-назад от нас, особено професионалните винарни, но китове съдържащи кофа с кранче, туба, маркуч , концентриран гроздов сок и "гроздови шлюпки" ми се струват под нашето ниво.
Тръпката да претакаш 2-3-4 пъти виното през някоя грапава или специално набраздена дъска, или през снопче лозови пръчки, за да глътне малко свеж планински въздух( в моя случай мръсен софийски) и да се освободи от CO2, ми се струва по-примамлива, а и по-добра техника от кофа-маркуч-туба-клапан-бъркане до припадък с ръчна дрелка или изсмукване с вакуум-помпа с надеждата да се "разгазира" виното. Нямам нищо против филтрирането, но мисля че с няколко претаквания и преточвания в точното време, се постига достатъчна бистрота за лична (домашна) консумация. Тук пак ще похваля Victoryvt, който въоръжен само с мерак( без никакво специално обурудване) и използващ някои основни правила, е сътворил отлично домашно вино. Същото се отнася и за Илюша, както и за много други колеги от форума (да вземат да си донесат вината на някоя среща, че да ги похваля поименно :megagrin: ).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Май 2012, 23:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Въпрос на личен избор е,да претакаш или да филтрираш.Аз избирам и да съм по средата по простата причина,че искам да оставя вино да отлежава няколко години напред...а това с претакания няма как да стане,защото неизменно ще има утайка.Това е разлика между домашните вина и вината от магазините.Относно моето домашно вино,0 захарност на карменера и 8% на кабернето при продължаваща ферментация...интересен случай....тези zymaflore май бавно работят :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2012, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Благодаря за похвалата.
Обаче ...
Имаше една неочаквана техника при мен тая година - тъкмо когато се канех да го бистря с бентонит се случи да паднат температурите до -20 гр.
Та аз реших да го изкарам навън на терасата да поизстине и да се избистри само.
Обаче нещо не прецених колко време му трябва да замръзне, та по едно време го видях че взе да прави кристалчета и го внесох бързо.
Падна страшно много утайка.
След два дена го преточих, сложих малко серен двуокис, бутилирах и сега 4 месеца по-късно в бутилките няма грам утайка, което ме навежда на мисълта че ще може да бъде оставено да отлежи.
Обаче отлежаването в буре си е друга работа. За там вече опит нямам.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2012, 09:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Наско, и моите впечатления са такива ;) Предната година експериментирах с два щама е единия определено ферментира по-бавно, но пък и температурните им диапазони са различни. За сметка на това ферментацията беше много стабилна при начална захарност 25% и я изкараха докрай без проблем. За мен чакането си струваше, предвид богатия вкусово-ароматичен профил на виното което се получи ... и което свърши :?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2012, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Кармеенера вече е във фаза тиха ферментация,а кабернето още се мъчи с 5-6% остатъчна :D едни и същи дрожди,но едното с потопена шапка,а другото не.Прави ми впечатление,че темпер.беше стабилна,в рамките на 22-25 градуса,докато при лалвина които използвах по-рано темп. Беше над 27 гр....и превря до 0 за точно 4 дни при захарност 26%....а сега откарахме вече 10 дни :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2012, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Ааа :lol: лалвин-а не го намесвай. И той си има доста аналози ;) Искаш да правиш вино или искаш просто да изферментираш нещо? Това са много различни неща, а предполагам и ти си съгласен. При 27 градуса е нормално да има форсиране. По-плодовите вина се получават при малко по-ниските температури, така че имай търпение. Ще кажеш за резултата след доста време. Чакай си и ще видиш накрая :thumbs1: Иначе наистина е малко странно такова забавяне. Състав на гроздето, аерации ... кой знае.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2012, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
След 13 дни кабернето приключи с бурната ферментация при начална захарност 26%.Днес ще го прехвърлям на тиха ферментация...интересно ми е,дали няма да натежи много откъм танини...все пак,обикновенно приключвам бурната ферментация в рамките на 5-7 дни,...Или да го правя на ракия :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2012, 09:53 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
През целото време ли беше с люспите?Но и да натежи на танини ,бистреното ще свали част от тях.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Май 2012, 00:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
ilu6a написа:
През целото време ли беше с люспите?Но и да натежи на танини ,бистреното ще свали част от тях.

Да,през цялото време..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 07:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Вчера преточих виното....има някакъв неприятен мирис,не мога да го оприлича на сероводород(развалени яйца)но може да е това.Как стана и защо,нямам представа,при положение,че имаше храна за дрождите,които бях сложил според инструкцията.При претакането отвисоко върху дъска,имаше видим резултат за кратко време,след което днес източих малко и....същата работа.Знам за претакането върху медна ламарина,но то пък ще даде известна доза меден окис на виното....някакви други изпитани и работещи методи?мириса е и при двата вида грозде–карменер и каберне.При карменера,бурната протече с потопена шапка,и имаше наченки на някакъв неприятен мирис още в началото.При кабернето бурната премина с плаваща шапка и този мирис го долових едва при претакането...цитирам пасаж от книгата на Димитър Цаков-в противен случай,сероводородът се свързва с алкохола и се образуват трудно разтворими съединения(МЕРКАПТАНИ)отстраняването на които е напълно невъзможно.....и толкоз...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
В какъв съд ти беше тихата ферментация ? Предполагам буре, понеже знам че си фен на хубавите дървени бурета.
Да не се окаже че си се престарал в измиването и дезинфекцията му и е останал в някаква форма серен двуокис в бурето - от там при все още вървяща някаква макар и тиха ферментация да се е получил сероводород.
Ако процесите са приключили - би трябвало да изчезне миризмата след претакане, ако трябва многократно. Ако обаче за момента изчезва, а след това пак се появява - значи процесите си вървят и претакането няма да ги оправи.
А може ли да не е сероводород, а амоняк ?
Миризмата на амоняк е подобна на тази в добре опикан и осран от животните селски обор.
Аз брах ядове с една проблемна ферментация така и сега имам ракия синя на цвят с мирис на пикня. :)
Не знам и след преваряване дали ще се оправи.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 11:58 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
много е вероятно причината да е в недостатъчното количество храна. нормално сероводородните тонове се появяват в такива случаи. може да си сложил дозата по предписание но при всички случаи, тази доза е за корекция на вече съществуващия в мъстта асимилируем азот. т.е. ако грозддето е било с нисък такъв, то дозата ти може да е била недостатъчна. другата опция която съществува е при нормално количество азот в мъстта, да си добавил само органичен азот (DAP, DAS) - висока доза в началото. дрождите по презумция консумират неорганичния което води до натрупване на голяма биомаса, която обаче после няма с какво да се храни и ето ти го резултата. затова баланса на органичен с неорганичен азот е много важен но малко хора обръщат внимание на това. както и да е - това е друга тема. третата причина е ако си ферментирал при температура която не е подходяща за дрождите - всеки от щамовете си върви с азотни и температурни изисквания. едва ли си пресулфитирал - затова не го коментирам. вероятно може да се пише още доста но според мен това са основните причини. не се притеснявай - все ще се оправи ;) но ще иска бутане около него. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Victoryvt,не е в буре,а в бидони,както всеки път.Както казах,мисля,че е сероводород,но съм сигурен,че не е амоняк.Мириса не е точно на развалени яйца,защото сигурно се смесва с мириса на виното и затова ,може би не е така отчетлив. Lambri ,винаги темп в помещението е в рамките 20-22 гр и мисля,че в случая не причина.Днес преточих пиното и при него няма никакъв проблем.и трите вида вина са правени с едни и същ вид дрожди zimaflore rx 60. Ще се претаква,щом трябва,пък дано се оправи.Няма да го слагам в буре,докато не изчезне напълно мириса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 23:03 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
вероятно температурата не е проблем а някой от другите фактори които споменах. само за да изключим фактора температура - замервал ли си температурата на мъстта по време на ферментацията ? по принцип червените дрожди не са много щастливи от такива температури на ферментация. това което може да направиш е следното - обади се на тези от които си взел дрождите и искай да ти пратят малко quertanin - чист а не някоя от разновидностите за да нямаш влияние върху вкусът на виното. сложи доза от порядъка на 0,5 до 1 - 1,5 гр на 100 литра. направи си първо проба за да видиш ефекта и кой ще ти пасне най- добре на вината. ако е редукция - ще изчезне. внасянето на кислород е колкото добро - толкова и лошо така че пробвай и този метод.ако искаш в последствие виното да се запази по-дълго време и да придобие добра структура може да си поиграеш с по-големи дози - но задължително заложи проба и опитай след около 10 дни. много е важно да махнеш всички възможни утайки от дрожди - ако не са били хранени добре, то отделянето на серни компоненти продължава и в последствие.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2012, 07:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
На сайта от който купих дрождите има само това http://thevintnervault.com/product/4047 ... tense.html .Разфасовките са по кило,ако не е quertanin сигурно няма да има ефект..Температурата на мъстта по време на ферментацията беше в рамките на 22-24 гр.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима