Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 18:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 10:56 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
hellreiser написа:
Вина за скорошна консумация - отделяне при 1,050-1,030
Вина за едногодишно отлежаване - 1,40-1,020
Вина резерва- 1,030-1,010
Вина специална резерва - 1,020-1,000
Вина специална селекция,колекционни - 1,000 и надолу

за едногодишно отлежаване предполагам 1,40 трябва да е 1,04
при тази плътност захарността според моите сметки е около 10 или за дни престой в джибрите около 3/4 при първоначална 25 брикс .
правилно ли съм ги пресметнал .. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 12:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
:datz: естествено, че е 1.040, техническа грешка

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 01:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 17:55
Мнения: 32
kitaen написа:
Около 30 дни над 18/20 гр. След това откалваш без много достъп на кислород,измиваш и на студено на терасата без воден клапан,съдовете трябва да са пълни винаги догоре.


Значи след като го откаля по добре в туби пълни догоре отколкото в бидона пак?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 10:56 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
относно дезинфекцията на съдовете искам да попитам има ли проблем,ако два три часа преди използване на пресата се измие добре с гореща вода и после разтвор от 0, 100 серниста на 10 л топла вода се дезинфекцира .
сернистата да не създаде проблем при изстискване на сока и да обърка тихата ферментация .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 11:15 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
[quote="ika"]... два три часа преди използване на пресата ...[/quote]
Няма проблем. За това време ще изветрее всичко.
И да знаеш, това е ДОБРА практика.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 13:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Утре ще ходя за грозде и тъй като при нас е с ниска захарност, ще трябва и захар. Въпросът е, кога да я добавя - преди охлаждане за студена мацерация или след нея, като започна да затоплям?

Друго. Трябва ли да се завишат дозите за сулфитиране, като се има предвид, че няма да се посяват дрожди след 2-3 часа? При нас продават метабисулфит, на чиято опаковка е написано:
- за едноседмично консервиране на мъстта при хладно време - 40 гр/100л


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 15:12 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
[quote="stanilabg"]Утре ще ходя за грозде и тъй като при нас е с ниска захарност, ще трябва и захар. Въпросът е, кога да я добавя - преди охлаждане за студена мацерация или след нея, като започна да затоплям?[/quote]

Здравей [b]stanilabg[/b], аз бих я добавил, когато започна да затоплям. Отделям малко мъст, загрявам я и разтварям захарта. Две в едно. Но това е моето, субективно мнение.
Успех желая, и дано случиш на по-сладко грозде!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 15:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
lhristov написа:

Здравей stanilabg, аз бих я добавил, когато започна да затоплям. Отделям малко мъст, загрявам я и разтварям захарта. Две в едно. Но това е моето, субективно мнение.
Успех желая, и дано случиш на по-сладко грозде!

Аз точно така го направих...след настойването,затоплих вода да не пари,дрожди и добавих в затоплен сок в 10л шише (тук може да добавиш и захар да се разтвори).Оставих до сутринта,когато вече бяха тръгнали да папат.Затоплих вътре в основния бидон мъстта и добавих активираните дрожди (като тръгнат и в бидона,тогава ДАФ).Сега си протича нормална ферментация,но топля отвътре със стъклени дамаджанки.В мазата вече стана 16гр.,дори мисля,че тези масовите дрожди на Ванков им е студено и при 18/19гр. и бавно тръгва бурната.

п.п. Сулфитирането го направих стандартно-12мл/100л КМБС,но изстудявах 2 дни на 15гр.Ако е по-дълго сигурно има рискове и затова трябва по-висока доза,но по-принцип навсякъде във форума се препоръчва да не се прекалява с дозите при сулфитиране.
Съветвам те ако ще правиш за първи път мацерация да не е повече от 2/3 дни.
При мен за два дни ширата получи страхотен цвят като на готово вино...другите качества ще ги оценя като стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 09:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Благодаря за отговорите. :)
kitaen написа:
Съветвам те ако ще правиш за първи път мацерация да не е повече от 2/3 дни.

Точно 2 дни смятам да охлаждам. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: irkon, kaishev, stinger, vkgeorgiev1 и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима