Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 14:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2012, 12:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Тъй като нямам мелачка, досега съм мачкал гроздето в чувал, но съм правил виното с чепките. Тази година съм решил да махна чепките чрез рапицова мрежа (предполагам омазването е голямо). Обаче ме глозга един въпрос:
след като е без чепки, няма да мога да го намачкам ефективно, защото зърната ще "бягат", т.е. времето ще се увеличи. Тъй като процеса ще е по-бавен, няма ли да започне да ферментира първата част, докато намачкам последната? Или трябва с всяка част да сулфитирам? Как да изчисля по колко серниста да слагам с всяко мачкане?
Някакви предложения?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2012, 14:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Използвай кофа, дрелка и бъркалка за строителни смеси.
Дори и без преработка пасира идеално.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2012, 15:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
victoryvt написа:
Използвай кофа, дрелка и бъркалка за строителни смеси.
Дори и без преработка пасира идеално.

Няма ли нужда от заостряне на бъркалката?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2012, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Има, ама и така както е пак върши работа.
Аз 160 кг. кайсии как мислиш ги пюрирах ?
Е, още има следи по стените, ама това е друг въпрос :megagrin:
Обаче има различни бъркалки и не се наемам да кажа коя е най-добра за пюре. Моята беше с една двойна спирала като на ДНК, виждал съм и едни с много малко материал, не знам дали ще са по-добри или по-лоши.
Обаче за грозде ще е лесно, кайсиите бяха труднички.
Ако искаш перни им по един пирон заварен напречно, ако има кой да го завари - да стане като перка.
Другият вариант е да се направи от шпилка 8мм с гайки и шайби да се захване напречно някаква яка ламарина заточена с флекс примерно. И малко да се огъне като перка на самолет.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2012, 17:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Аз две поредни години ползвах точно такава бъркалка Изображение за мачкане на гроздето. С такава си бъркам и материала на работа.

Не се нуждае за заточване, защото не трябва да се нараняват семките. Дрелката е около 500 оборота, специално за разбъркване на строителни смеси.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2012, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Такова не е ли по подходящо?
Изображение

За друго се сетих. А ако го намачкам както досега с чепките, и после го "прецедя" през рабица?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2012, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Не съм ползвал такава, но предполагам, че ще стане. Важното е да не заточваш нищо.

Аз първо минавам през мрежата и после бъркам. Става добре. Ако бъркаш с чепките ще се увиват много покрай бъркалката и ще береш ядове. Аз при отделени чепки я чистя няколко пъти, смятай ако имаше чепки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2012, 08:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Илиян Илиев™ написа:
Аз първо минавам през мрежата и после бъркам. Става добре. Ако бъркаш с чепките ще се увиват много покрай бъркалката и ще береш ядове. Аз при отделени чепки я чистя няколко пъти, смятай ако имаше чепки.

Явно не съм се изразил правилно. Имах предвид, дали да го направя по стария начин - както е гроздето в чувал, го мачкам с краката, без да махам чепките и тогава го "прецеждам" през рабица. Т.е. без да използвам бъркачка.
Между впрочем, като заговорихме за рабица, тя ли е най подходящия вид мрежа за тази операция? Питам, защото не знам дали има тук такива (не съм търсил, но не казвам, че няма да има на 100%).

Допълнено: Сега намерих по тукашните сайтове, но има най различни - 20мм, 25мм на страната. Предполагам, че по-голяма е по-добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2012, 11:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Аз ползвам стоманена мрежа с квадратни отвори. Май около 2х2 см. Мога да премеря, ако искаш. Предполагам, че и с малко по-големи ще стане.

А за варианта с мачкане и после ронкане не мога да кажа нищо. Трябва да опиташ, но според мен ще е по-трудно. Все си мисля, че цялото зърно пада по-лесна след като се заклещи в мрежата, нали е твърдо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2012, 14:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Просто се сетих, че когато го намачкам хубаво с краката, няма зърно останало по чепките. Т.е. ще е достатъчно само да го прецедя през мрежата, без да има нужда от ронкане. Поне така си мисля, явно без да пробвам няма как да разбера.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2012, 14:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
По принцип и с дрелката не остават цели, но си иска повече бъркане. Освен това при ферментацията се пукат случайно останалите. И после с преста се досмачква всичко. Смятай че аз намирам дъното покрито със семки, като прехвърлям матеряла от тината в пресата. Но имай предвид, че първия път го държах около седмица, а втория около 3-4 дни преди да пресовам и да отделя джибрите от мъстта.

п.п. Ако все пак решиш да пробваш с дрелка, може да опиташ да отсипваш от сока от време на време. По този начин зърната не плуват и се пукат по-лесно според мен. Освен това при самото ронкане с мрежа също се пукат доста от зърната. Не смятам, че трябва да им се вталяваш чак толкова на зърната дали са добре намачкани или не, ако ще пресоваш след бурната верментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2012, 15:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Илиян Илиев™ написа:
Не смятам, че трябва да им се вталяваш чак толкова на зърната дали са добре намачкани или не, ако ще пресоваш след бурната верментация.

Не се задълбочавам. Просто се чудя, как така не съм се сетил да го прецеждам след като съм го намачкал.
Един въпрос изниква. Дали не повлиява на вкуса мачкането с чепките - т.е. да пускат нещо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2012, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Че тя нали мелачко-ронкачката точно това прави - мачка с чепките и после отделя чепките и ги изтласква, а другото си пада надолу.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2012, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Чепките влияят на вкуса, ако останат в мъстта по време на ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2012, 23:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
victoryvt написа:
Че тя нали мелачко-ронкачката точно това прави - мачка с чепките и после отделя чепките и ги изтласква, а другото си пада надолу.

Май започвам да издребнявам, но все пак.... :roll:
112 кг съм - като стъпя на чепката я размазвам. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 309 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима