Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 15:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 23:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 22:22
Мнения: 35
Едно PDF-че. Нека по-разбиращите да го погледна и ако е полезно да остане. Слагам го тук, че темата се оформила за книжки! Попаднах на него случайно!

http://www.nbu.bg/PUBLIC/IMAGES/File/departamenti/nauki%20za%20zemiata%20i%20okolnata%20sreda/11.pdf

Винопроизводството Отглеждането на качествено грозде, производството на бяло вино и екологичните фактори свързани с него. ит.н......


Още едно - Микроорганизми във виното
http://www.vinproekt.com/im/docs/WeinMikroorganismen.pdf


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 13:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Мар 2015, 09:46
Мнения: 6
Бихте ли ми изпратили и на мен книгата "Производство на вино при домашни условия" на E-mail: waldyco@abv.bg.
Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2016, 11:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Сеп 2016, 10:59
Мнения: 3
били изпратил и на мен книгите на meil: kkirilov74@gmail.com
Благодаря ти предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2016, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Колеги, хубаво си пишете в темата, но последното мнение е от преди 5 години. А пък и много от линковете са вече невалидни. Кажете точно каква литература ви интересува, и ако имам такава да ви изпратя на е-мейлите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2016, 14:25 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Прав е Иво , освен това оттогава до днес много вода изтече и много вино и ракия се изпиха. Сега като си преговарям наум съдържанието на тази книга си давам сметка че тогава , когато съм говорил за нея тя е била една добра основа за мен. Днес целите са други , и нуждата от знания е по-голяма... Трябват ни по-дебели книги! :buch:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2016, 14:36 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
"Производство на вино при домашни условия" на проф. Атанас Янков на PDF;
Рецептурник на заведенията за обществено хранене (от преди 1989) - за тази давам бутилка ракия ;)

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2016, 15:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
beff написа:
"Производство на вино при домашни условия" на проф. Атанас Янков на PDF;

Тази търсиш ли я, или я предлагаш? Защото я имам и мога да ти я пратя ако ти трябва.

Това може ли да ти свърши някаква работа относно рецептурника?
https://drive.google.com/drive/folders/ ... FZEUFh4OHM


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2016, 17:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Мар 2015, 09:46
Мнения: 6
Производство на вино при домашни условия" на проф. Атанас Янков
Моля тази книга да ми изпратите на e-mail:waldyco@abv.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2016, 11:42 
Offline

Регистриран на: 01 Апр 2013, 21:08
Мнения: 2
Ще Ви бъда много благодарен ,ако изпратите книгата и на мен ! Пощата ми е : dstanev@mail.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 10:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Авг 2015, 12:42
Мнения: 8
Не знам дали е проблем, но както е писано в книгата, в недеря вечерта посях дрожди 27 гр./100кг. при 28 гр. темп. на повърхността на мъстта, а още не е тръгнала ферментация. Преди дрождите сложих активатор същото количество.
Сложих преди 28 часа калиев метабисулфид 14гр./100 кг. Оставих посявката да престои на повърхността през нощтта, а на сутринта разбърках с преточване. Температурата на повърхността беше 25,5 градуса, а по-нодолу, докъдето стига термометъра 28 гр.
Дрождите са 60 гр. от Баумакс (същите продават и в сортови семена) и 20 гр. от мин. година от vinar.bg.
Съда е в мазе с около 20 градуса температура.

Дали да търся други дрожди?
Нямам спомен, но мисля, че като не слагах метабисулфид, ферментацията тръгваше веднага.
Миналата година слагах от същия и тръгна също по-късно...

За съжаление не съм там и не мога да въздействам, ще трябва да изчакам до събота...

П.П.
Сега прочетах, че рехидратирането не трябва да превишава 45 мин - минал съм това време, но освен вода имаше и сок от мъстта.


Последна промяна deo71 на 27 Сеп 2016, 10:50, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 10:32 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
За 100 килограма грозде БЕЗ ЧЕПКИТЕ дозата е 12 грама Калиев метабисулфит !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2016, 10:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Авг 2015, 12:42
Мнения: 8
Извинявам се - сгрешил съм - използвах 14 гр. на 100 кг. и има още чепки - не са извадени всичките.
Това е долната граница в таблицата на стр. 33 от книгата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2016, 06:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Литература за винопроизводство.
http://www.fptl.ru/biblioteka/vino.html

Литература за високоалкохолни напитки.
http://www.fptl.ru/biblioteka/vodka.html


Бурьян Н.И. Микробиология виноделия - М.:Пищевая промышленность, 1979 - 271 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:4,29 MB

Валуйко Г.Г. Стабилизация виноградных вин - Симферополь: "Таврида", 2002 - 208 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:3,39 MB

Валуйко Г.Г. Технология виноградных вин - Симферополь: "Таврида", 2001 - 624 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:8,80 MB

Валуйко Г.Г. Виноградные вина - М.: Пищевая промышленность, 1978 - 254 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:5,82 MB

Герасимов М.А. Технология вина - М.: Пищевая промышленность, 1959 - 642 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:14,8 MB

Герасимов М.А. Избранные работы по виноделию - М.: Пищепромиздат, 1955 - 380 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:6,63 MB

Жан-Риберто Гайон. Теория и практика виноделия. Т. 2. Характеристика вии. Созревание винограда. Дрожжи и бактерии. - М.: Пищевая промышленность, 1979 - 352 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:4,84 MB

Жан-Риберто Гайон. Теория и практика виноделия. Т. 3. Способы производства вин. Превращения в винах - М.: Пищевая промышленность, 1980 - 480 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:5,43 MB

Жан-Риберто Гайон. Теория и практика виноделия. Т. 4. Осветление и стабилизация вин. Оборудование и аппаратура - М.: Пищевая промышленность, 1981 - 416 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:4,72 MB

Кишковский 3.Н., Мержаниан А.А. Технология вина. — М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984 — 504 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:7,21 MB

Литовченко Л.М., Тюрин С.Т. Технология плодово-ягодных вин. - Симферополь: Таврида, 2004 - 368 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:4,13 MB

Родопуло А.К. Основы биохимии виноделия - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983 - 240 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:15,0 MB
Производство шампанского:

Макаров А.С. Производство шампанского. - Симферополь: "Таврида", 2008 - 416 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:4,46 MB

Саришвили Н.Г., Рейблат Б.Б. Микробиологические основы технологии шампанизации вина - М.: Пищевая промышленность, 2000 - 364 с

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:2,69 MB



Техно-химический контроль, учет, отчетность, правила виноделия:

Методы технохимического контроля в виноделии. Под ред. Гержиковой В.Г. - Симферополь: «Таврида», 2002 г. - 260 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:2,50 MB

Технологические правила виноделия. В 2 тт./ Под ред. Г.Г. Валуйко и В.А. Загоруйко. - Симферополь: Таврида, 2006. Том 1: Общие положения. Тихие вина. - 488 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:5,95 MB

Технологические правила виноделия. В 2 тт./ Под ред. Г.Г. Валуйко и В.А. Загоруйко. - Симферополь: Таврида, 2006. Том 2: Игристые вина. Коньяки. Плодово-ягодные вина - 288 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:4,46 MB

Рева В.И. Учет и отчетность в виноделии. - Симферополь: «Таврида», 2003 - 320 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:3,81 MB



Энциклопедии, атласы, научно-популярная литература:

Каллек Кристиан. Вино. Иллюстрированная энциклопедия - М.: Лабиринт Пресс, 2004 - 320 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:15,6 MB

Кларк Оз. Вино. Новая всемирная энциклопедия / Пер. с англ. - М.: Изд-во Эксмо, СПб.: Terra Fantastica, 2004. — 320 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:19,2 MB

Вино / Пер. с англ. Т. Ждановой. — М.: ТЕРРА, 1997. - 168 с.

Формат документа:pdf (rar-архив) Размер:44,6 MB

Джексон Р.С. Дегустация вин. Руководство профессионального дегустатора/ Пер. с англ. — СПб.: Профессия, 2006 — 360 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:4,97 MB

Бортник, О. И. Вино. Иллюстрированная энциклопедия — Минск : Харвест, 2008 — 128 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:4,97 MB

Стивенсон Т. Вино. Новая энциклопедия от Sotheby / пер. с англ. - М.: ООО «Издательство «РОСМЭН-ПРЕСС», 2003. - 600 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:43,7 MB





Литература за високоалкохолни напитки.

Бачурин П.Я., Смирнов В.А. Технология лекеро-водочного производства — М.: Пищепромиздат, 1975 - 323 с.

Формат документа:pdf (rar-архив) Размер:6,31 MB

Вытовтов А.А., Басати И.А. Товароведная характеристика и экспертиза качества водок: Учебное пособие - СПб.: Гиорд, 2005 - 160 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:0,96 MB

Глазунов А. И., Царану И.Н. Технология вин и коньяков. — М.: Агропромиздат, 1988 — 342 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:4,15 MB

Глазунов А. И., Царану И.Н. Технология вин и коньяков. — М.: Агропромиздат, 1988 — 342 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:4,15 MB

Грязнов В.П. Практическое руководство по ректификации спирта. — М.: Пищепромиздат, 1958 — 191 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:2,78 MB

Дорош А.К. Лысенко В.С. Производство спиртных напитков. Сырье, аппараты, технологии получения спирта и водки. - Киев: Либiдь, 1995 - 272 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:6,22 MB

Дрбоглав Е.С., Попов А.А. Производство кальвадоса. Обзор — М.: ЦНИИТЭИ ПИЩЕПРОМ, 1974 — 32 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:1,28 MB

Жаров В.Т., Серафимов Л. А. Физико-химические основы дистилляции и ректификации. Л.: Химия, 1975, 240 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:2,35 MB

Инструкция по технохимическому контролю ликероводочного производства — М.: Пищепромиздат, 1960 — 379 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:2,56 MB

Справочник работника спиртовой промышленности. Рудницкий П.В., Коваленко А.Д. - К.: Техника, 1972 - 383 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:6,35 MB

Оноприйко А.В., Оноприйко В.А. Пищевой спирт: получение, очистка и использование. Учебное пособие. - Ставрополь, 2001. - 68 с.

Формат документа:pdf Размер:0,60 MB

Оноприйко А.В., Оноприйко В.А. Коньячный спирт: получение, выдержка, использование. Учебное пособие - Ставрополь, 2002 - 32 с.

Формат документа:pdf Размер:0,2 MB

Полыгалина Г.В., Бурачевский И.И. Основы дегустации и сертификации водок и ликеро-водочных изделий. — М.: Колос, 1999. — 48 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:0,63 MB

Сирбиладзе А.Л. Основы технологии коньяка. — М.: Пищепромиздат, 1971 - 110 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:3,79 MB

Стабников В.Н. Перегонка и ректификация этилового спирта. / Изд. 2-е - М.: Пищевая промышленность, 1969 - 456 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:6,06 MB

Фертам Г.И., Шойхет М.И. Химико-технологический контроль спиртового и ликерно-водочного производства — М.: Пищепромиздат, 1975 — 440 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:3,34 MB

Цыганков П.С., Цыганков С.П. Руководство по ректификации спирта - М.: Пищпромиздат, 2001 - 400с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:3,52 MB

Янчевский В.К., Олийничук С.Т. Таблицы спиртометрические. Справочное пособие — К.: УкрНИИспиртбиопрод, 2002 — 592 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:7,10 MB

Яровенко В.Л., Маринченко В.А. Технология спирта — М.: Колос-Пресс, 2002 - 464 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:5,31 MB

Яровенко В.Л. Справочник по производству спирта. Сырье, технология и технохимконтроль. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981 - 336 с.

Формат документа:djvu (rar-архив) Размер:2,55 MB


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима