Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 02:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2011, 23:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Можеш да добавиш и бентонит ,така ще се утаи по-бързо и качествено,а охлаждането е много желателно и поради друг процес- окисляване на мъста...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2011, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Охлаждане до каква температура, или до колкото мога по ниска? След като махна утайката, в бидон със затворен капак( не плътно) за бурната ферментация, за да е по лесно разбъркването (заради дрождите) първите 2-3 дена или директно под воден клапан.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2011, 18:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Докато тече утаяването, мъста е добре да е на около 5-10градуса-така се подсигуряваш че друг процес няма да започне...
В това време може да отделиш 5-10 литра от мъста и след сулфитирането да засееш с дрождите(около 2 часа по-късно).Така след 24 часа ще имаш ферментиращ обем, който да влееш в общия.Целта е да се внесат по-голяма количество дрожди така че ферментацията да започне бурно и да свърши по-бързо.След това вече трябва да се прецени дали тихата (ЯМКФ)ще протича в/у утайката с батонаж ..или ще се махне още в самото начало..ще добавиш ли бактерии за ЯМКФ...?чипс...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2011, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Няма да слагам чипс (чудя се,обаче), нито бактерии за ЯМКФ

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2011, 23:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ЪЪЪ като казахме чипс добре е да се спомене ,че единствено Шардонето има характер да лежи в дъб...А за бактериите всеки който иска добро и здраво вино,рано или късно узрява за идеята.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Съгласен съм за бактериите, но не съм готов за тях. Може би догодина.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Хелл, миналата година правих вино сам за първи път. Водих се по една книжка от форума. Изобщо не се и зачудих дали да слагам дрожди. Направо изпълних предписанието.

Стана убиец по моите вкусове.

п.п. Преди няколко години правих вино с тъста ми и му споменах за подобна екстра, защото бях чувал от някъде, той естествено отказа категорично. Виното стана около 8 градуса. И взе че се вкисна за по-малко от месец.

п.п.п. Дали вие говорите за дрожди или за други бактерии, на ми стана ясно. Но мисълта ми е, че щом има полза от дрожди би трябвало да има полза и от други бактерии. Все пак не говорим за химия. А виното нали си е жив организъм - за да е добро се нуждае от добри органи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Илиян Илиев™ написа:
Хелл, миналата година правих вино сам за първи път. Водих се по една книжка от форума. Изобщо не се и зачудих дали да слагам дрожди. Направо изпълних предписанието.

Стана убиец по моите вкусове.

п.п. Преди няколко години правих вино с тъста ми и му споменах за подобна екстра, защото бях чувал от някъде, той естествено отказа категорично. Виното стана около 8 градуса. И взе че се вкисна за по-малко от месец.

п.п.п. Дали вие говорите за дрожди или за други бактерии, на ми стана ясно. Но мисълта ми е, че щом има полза от дрожди би трябвало да има полза и от други бактерии. Все пак не говорим за химия. А виното нали си е жив организъм - за да е добро се нуждае от добри органи.
Дрождите са за разграждане на захарта,а бактерията е за превръщането на ябълчената киселина във виното във финна млечна.Виното получава мек вкус и....това е за друга тема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Нали при белите вина не е задължителна ЯМКФ?

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Както и предполагах, не съм разбрал правилно.

Но това само затвърждава мнението ми - Щом дрождите помагат, то и бактериите ще са от полза. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
hellreiser написа:
Нали при белите вина не е задължителна ЯМКФ?

не е,при червените също...определени сортове,здраво грозде,добра киселинност,висока захарност...Илюша ще даде повече инфо :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 23:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ЪЪЪ по-скоро може да не се стигне да такава поради:
недостатъчна киселинност,
Висок % алкохол
Сулфитиране.
температирен диапазон под 15гр и над 30гр
остатъчна захар
Но като цяло ЯМКФ е процес който...облагородява вината,и червените ,и белите...настъпва благоприятна промяна и във вкуса, аромата и дори в цвета.
Но пък от друга страна има и други бактерии( също млечнокисели) които могат да предизвикат и ред неприятности във виното като образуване на млечна и оцетна киселина,манитна ферментация,повдигане....абе все процеси свързани с образуването на млечна и оцетна киселина...
Та в домашни условия понякога не се стига до ЯМКФ поради ред причини...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2011, 10:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Понеже за първи път използвам дрожди, нормално ли е в съдовете да мирише на мая, иначе ферментацията тече в повечето съдове, само в един май не е тръгнала още. В него не мирише на нищо.
Изображение
В десния съд и още 5 такива ферментира добре( има и пяна по повърхността) и захарта вече падна с 2 единици, но в левия нещо не иска. Захарността беше 24 ( Совиньон блан), температурата в началото на посявката на дрождите беше общо за всичко съдове 14 градуса( охлаждах мъстта 24 часа на температура 8градуса за да се утаи) след като разлях общия обем в тубите и ги поставих в неизползваема баня, температурата на всички туби е постоянна- 22 градуса, меря сутрин и вечер. Мисля,ако до утре няма признак за ферментация въпросния съд да го омешам с някой ,който ферментира.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2011, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ако ги смесиш пък да не вземе да спрът и двата да ферментират. Излей в нещо 1л. от шишето в което не ври и добави 1л. от това с най-бурна ферментация. А отделеният литър от шишето със спряла ферментация налей в това с най-бурна.
hellreiser нещо много утайка има в шишетата.
Вчера баща ми взе грозде от рода на памида /червена шлюпка бяло месо/ ронка го смля го и снощи източихме 60л. сложихме го в един бидон и добавих 60мл. серниста на сутринта имаше четири пръста утайка източих само бистрото каквото е в твоите шишета отгоре.
С какво го мля че има толкова утайка и нали си го оставял на ниска температура да се утай и си го преточил :nixweiss:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2011, 14:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Това не е утайка, а сянка, понеже светлината е кофти(на живо не е така)
Изображение.
Иначе след охлаждането,понеже беше в подобни туби прозрачни, за да виждам утайката, тя беше около 40% от общия обем(В 5 литра туба имах по 2 литра утайки) . Глава ме болеше ,докато я отделях. От 120 кг грозде, отделих около 40литра чист сок, след махане на утайките. Тях пък вчера ги шибнах в джибрата за ракия.Иначе май е ясно ,че трябва да смеся нещо,за да му помогна.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Последна промяна hellreiser на 18 Сеп 2011, 21:15, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима