Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 08:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2011, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да на тази снимка се вижда.
Серниста киселина слага ли след като го източи.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2011, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Слагах калиев метабислулфит след смачкването, след това 24 охлаждане и чак тогава дрождите. Сега бях при тубите и май ферментацията е тръгнала, събира се пяна на повърхността и излезна едно мехурче от клапана. Днес от сутринта го бърках 3 пъти май е дало резултат.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2011, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аз слагам вибратор за аквариум, за около пет минути да побълбука в бъчвата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2011, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
И аз мислех да слагам помпичка, ама нали го сложих на клапан и само отварям да меря и бъркам, ама повече няма да го барам. Тази сутрин вече имам една прекрасна ферментация, във всички съдове. Този единия незнам защо така се забави, може би защото го пълних последен и не е имало достатъчно дрожди.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2011, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Вече не го отваряи докато не спре да ферментира и се утаи / спре тихата ферментация / Тогава се прави преточване за да се отдели утайката, но първо се проверява като се налива една чаша и се оставя на топло да пренущува ако смени цвета си се слага серниста 1%л. и след като се утаи пак се прави проба ако няма промяна в цвета се преточва.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2011, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
И аз така мисля, повече да не го отварям, докато не се утаи . Само тази миризма на мая нещо не ми допада, ама сигурно е нормално и след бурната ферментация предполагам ще изчезне.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2011, 22:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
hellreiser написа:
, ама сигурно е нормално .

тази миризма е е нормално да я има ,още повече при бялото...Няма да изчезне след бурната,иска ЯМКФ ,обогатяване с кислород при утаяването и задължително бистрене с бентонит.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2011, 10:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Какво имаш предвид под обогатяване с кислород и по точно кога да се обогати. Сещам се за преливане с разплискване,ама след тихата незнам дали е добре да се обогатява толкова с кислород. Бентонит ще се използва за бистрене. А ЯМКФ знам,че за ароматни бели вина (совиньон блан) не се прави, използва се при шардонетата и някои други.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2011, 15:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Точно така...с разплискане да става преливането...
За ЯМКФ - от къде я имаш тази информация?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2011, 16:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Информацията за ямкф я има даже и нета, не е задължителна, защото при белите вина ,които нямат потенциал за стареене, се цели точно резкия вкус на киселините да остане, той придава свежест.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 15:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2011, 11:32
Мнения: 4
Тази година за първи път реших до се пробвам с бяло вино, имам обаче следния проблем, ще съм безкрайно благодарен ако някой изкаже мнение.
1. Совиньон блан – 24-24,5% захар, мачкане, леко пресоване и веднага отделяне на сока – в крайна сметка 75-80 л сок.
Сулфитирах, охладих сока, впоследствие (поне 5-6 часа след сулфитирането) заквасих с ето такива дрожди (BV7) http://www.vintnersharvest.com/loadasset.php?fID=VH+Wine+Yeasts+Guide.pdf като през цялото време подържах температура 16-18 градуса. 3 дена абсолютно никакви признаци на ферментация. На 4-тия ден спрях да охлаждам и оставих сока да си стигне температурата на помещението, т.е. около 20-21C. Втори път заквасих с дрожди Fervens SLC – току що отворен пакет от 0,5кг – рехидратирани според инструкциите, а вече и температурата е по-висока – вече една седмица от мачкането – абсолютно никакви признаци за ферментация.
2. Шардоне (1 ден след совиньона) - 22,5% захар, 30л сок, този път въбще не охлаждах, отново дрожи BV7 вложени 2-3 часа след сулфитирането. Вече 6 дена – и то абсолютно никакви признаци, захарта си е същата.
Миналата година червеното ми изферментира напълно за по-малко от седмица пак с Fervens SLC, сега въобще не ще да тръгне... Ясно, че при белите ферментацията протича по-бавно, но чак така нормално ли е? Вече се чудя дали наново да не вложа дрожди ако до края на седмицата не тръгне... Допустимо ли е това и ако го направя дали профилактично да не сулфитирам преди това?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Само да кажа, има фалшива захар на пазара ,мисля че е Полска по народност.
много хора се оплакват че неим тръгва ферментацията от тази захар.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 16:29 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
сигурно е излишно да питам за хигиената на съдовете а и не казваш с какво сулфатираш и колоко ,ама много странно е това ...при тези жеги а и дрождите са добри ,предполагам,че и там спазваш процедурата за рехидратирането на дрождите ...пиши как вървят нещата


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 16:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2011, 11:32
Мнения: 4
Захар не съм добавял въобще. Освен всичко гореописано единственото, което съм коригирал е киселинността на совиньона (винена киселина), тъй като беше ниска като за бяло. Шардонето не съм го пипал въобще.
Хигиената ми смея да твърдя е на много добро ниво, дори се налага да търпя подмятания за престараването.
Сулфитирането ми е с калиев метабисулфит на база около 10г/100л за совиньона и 7-8г за шардонето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Не споменаваш дали ги държиш на воден клапан и дали има досег с въздуха.Защо не пробваш да разбъркаш или да пресипеш в една кофа мъст и после обратно, за да се обогати с кислород, който им трябва на дрождите.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: marinero_bg, paunov66 и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима